Özgecan’lara Yönelen Barbarlığı Unutmayacağız

16.02.2015
 
Mersin’de, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, hunharca bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. İzmir Tabip Odası, Özgecan Aslan özelinde  kadınlara yönelen ve son yıllarda artarak devam eden  şiddeti kınamak amacıyla, 16.02.2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
 
Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Genel Sekreter Dr.Mete Güzelant ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nezaket Kaya katıldı.  Çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının katıldığı basın açıklamasını Dr. Nezaket Kaya okudu.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
  
Alsancak Devlet Hastanesi
 
 
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
 
 
  
 16.02.2015
 
CİNSİYETÇİLİK RESMİ İDEOLOJİ OLAMAZ. KADIN KIYIMI ASLA GÖRMEZDEN GELİNEMEZ!

 ÖZGECAN'LARA YÖNELEN BARBARLIĞI UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ !

Özgecan Aslan, henüz 20 yaşında, üniversite öğrencisi idi. Kamu hizmeti yapmak üzere konulmuş bir toplu taşım aracına bindi ve toplu taşım aracında tecavüze uğrayarak hunharca öldürüldü. Sonra yakıldı. Vicdanı olan tüm erkek ve kadınların başı sağolsun.

Aslında katledilen ve yakılan sadece Özgecan değildi. Kadının kamusal alanda var olması, yolculuk edebilmesine de bir saldırıydı bu.  Özgecan'ı yakan alevler kadın ya da   erkek, çoluk çocuk  tüm insanlığımızı yakmıştır, kim bilir daha kaç kadın, kaç çocuk kadın yakılacak ya da tecavüze uğrayacak.

Maalesef Ortaçağda cadı avlarında, odun yığınlarının üzerinde kadınları cayır cayır yakan barbarlar bugün Türkiye’ deler. Sayıları her geçen gün artmakta. Sistem bunları türetmekte ve kendilerini Özgecan'ları yakarak  göstermekteler.

 Bugün, ülkemizde resmi rakamlarla  her 1 dakikada 20 kadın dayak yiyorsa, her ay 34 kadın ve son 6 yılda 4000 kadın öldürülüyorsa ve binlerce kadın tecavüze uğruyorsa bunun bir sorumlusunun olması gereklidir. Ve tabii ki vardır!

Bunu sorumlusu bir başka ülkenin Başkanı'na “Sayın Obama’ya sesleniyorum, nerdesin başkan diyorum, biz siyasiler ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz, Halk size oy verirken benim can güvenliğimi sağlamak zorundasınız  diye oy veriyor“ diyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve yönetimi altındaki kadroların tümüdür.

 AKP iktidarı kendisine oy verenlerle vermeyenleri ayırmak için, sadece dini, mezhepçiliği, fakirliği ve eğitimsizliği değil, aynı zamanda, insanların cinsiyetini de kullanmaktadır. Bunun örnekleyecek olursak;

Kadın erkek eşitliğine inanmadıklarını açıkladılar.

Sesli gülmek fahişeliktir dediler,

Kızlar okumasın, okuyunca erkekler evlenecek kız bulamıyor dediler,

Anası tecavüze uğruyorsa bebeğin suçu ne, doğursun dediler,

Tecavüze uğrayan doğursun, devlet bakar dediler,

Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanı kadından daha masumdur dediler,

Hamile kadınlar sokağa çıkmasın dediler,

Nişanlılar el ele tutuşmasın  dediler,

Ve buna benzer şekilde her gün, görsel ve yazılı medyada, cinsiyet kıyımına yol açacak, teşvik edecek, yönlendirecek şekilde cinsiyetçiliği resmi ideoloji olarak toplumun önüne koydular. Bu öldürmeleri teşvik ettiler. Ceza indirimleri uyguladılar. Öldürenler bu teşvikten cesaret buldular,  ilham aldılar ve en yakınlarındaki kadını, eşini, nişanlısını, çocuklarının annesini, tecavüz ettiği ve tanıdığı- tanımadığı  herhangi bir kadını  pervasızca, hunharca öldürdüler.

Eğitimsiz, işsiz, amaçsız, sadakaya bağlanmış, çaresiz bırakılmış, sinir uçları ile oynanmaktan tahammülü tüketilmiş bir toplumun zavallılaştırılmış erkek cinsi, zavallılaştırılmış kadın cinsine kıyıyor. Gözleriyle kıyıyor, psikolojik baskısıyla kıyıyor, örterek ve eve hapsederek kıyıyor, yetmezse tecavüz ederek, döverek ve öldürerek kıyıyor. Akla gelmedik  hunharlıklar ve canilikler yaparak kıyıyor.

Cinsiyetçilik resmi ideoloji olamaz. Cinsiyet kıyımı asla görmezden gelinemez.

İzmir Tabip Odası olarak, kadın cinayetlerinin asıl sorumlusu olan ve resmi ideolojisi din istismarına dayalı  cinsiyetçilik olan iktidar ve çevresini şiddetle protesto ediyoruz. Bu sorumluluğu açık ve net bir şekilde taşıdıklarını itirafa ve bu ideolojiden bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz.

Bu ülkeye can veren tüm kadınları ve tüm erkekleri, cinsiyetçi ideolojiyi reddetmeye, buna karşı direnmeye ve bunu siyasi bir araç haline getiren tüm siyasi kadroları tasfiye etmek için içten tepkiler vermeye ve hep birlikte ayağa kalkmaya davet ediyoruz.

İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU

 

 

 

 

 

Bu haber 3808 kez okunmuştur.