Aile Hekimliğinde Angaryaya Hayır

12.01.2015

 

Aile hekimliği mevzuatında yapılan değişikliklerle aile hekimi meslektaşlarımızın iş yükü her geçen gün artırılmaktadır. Son düzenleme ile, 03 Ocak 2015 tarihinden itibaren cumartesi çalışma uygulaması getirilmiştir. Cumartesi günü için getirilen nöbet uygulamasına karşı, tüm ülkede genel bir direnç oluşmuş, 03.01.2015 ve 10.01.2015 tarihinde, genel olarak tüm ülkede, aile hekimleri cumartesi nöbetlerine girmemiştir.

10 Ocak 2015 Cumartesi günü, İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi, SES İzmir Şubesi, Birinci Basamak Birlik Ve Dayanışma Sendikası  tarafından, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yapıldı. Aile hekimlerinin dinlenme hakkını yok sayan ve aile hekimliği uygulamasında yeni sorunlar doğuracak olan uygulamalar protesto edilmiş, aile hekimlerinin ortak mücadele kararlılığı vurgulanmıştır.
 
 
Resimler için tıklayınız....
 
 
Sayı : 15-01                                                                                    İzmir, 10.01.2015
 
AİLE HEKİMLİĞİNDE
‘ANGARYA VE BASKILARA HAYIR’
 
Her geçen gün artan iş yükü  altında ezilen Aile Hekimlerinin son genelge  ile dinlenme hakkının da elinden alınarak,  03 Ocak 2015 tarihinden itibaren nöbet adı altında  cumartesi günleri 8 saat mesaiye zorlanmasına  “HAYIR” diyoruz.
Koruyucu sağlık hizmeti vermesi amaçlanan Aile Hekimliği Sisteminin  daha iyi duruma getirilmesi  yerine sorunlara  popülist ve yanlış çözümler üretilerek işlemeyen ve çöken bir 1. basamak sağlık hizmetine dönüştürülmesine “HAYIR” diyoruz.
Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları sistem uygulamaya girdiğinden beri,  birçok eksik ve yanlışlarına rağmen büyük bir özveriyle halkımızın nitelikli bir sağlık hizmeti alması için çabalamışlar ve ciddi bir yol kat etmişlerdir. Ancak görev tanımlarında olmayan birçok angarya ardı ardına çalışanların sırtına yüklenmiştir. Tek taraflı sözleşme, performans kesintileri ve ceza puanı tehdidi ile iyice bunalan Aile sağlığı merkezi çalışanları, TBMM de kabul edilen son torba yasa ve onun sonucunda çıkan genelge ile hafta sonu çalışmak zorunda bırakılmaktan son derece rahatsızdır. Uluslararası sözleşmelerce belirlenmiş ve uzun bir mücadele sonucu kazanılmış haftalık 40 saat mesai ve hafta sonu dinlenme hakkının ihlal edilmesi kabul edilemez.
Acil servislere başvuruların yoğun olmasının sebepleri araştırılmadan bilimsel çalışması yapılmadan, asıl görevi koyucu hekimlik olan aile hekimlerine ek görevler yüklemek teşhis koyulmamış bir hastaya tedavi düzenlemeye kalkmak gibidir. Sağlık sistemine uygulanan bu yanlış tedavi sistemin sakat kalmasına ve çökmesine neden olurken bu durumdan en büyük zararı yine halkımız görecektir. Kanıta dayalı tıp ilkesine göre çalışan hekimler, popülist politikalara ve ranta dayalı tıp uygulamalarının karşısında durmaya devam edecektir.
Amacımız sağlıklı bir çalışma ortamında nitelikli bir sağlık hizmeti sunmaktır. Bunun gereği olarak sahada çalışanların uyarılarına Sağlık Bakanlığının kulak vermesi gerekmektedir.
 Çözümde görev almak istiyoruz, sorunun bir parçası olmak değil.
Hekimlik mesleği bilimin ışığında gönülden yapılan ve motivasyon gerektiren bir meslektir. Motivasyonumuzun düşmesi verimliliğimizi azaltırken zarar görecek olan yine halkımızdır. Halkımızı sağlıklarını, çocuklarını, hayatlarını emanet ettiği hekimlere destek vermeye çağırıyor, bizim en zor anlarında onların yanında olduğumuz gibi yanımızda olmalarını istiyoruz.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının haklı  taleplerini Sağlık Bakanlığına ve kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz.
Angarya olarak Aile Hekimlerine  ‘Nöbet’ adı altında dayatılan  ‘Cumartesi Mesaisi’ne ve bu konuda uygulanan baskılara ‘HAYIR’ diyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
İZMİR TABİP ODASI AİLE HEKİMLİĞİ KOMİSYONU
Bu haber 2009 kez okunmuştur.