İzmir Tabip Odası Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu Anketi

30.12.2014

 

İzmir Tabip Odası Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Ergenlik Dönemi, Madde Kullanımı Sorunu Olan Bireylere Yaklaşım ve Mesleki Sorumluluğumuz” konulu söyleşi, meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının yoğun katılımı ile 23 Aralık Salı günü odamız toplantı salonunda yapıldı.

 
Oda Başkanımız Dr Suat Kaptaner, açılış konuşmasında, çalışma grubuna ve toplantıya katılan meslektaşlarımıza teşekkür ederek bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.
 
Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu adına Dr Ergün Demir, her geçen yıl madde kullanımı ile ilişkili sorunların boyutunun artarak devam ettiğini, madde kullanmaya başlama yaşının giderek düştüğünü, gençlerde madde kullanım sıklığının giderek yaygınlaştığını ve madde bağımlılığının son yıllarda toplumun daha genç bir kesimini etkilemeye başladığını ifade etti. Demir, konuşmasında, madde kullanımı ile ilişkili olarak acil servislere, psikiyatri polikliniklerine, aile hekimlerine, 112 çağrı istasyonlarına, TSM ruh sağlığı birimlerine çok sayıda hasta başvurduğunu ve bu başvurular sırasında sağlık kurumlarında ve sahada görev yapan hekim ve sağlık çalışanlarının çeşitli sıkıntılar yaşadığını belirterek çalışma grubunun faaliyetleri ve önümüzdeki dönemin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
Söyleşide Prof.Dr Müge Tamar ergenlik dönemi ruhsal özellikleri, Doç.Dr. Zeki Yüncü ergenlik döneminde madde kullanımı, Doç.Dr. Ender Altıntoprak bağımlılık sorunu olan bireylere yaklaşımı, Uzm. Dr. Cemal Güvercin madde bağımlısına yaklaşımda hekimin etik sorumluluğukonusundabilgi paylaşımı yaptı.
 
Toplantıya hekim dışında farklı disiplinlerden birçok dinleyici de katıldı. Tüm katılımcılar, hem iş hem de çevre ortamında madde ile ilişkili konularda çok önemli bir hassasiyetin olduğuna vurgu yaptılar. Sevk zincirinde yaşanan sorunlar, bağımlı hastaya yaklaşım konusunda yaşanan güçlükler dile getirildi. Meslektaşlarımızdan ve sağlık çalışanlarından gelen soru ve öneriler ile söyleşi son buldu.
 
Bundan sonraki süreçte birlikte neler yapabileceğimizi içeren anket formu katılımcılar tarafından dolduruldu. Bu anket sonucuna göre İzmir Tabip Odası Madde Bağımlılığı Çalışma Birimi tarafından, alanda, çalışanların ihtiyaçlarına göre yeni etkinliklerin ve projelerin oluşturulacağı açıklandı.
 
Söyleşiye katılamayan meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları için anket formu WEB sitemizde paylaşılmıştır.
 
Anket için tıklayınız.
 
Bundan sonraki çalışmaları birlikte yapabilmek dileği ile toplantıya katılan hekim ve sağlık çalışanlarına teşekkür ederiz.
 
 
Resimler için tıklayınız...
 
 
İzmir Tabip Odası
Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu
Bu haber 2050 kez okunmuştur.