Geçici Görevlendirmeler ve İl Sağlık Müdürü İle Görüşme

05.07.2014

 

Uzman ve pratisyen hekimlerin, görev yaptıkları kurumlardan farklı sağlık birimlerinde geçici görevlendirilmesine ilişkin olarak İzmir İl Sağlık Müdürü Dr.Bediha Türkyılmaz ile 30.06.2014 tarihinde bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmeye, Oda’mız adına Genel Sekreterimiz Dr.Mete Güzelant katıldı. Dr.Mete Güzelant, geçici görevlendirmelere ilişkin sorunların hala devam ettiğini; hekim ihtiyacı olan kurumlara atama yapılmadığını; ihtiyacın görevlendirmelerle giderilmeye çalışıldığını; bu uygulamanın sağlık hizmetinin niteliğini etkilediği gibi hekimlerin de mağduriyetine neden olduğunu; hekimlerin çalışma ve yaşam düzenlerinin bozulduğunu; boş kadroların il dışından yapılacak atamalarla doldurulması gerektiğini; görevlendirmelerde ne gibi kriterler uygulandığının belli olmadığını ifade etmiştir.
 
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr.Bediha Türkyılmaz, yaz dönemi ve İzmir’in konumu nedeniyle yazlık bölgelerde nüfus artışına bağlı hekim gereksinimi doğduğunu; izinler ve tayinler nedeniyle  hareketlenmeler olduğunu; bazı hekimlerin TUS’ta uzmanlık kazanıp gittiklerini, Temmuz ve Ağustos döneminde il dışından atamalarla boş kadroların bir kısmının doldurulmasının planlandığını; görevlendirmelerde öncelikle gönüllüğün esas alındığını; bu şekilde birçok sağlık kurumunun gereksiniminin karşılandığını, geri kalan birimler için resen görevlendirme yapıldığını ve olağanüstü durumlar dışında hekimlerin en az bir hafta önce bilgilendirildiğini, yeni tayinler beklenildiğini ve bu nedenle Ağustos ayının tekrar değerlendirileceğini,25 yılını doldurmuş hekimler ile rapor ve mazeretleri bulunan hekimlere görev verilmediğini, açık ve hakkaniyetli davranıldığını, hatalar olmuşsa düzeltmeye hazır olduklarını ifade etmiştir.
 
Özellikle yaz dönemi gerekçe gösterilerek pratisyen ve uzman hekimlerin acil servislerde ve polikliniklerde görevlendirilmesi uygulamasında artış gözlenmektedir.
 
Mevzuatta yer alan geçici görevlendirmenin, amacını aşar şekilde ve kriterler olmaksızın kullanılması hukuka aykırıdır. Kadro tahsisi ve atama yapılarak doldurulması gereken hizmetlerin geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılması, düzenlemelerin amacını aşar niteliktedir.
 
Hekim gereksinimi olmadığı iddia edilen İzmir’de dahi hekim gereksinimi doğmuştur. İzmir merkezdeki birçok hastane dahi, sınırlı sayıda hekim ile insanüstü bir çaba ile çalışmaktadır.
 
Geçici görevlendirmelerin yarattığı mağduriyeti önlemek ve sorunun kalıcı olarak çözümü için Oda’mızca  Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde girişimler yapılmaktadır. Ayrıca sorunun hukuki zeminde çözümü için bugüne kadar yapılan hukuki girişimler dışında yeni girişimler planlanmaktadır.
 
Acil hekimliği, bilgi,deneyim ve eğitim gerektiren özelikli bir alandır. Bu nedenle, ihtiyac, geçici görevlendirmelerle değil  acil tıp uzmanları ve eğitimli pratisyen hekimlerle karşlanmalıdır. Geçici görevlendirmeleri  ististai olmalıdır. Eğer bir zorunluluk varsa bu alanda çalışacakların mutlaka  özel bir meslek içi eğitimden geçirilmelidir. Bu, hem hekim ve hem hizmet vereceği hasta grubu için son derecede önemlidir. Gönüllülük esas olmalı ve doğru bir ücretlendirme politikası izlenmelidir. Hastaneden hastaneye farklılık gösteren ücretlendirme sistemi yerine sabit ve verilen hizmetin tam karşılığı olacak bir ücret belirlenmelidir. Bunun yanında nöbet birimlerinin fiziki koşulları iyi hale getirilmelidir. Bu koşulların sağlanmasının  hekimlerin gönüllü olarak çalışmasını sağlayacağı ve verimliliği artıracağı açıktır.
 
Hakkaniyet, şeffaflık, değer verilme, saygı görme, siyasi ya da başka bir ayrımcılık ve baskıya uğramama son derecede önem taşımaktadır.
 
Oda’mızca yapılacak girişimlere esas olmak üzere;  meslektaşlarımızın,  görev yerleri; son 3 yıl içinde hangi kurumlara ne kadar süre ile  görevlendirildikleri; görevlendirmelerde yaşadıkları mağduriyet; rapor vb. gibi engellerinin olup olmadığı; yollukların ne zaman ödendiği; görevlendirmelerde hizmet puanına uygun işlem yapılıp yapılmadığı; kurumda geçici görevlendirmeye gitmeyen hekim olup olmadığı, çalışma yeri koşullarının uygun olup olmadığı vb. bilgilerini içeren bilgilendirme notlarını Oda’mıza iletmelerini rica ederiz.
 
Oda’mıza iletmek istediğiniz bilgi notlarını info@izmirtabip.org.tr  adresine göndermeniz mümkündür.
 
Ayrıca, geçici görevlendirme işlemlerine karşı hukuksal girişimde bulunmak isteyen meslektaşlarımızın Oda’mıza başvurmasını rica ederiz.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1778 kez okunmuştur.