Nöbetler Konusunda Halk Sağlığı İl Müdürü ile Görüşme

28.12.2014
 
 
26 Aralık günü, Oda başkanımız Dr.Suat Kaptaner, Genel Sekreterimiz Dr. Mete Güzelant ve Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Murat Ermete'nin katılımı ile İl Halk Sağlığı Müdürü Sayın Dr. Mehmet Nil Hıdır'ı ziyaret ettik. Ziyarette öncelikli olarak Aile Hekimi meslektaşlarımızın sorunları olmak üzere alanda yaşanan birçok sorun konusundaki görüşlerimizi paylaştık.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından bir genelge ile yürürlüğe giren ve 3 Ocak cumartesi günü başlatılacak olan nöbet uygulamasının, birinci basamak sağlık hizmeti ile bir ilgisi olmadığı, gerekli ve yararlı olmadığı, birçok sorunu birlikte getireceği anlatılmıştır.
 
Bu sorunların başında, özellikle tek başına hizmet veren meslektaşlarımız olmak üzere, 'acil' sağlık hizmeti kapsamında algılanacak bu çalışma sırasında ortaya çıkabilecek şiddet ve buna bağlı olarak güvenlik sorunu konusunda Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün taşıdığı ve taşıyacağı sorumluluk dile getirilmiştir. Bunun yanında dinlenme hakkı, fazla çalışmanın karşılığı olmayacak ücretlendirme ve o güne ait masrafların nasıl karşılanacağı vb. gibi güncel sorunlar paylaşılmıştır.
 
Dr. Mehmet Nil Hıdır sorunların farkında olduğunu, bunları bakanlıkla da paylaştıklarını ve çözüm yolları aradıklarını belirtmiştir. Çözüm olarak tek çalışan yaklaşık 63 birimde nöbet tutulmayabileceğini, yetersiz olmakla birlikte nöbet tutulan yerlerdeki polis birimlerinin uyarılacağını ve daha mobil bir hizmetin gerçekleştirileceğini; masrafların çok sayıda hekimin birlikte tutulması ile azaltılabileceğini, ancak bu konuda başka çözümler aradıklarını; nöbet ücretinin yetersiz olduğunu belirtmiştir.
 
Kendisinin bir bürokrat olarak kurallara uymak zorunda olduğunu, buna rağmen daha önce yaşanan  acillerde görevlendirme döneminde bir işlem yapmadıklarını; önümüzdeki dönemde yapılacak uygulamanın bir süre sonra tekrar değerlendirilmesinin ve ulaşılacak sonuca göre sürdürülüp sürdürülmemesine karar verilmesinin uygun olacağını ifade etmiştir.
 
Dr. Mehmet Nil Hıdır’ a önümüzdeki dönemde yaşanılabilecek sorunlarda soruşturma yoluna gidilmemesi dileğimiz iletilmiş ve görüşmelerin sürdürülmesinin yararlı olacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır.
 
Saygılarımızla
 
İzmir Tabip Odası
Bu haber 1649 kez okunmuştur.