Angaryaya Dönüşen Geçici Görevlendirme Uygulamaları Son Bulmalıdır

27.10.2014

 

 Sayı : 14-47                                                                                                  Tarih: 27.10.2014

 
 
 
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda başlanan uygulama ile Menderes Nöbet Ekibinde vardiya usulü çalışma sistemine geçilmiştir. Uygulamanın gerekçesi;  esnek çalışma modeli ve vardiya sistemini kullanarak 25 yılını doldurmuş veya nöbet tutamaz raporu olan hekimleri değerlendirme olarak açıklanmıştır. 
Uzun süredir hekimler üzerinde bir angarya halini alan geçici görevlendirmeler yeni bir boyut kazanmış, hekimler vardiya ve esnek çalışma adı altında yeni bir angarya ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bunun yanı sıra, hukuki dayanağı oldukça tartışmalı, “esnek çalışma modeli”, “vardiya sistemi” kavramları geçici görevlendirmenin dayanağı olarak gösterilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve devlet memurluğu sisteminde, esnek çalışma modeli  adı altında bir çalışma sistemi bulunmamaktadır. Kamu görevlilerinin çalışma saatleri, nöbet uygulamaları ve fazla çalışmaları kanunla ve ilgili yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Mevzuatımızda, esnek çalışma modeli düzenlenmemiştir.
Sağlık hizmetlerinin niteliği ve sunum koşulları dikkate alınarak sağlık kurumlarının çalışma saatlerinin belirlenmesi sağlık kurumu yöneticilerinin yetkisindedir. Ancak bu yetki kullanılırken, hangi hizmet sunum koşulları esas alınarak ve hangi ihtiyacın karşılanacağının somut ve net olarak ortaya konulması gerekmektedir.
Yıllardır hizmet veren Menderes Nöbet Ekibi dağıtıldı yerine İzmir’in çok uzak ilçeleri dahil tüm ilçelerinden Menderes’e geçici görevlendirme ile vardiya çalışma sistemi getirildi.
Menderes Nöbet Ekibi;  uzun yıllardır 7/24 çalışma esasına göre çalışan, fiziksel ve teknik altyapısı nedeniyle gerçek acil hastalara müdahale için yeterli olanakları olmayan; mesai sonrasında gece polikliniği yapılan, reçete yazılan, enjeksiyon veya pansuman yapılan bir sağlık birimidir.  Menderes Nöbet Ekibi Birimine başvuran hastaların büyük çoğunluğu poliklinik hastasıdır. Menderes nöbet birimine çok yakın mesafede Gaziemir Devlet Hastanesi hizmet vermektedir.    
Menderes nöbet biriminde görev yapan hekimler herhangi bir gerekçe gösterilmeden başka birimlere görevlendirilmiş ve yerine geçici görevlendirmeler ile vardiya çalışma sistemine geçilmiştir.
Bu sağlık biriminde, bir günlük süre içinde, 3 vardiya şeklinde 8 saatlik süre ile 3 ayrı hekim çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla 1 günde 3 hekim birden çalıştırılmaktadır.  Bu hekimler üstelik İzmir’in en uzak ilçeleri dahil olmak üzere farklı TSM’lerden geçici görevlendirme ile çalıştırılmaktadır. 25 Meslek yılını dolduran ve genellikle sağlık sorunları nedeniyle nöbet tutamaz raporu olan hekimler bu nöbet biriminde görevlendirilmektedir.
Bu uygulama,  hizmet sunum şartları açısından gerekliliği ciddi şekilde tartışmalı bir uygulamadır. Kamu kaynaklarının verimsiz ve yersiz kullanımına neden olduğu gibi hekimler üzerindeki angaryanın daha da artırılmasına neden olmaktadır.
Bu uygulama, konunun en önemli muhataplarından biri olan TSM sorumlu hekimlerinin görüşleri dahi alınmadan başlamış ve uygulamanın ne kadar hatalı olduğu pratikte kendisini göstermiştir. Nöbet ekiplerinin belirlenmesi bile ayrı bir sorun oluşturmuş ve bir nöbet listesinin 20 defa değiştirildiği yönünde bilgiler gelmektedir.
Geçici görevlendirmeler iş stresini artırmakta, iş doyumunun yitirilmesine neden olmakta ve tükenme noktasındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş hayatlarını daha da çekilmez hale getirerek yılgınlık ve mutsuzluk yaratmaktadır.
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğünü, Menderes Nöbet Biriminde angaryaya dönüşen geçici görevlendirmelere son vermeye, öncellikle acil nöbet birimlerinin fiziki ve teknik eksikliklerini gidermeye davet ediyoruz.
Geçici görevlendirmeler meslektaşlarımız için eziyete dönüşmüştür.  Yetkililerin, hekimlerin yaşam ve sağlık koşullarını dikkate almasını, meslektaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmesini ve yapılacak uygulamalarda konunun muhataplarının görüşlerinin alınmasına özen göstermesini diliyoruz.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1704 kez okunmuştur.