26.11.2014 tarihinde, 6559 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayınlanandı.
TÜSEB’E İlişkin Düzenlemeler
6559 sayılı Kanun ile, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) adı altında bir kurum oluşturulmuştur.
Merkezi İstanbul’da olacak TÜSEB’in, sağlık bilim ve teknolojileri alanında Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak, ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, Ar-Ge’lere katkı sağlamak gibi amaçlarla kurulduğu düzenlenmektedir. Kanunda, TÜSEB’in görevlerine, organları ve personel yapısına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Öğretim Üyelerinin Serbest Çalışmasına Dair Düzenlemeler
Tam Gün uygulamalarına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin 07.11.2014 tarihinde verdiği karar sonrası bu düzenleme yapılmıştır.
Düzenlemeye göre, halen serbest çalışma hakkını kullanan öğretim üyelerine, serbest meslek faaliyetini sonlandırıncaya kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmeyecek.
Serbest meslek faaliyetini sona erdirmek isteyenler, 31.12.2014 tarihine kadar kurumuna başvuru yapacak ve 31.05.2015 tarihine kadar serbest meslek faaliyetini sonlandıracak. Bu süre içinde mali hakları ve ek ödemeleri tam olarak ödenmeye devam edecek.
Öğretim üyelerinin serbest çalışma hakkını kötüye kullandığı yargı kararı ile tespit edilenlerin, genel hükümlere göre sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla, serbest meslek veya özel sağlık kuruluşlarında çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilecek.
Anayasa Mahkemesi, öğretim üyelerinin serbest çalışma hakkını kısıtlayan düzenlemenin iptalini talebini reddetmiştir. Bu nedenle, ortaya çıkan hukuksal duruma göre, halen üniversitede tam zamanlı olarak görev yapan öğretim üyelerinin serbest çalışma hakkını kullanması mümkün görünmemektedir.
İlgili Diğer Hükümler
Uzmanlık süresi artırımı yapılan ana dallarda, süre artırımının gerekçesi olan çekirdek eğitim müfredatının içeriği o uzmanlık dalına bağlı yan dal alanlarıyla örtüşüyorsa, ilgili yan dalın eğitim süreleri Tıpta Uzmanlık Kurulunca üçte birine kadar azaltılacak.
25/11/2012 tarihinden önce en az üç yılı eğitim kurumlarında olmak üzere toplam beş yıl süreyle yoğun bakım ünitelerinde çalışmış bulunan yoğun bakım uzmanlık yan dalının bağlı olduğu ana dal uzmanları ile çocuk yoğun bakım ve çocuk acil ünitelerinde çalışmış olan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde ilgili yan dal uzmanlık belgesini almak için Sağlık Bakanlığına başvurabilecek. Başvuranlardan Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olanların uzmanlık belgeleri, Bakanlıkça düzenlenecek ve tescil edilecek. Bu şekilde uzmanlık belgesi alanlar, Devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi olacak.
İZMİR TABİP ODASI