Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi alanındaki uzmanlık dernekleri tarafından düzenlenip, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ve odamızın da davet edildiği çalıştay, 1 Ekim 2014 günü Ankara'da yapıldı.
Çalıştaya, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Dr.Zafer Çukurova, Hastane Yönetici ve Başhekimleri, Uzmanlık Derneklerinin Başkan ve yöneticileri, Odamız Başkanı Dr.Suat Kaptaner katıldı.
İlk oturumu, Doç.Dr.Filiz Koşar (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) ve Prof.Dr.Tevfik Özlü yönetti.
Bu oturumda, Doç.Dr.Filiz Koşar, Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanelerinin dünya örnekleri konusunda bilgi verdi. Özetle, bu merkezlerin tbc klinikleri olarak hizmet vermeye başladıklarını ancak süreç içerisinde referans merkezleri haline geldiğini, esas olarak kar hedefi gütmeyen, hizmet ve eğitimi önceleyen merkezler halinde çalışmaya devam ettiğini, özellikle uzun süreli yatış gerektiren kronik solunum yolları, akc ca, tbc ve dirençli tbc hastaları için, hala, genel hastanelerin tercih edilmediğini belirtti.
Bu oturumun ikinci bölümünde, İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH Başhekimi Dr.Ahmet Erbaycu, hastanenin hizmet ve eğitim alanındaki durumunu ve sorunlarına ilişkin bilgi verdi. Hastanenin karşısındaki, Tepecik EAH ile birleştirilmesi için gerekçe gösterilen acil servisten yapılan sevk sayısının 2013 yılı için toplam 590 olduğunu, ancak acil servise başvuran hasta sayısının ise 46 bin olduğunu belirtti. En önemli sevk nedeninin ise ilgili branş uzmanının olmaması, acil BT çekilememesi, tedavi izlem ünitesinin olmaması olduğunu belirtti.
Yine bu birleştirilmeye gerekçe olarak gösterilen yatan hastaların konsültasyon gereksinimi açısından ise, 16 bin yatarak tedavi gören hastalardan, bir yıl içinde hastane dışından karşılanan konsültasyon sayısının ise 179 olduğunu belirtti.
Göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi hastası olarak 400 bin poliklinik başvurusu olduğunu, diğer branşların ise 120 bin poliklinik başvurusuna hizmet verdiklerini açıkladı.
Hastane gelirlerinin %75'inin göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi alanı, %25'inin ise diğer branşlardaki sağlık hizmetlerinden elde edilmekte olduğunu belirtti.
Hasta memnuniyetinin ayaktan ve yatan hastalarda %90 oranında olduğunu ve bu oranın ülke ölçeğinde en yüksek oran olduğunu ifade etti.
Hastanenin kurumsal olarak birleşmesi halinde göğüs hastalıkları hastalarına ayrılan hasta yatak sayısının azalacağına dair öngörüsünü belirtti.
Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH Hastane Yöneticisi Prof.Dr.Sedat Altın, hastanesine ilişkin verileri sunarak başladığı konuşmasında
yaşanan sorunlara ilişkin örnekler verdi. Yatan hastalarla ilgili olarak konsültasyon sorunları yaşandığının bir gerçek olduğunu ifade etti.
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH'ı temsilen konuşan Doç.Dr.Celalettin Kocatürk ise, Göğüs Cerrahisi alanında yaşanan sorunlara değindi, adı geçen hastanelerde çok üst düzey hizmet verildiğini, yaşanan sorunların giderilmesi halinde bu alanda çok daha üst düzey hizmet verilebileceğini belirtti.
İkinci oturumu, Prof.Dr.Arzu Yorgancıoğlu (Türk Toraks Derneği Başkanı) ve Prof.Dr.Levent Elbeyli yönetti.
Bu oturumda, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Dr.Zafer Çukurova, Sağlık Bakanlığı açısından Göğüs-Dal Hastanelerinin yaşamakta olduğu sorunları aşağıdaki şekilde sıraladı;
1-Solunum sistemi hastalıkları ve tbc hala önemli bir sağlık sorunudur.
2-Göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi EAH'leri önemli bir hizmet vermektedirler.
3-Bu hastanelerde hastalar ve çalışanlar açısından önemli sorunlar yaşanmaktadır.
4-Hastanelerin hizmet ve finans boyutunun birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
5-Yoğun bakım yatağı ve personel ihtiyacı vardır.
6-Ek ödeme oranları ülke ortalamasının altında kalmaktadır.
7-Göğüs cerrahisi ek ödeme ortalaması ancak büyük cerrahi işlemlerin yapılabilmesi halinde artmaktadır. Bunun içinde farklı branşların hastanede bulunması gereksinimi ortaya çıkmaktadır.
8-Uzman hekimler açısından, genel hastanelerde çalışan göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanlarının ek ödemelerinin daha yüksek olduğu yakınmaları mevcuttur.
9-İnsan kaynakları açısından personelin genel hastanelere geçme eğilimi yüksektir.
10-Genel olarak sanatoryumlardan hastanelere dönüştürüldüğü için hastanelerin fiziki alt yapıları eski ve sorunludur. Yapılar dağınıktır.
11-Göğüs hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi hastalarının multidisipliner konseptlerle ele alınması gerekmektedir.
12-Genel hastanelerin göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanlarına, Göğüs hastalıkları ve Göğüs cerrahisi hastanelerinin ise diğer branş uzmanlarına gereksinimi giderek artmaktadır. Bu ihtiyacı dışardan konsültasyonlarla karşılamak giderek zorlaşmaktadır. Hastaların ve hekimlerin yakınması giderek artmaktadır.
Dr.Zafer Çukurova, konuşmasının sonunda, bu hastaların multi disipliner bir anlayışla ele alınması gerektiği, hastaları mağdur etmeden hizmet verilebilmesi için çözüm önerilerinin tartışılabileceğini belirtti.
Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner, konuşmasında, göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi hastalıkları hastanelerinin genel hastaneye dönüştürülmesi veya birleştirilmesi için öne sürülen gerekçelerin hiç birisinin, en azından, İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi için geçerli olmadığını belirtmiştir.
Konuşmasında; “Bu hastanenin hastane olarak kurumsal kimliğinin ortadan kaldırılması ve genel hastanelerle birleştirilmesi halinde, finans sorunu hizmetin önüne geçeceğinden, uzun süreli yatması gereken solunum yolları, onkoloji ve tbc hastalarına ayrılan normal ve yoğun bakım yatak sayısının hızla azalacağı gerçeğine bir çözüm önerilmediğini,”
“Konsültasyon hizmetlerinde yaşanan sorunlara ilişkin olarak herhangi bir gerçekçi çözüm önerisinin de ortaya konulamadığını,”
“Tepecik EAH'nin yaşadığı sorunlar ve gereksinimleri değerlendirilmeden, gündeme getirilen birleştirme işleminin, her iki hastaneden hizmet alan hastaların daha fazla mağduriyetine yol açacağı gerçeğinin tekrar değerlendirilmesi zorunlu olduğunu,”
“Ek ödeme sorunlarının sadece göğüs hastanelerine özgü olmadığını”, ”bu sorunun genel olarak ele alınması ve çözümler getirilmesi gerektiğini”...
“Hastanelerin genel hastane haline getirilmesi veya birleştirilmesi gündeme getirilirken, personel gereksiniminin nasıl çözüleceğinin gündeme getirilmediğini,”
“Böylece ortaya çıkan somut gerçeğin, birleştirilme veya genel hastane haline getirme yaklaşımının hastalar ve çalışanların çözüm bekleyen sorunlarına kalıcı, köklü çözümler getiremeyeceğini” ifade etmiştir.
Dr.Suat Kaptaner, Göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi hastanelerinin herkesin kabul ettiği sorunlarının, konunun bütün taraflarını bir araya getirerek, bilimsel, akılcı ve kalıcı çözüm önerileriyle değerlendirilmesi dileğiyle konuşmasına son vermiştir.
İZMİR TABİP ODASI