Özel Sağlık Kuruluşları Hekimleri Eğitim Semineri Yapıldı

26.12.2014
 
Özel Sağlık Kuruluşlarında Görev Yapan Hekimlerin Ücretleri, Eğitimleri ve Özlük Hakları konulu eğitim semineri, 25 Aralık 2014 tarihinde Oda’mızda yapıldı.
 
Oldukça katılımlı ve verimli geçen toplantıda, özel sağlık kuruluşlarının çalışan hekimlerle ilgili sorunlar tartışıldı.
Toplantı, Oda’mız Hukuk Bürosundan Av. Mithat Kara’nın sunumu ile başladı. Av.Mithat Kara sunumunda, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin tabi olduğu mevzuat; sözleşmelerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekli noktalar; ücretler; yıllık izin ve çalışma saatleri; sözleşmenin fesih koşulları; sözleşmenin feshi halinde tazminat koşulları; kıdem, ihbar tazminatı; işe iade davaları konusunda ayrıntılı bir sunum yaptı.
 
Av. Mithat Kara’nın sunumundan sonra, Oda’mız Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant genel bir değerlendirme yaptı ve toplantıya katılan meslektaşlarımıza teşekkür etti. İzmir Tabip Odası bünyesinde kurulan Özel Sağlık Kuruluşları Hekimleri Komisyonu çalışmalarının aktif hale getirilmesinin önemine vurgu yapan Güzelant, toplantıya katılan meslektaşlarımızın Komisyon çalışmalarına katılarak destek vermesini istedi.
 
Daha sonra Özel Sağlık Kuruluşları Hekimleri Komisyonu üyelerinin seçimine geçildi. Gönüllü meslektaşlarımızın katılımıyla 7 kişilik komisyon oluşturuldu.
 
Komisyon seçiminden sonra soru ve yanıt bölümüne geçildi. Meslektaşlarımız, karşılaştıkları güncel sorunlar konusunda sorular iletti. Oda’mız Hukuk Bürosundan Av. Mithat Kara ve Av. Abdullah Hızal sorulara yanıt verdi.
 
Toplantıda, en çok vurgulanan sorunlardan birisi de, hekimlerin sözleşmelerinde ücretlerin düşük gösterilmesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlerdi. Av.Mithat Kara, bu sorunla ilgili olarak, İzmir Tabip Odası bünyesinde bir çalışma yürütüldüğünü, komisyonun da bu çalışmaya katkı sağlayacağını, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışan hekimlerin ücretlerinin alt sınırını belirleyen bir tarife hazırlanacağını ifade etti. Böyle bir tarife hazırlanmasının önemine vurgu yapan Kara, özellikle Mahkemelerden ve SGK’dan gelen emsal ücret sorgulamalarında bu tarifelerin yol gösterici olacağını ifade etti.
 
Av. Mithat Kara, uygulamada sözleşmelerde 2.000,00-3,000,00 TL ücretlerin yazdığını ancak gerçekte hekime daha fazla ödeme yapıldığını; bu uygulamanın birçok sorunu beraberinde getirdiğini, en önemli sorunun da hekimin işçilik haklarının tespitinde belirsizlik oluşturması nedeniyle yaşandığını ifade etti.
 
Toplantıda sonuç olarak;
 
Emsal ücret belirlenmesi için ayrıntılı ve objektif bir çalışma yürütülmesi; bu çalışma sonunda ortaya çıkan tarifenin özel sağlık kuruluşları işletmeleri, mahkemeler, SGK ve İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşılması; 
Hekimlere yol gösterici olması açısından, sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken noktaları içerir bir bilgilendirme broşürünün hazırlanması, 
kararı verildi.
 
İzmir Tabip Odası Özel Sağlık Kuruluşları Hekimleri Komisyonu, önümüzdeki dönem çalışmalarına ilişkin bilgilendirmeyi meslektaşlarımızla paylaşacaktır.
 

İZMİR TABİP ODASI 

 

 

Bu haber 1573 kez okunmuştur.