Muayenehanelerde Yangın Raporu

07.11.2014
 
Bilindiği üzere, muayenehanelerin bulunduğu binalar için yangın önlemlerinin alındığına dair itfaiye raporu istenmekteydi.  Danıştay 15.Dairesi, geçtiğimiz aylarda bu zorunluluğu iptal etti.
 
Bu defa Sağlık Bakanlığı, 15.10.2014 tarihli bir genelge yayınlayarak yangın önlemlerinin alındığına dair itfaiye raporunun sadece muayenehanenin bulunduğu daire için, binanın tamamı muayenehane amaçlı kullanılıyor ise binanın tamamı için alınacağını duyurdu.  İlgili haberimiz için tıklayınız
 
Sağlık Bakanlığı’nın yargı kararını uygulamak adına yayınladığı bu genelge yargı kararını uygulamaktan uzak olup açıkça hukuka aykırılık taşımaktadır. Bu genelgeye karşı Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından gerekli hukuki girişimler başlatılmıştır.
Bununla birlikte, gerek ilk defa muayenehane açmak gerekse 03.08.2015 tarihine kadar yeni yönetmeliğe göre uygunluk belgesi almak isteyen meslektaşlarımızdan bu belgeler istenmektedir. Bu düzenlemeye karşı yargısal süreç devam edecek olmakla birlikte bu süreci beklemeden itfaiye raporunu almak isteyen meslektaşlarımız bulunmaktadır.
 
İtfaiyeden alınacak yangın raporu hakkında meslektaşlarımıza kolaylık sağlamak için 4 Kasım Salı günü İtfaiye Daire Başkanlığı Yangın Kontrol Birimi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdik. Oda’mız Yönetim Kurulu üyeleri  Dr.Mert Özbakkaloğlu, Dr.Mete Güzelant ile Oda’mız Hukuk Bürosundan Av.Mithat Kara’nın katıldığı görüşmede sadece muayenehane için alınacak yangın raporu hakkında bilgi alındı.
 
Sadece muayenehane için alınacak yangın raporu prosedürü bütün bina için alınacak yangın raporu prosedürüne göre nispeten kolaylık içermektedir. Bu işlem için meslektaşlarımızın ekte paylaştığımız form ve gerekli belgelerle İtfaiye Yangın Kontrol Birimine bir başvuru yapması, muayenehanenin metrekaresine göre değişmekle birlikte bir harç yatırması gerekmektedir.  Muayenehanede itfaiye yetkilileri tarafından bir denetim yapılmaktadır.  Yangın önlemleri açısından muayenehanede yangın tüpü, elektrik kesintisi halinde ışık kaynağı gibi gereklilikler bulunmaktadır.
 
İtfaiye başvuru formu ve gerekli belgeler için tıklayınız
 
Oda’mız, meslektaşlarımızın işlemlerini kolaylaştırmak ve süreci hızlandırmak için İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri ile tekrar bir görüşme yapacaktır. Bu nedenle, meslektaşlarımızın yangın raporu alırken yaşadıkları sorunlar konusunda Oda’mızı bilgilendirmesi önem taşımaktadır.
 
 

Bu haber 5338 kez okunmuştur.