Dr. Suat Seren Göğüs EAH Hakkında Soru Önergesi

09.06.2014

 

 

Odamız başta Hekim Milletvekilleri olmak üzere Bütün Milletvekillerini İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinin kurumsal kimliğinin ortadan kaldırılması konusunda bilgilendirmiştir.

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’ in konu hakkında verdiği soru önergesi aşağıdadır.
 
 
06.06.2014
 
 
TBMM Bürosu
 
 
1910 yılından beri Ege bölge halkımıza Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz hastanesi olarak hizmet veren İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi  ile  birleştirilerek  genel hastane haline getirilmesi için fiilen çalışmaların başladığı bildirilmektedir. İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Sağlık alanında örgütlü diğer tüm Kamu Emekçileri Sendikaları tarafından yapılan açıklamalarda, çalışanların, klinik ve hastane yöneticileri ve akademik personelin görüşlerine dahi başvurulmadan bu iki hastanenin birleştirilmesinin, göğüs hastalıkları ve tüberküloz hastanesinin  kurumsal kimliğinden  uzaklaştırılacağı, tedavi görmekte olan ve olabilecek hastaların mağduriyetine yol açacağı, bu kurumda yürütülmekte olan eğitim ve araştırma faaliyetlerine zarar vereceği bildirilmektedir.
 
Suat Seren Hastanesinin halen 440 yatak kapasitesi ve günlük 3000 poliklinik sayısına sahip olduğu, tıbbi hizmetlerin kağıtsız (tümüyle dijital ortamda) yürütüldüğü, 400 yatağın tamamının iki kişilik banyo-tuvaletli (nitelikli) odalardan oluştuğu belirtilerek, hastanenin mali açıdan 2013 yılında rekor bir gider azalışı ve gelir artışı sağladığı bildirilmektedir. Türkiye’de Tüberküloz ve çok ilaca dirençli Tüberküloz hastalarının yatırıldığı, bu hastalara yönelik tedavi ve laboratuvar tetkik (kültür) hizmetinin ücretsiz verildiği 4 hastaneden biri olması bu hastaneyi önemli kılmaktadır.
 
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (eski SSK Hastanesi) ise tüm Ege Bölgesi’ne hizmet veren, bazı branşlardaki çalışması ile uluslararası camiada kendini kabul ettirmiş bir merkezdir. Konak Doğumevi’ni ve Ege Doğumevi’ni de bünyesinde bulundurmaktadır. Hasta potansiyeli olarak günlük 9000 poliklinik sayısı ve 1000 hasta yatağına sahip olan Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinin, yatakları ve odaları niteliksiz olup, fiziksel alanlarının iyileştirilmesi ve geniş bir revizyona ihtiyaç olduğu bildirilmektedir.
 
Sigara alışkanlığı, solunum yolları enfeksiyonları, tüberküloz, akciğer kanseri ve artan yaşlı nüfusun solunum yoğun bakım gereksinimi nedeniyle, önümüzdeki yıllarda, solunum hastalıklarının oluşturduğu hizmet yükü giderek artacak, uzmanlaşmış göğüs hastalıkları hastaneleri ve ayrı tüberküloz servislerine gereksinim daha da önemli bir hale gelecektir. Genel hastanelerde öncelikli hizmet alma şansı olmayan kronik ve diğer akciğer hastaları, tüberküloz hastaları, bu tür hastaların sorunlarına çözüm bulabilme doğrultusunda özel olarak yapılanmış bu hastaneler ortadan kaldırıldığında büyük sorunlar yaşayacaktır.
 
Her iki hastanenin çalışanlarının büyük çoğunluğu bu birleşmeyi istememektedir. Bu hastanelerin kendi içlerindeki hizmet işleyişleri birbirinden farklı olmasının, her iki hastanenin yatak ve poliklinik sayılarındaki anormal fazlalığın iki hastanenin tek elden yönetilmesini çok zorlaştıracağı gibi, iş barışının bozulacağı, hasta ve çalışanların mağduriyetine yol açacağına dikkat çekilmektedir. Bu Çerçevede;
 
1. Dünya Sağlık Örgütü tarafından, tüm dünyada göğüs hastalıkları hasta sayısının artan sigara içimi,  hava kirliliği, küresel ısınma gibi çevresel nedenlerle artacağı ve KOAH, Akciğer Kanseri ve pnömoni gibi göğüs hastalıklarının en sık ölüm nedenleri arasında yer aldığı açıklanmışken; Türkiye’de bulunan sadece 4 göğüs hastalıkları ve tüberküloz hastanesinden biri olan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi neden birleştirme adı altında kapatılmaktadır?
 
2. Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi eski SSK hastanesi olmanın iş yüküyle aşırı yoğun ve mevcut hastasına zorlukla yanıt veren bir konumda iken,  bu hastaneye ek 400 yatağın ve yılda 16 bin hastanın daha eklenmesinin hastalar açısından yaratacağı mağduriyetler, zorluklar öngörülmekte midir?
3. Birleşmeden önce, hastanelere dair rasyonel analizler, tespitler, uygulama farklılıkları ve benzerliklerinin analizleri yapılmış mıdır? Nasıl bir birleşme yolu izlenecektir?  Eczane, Tıbbi Stok, Ayniyat, Özlük, Satın Alma, TİG, Fatura, Maaş, Sivil Savunma, Mühendislik, Enfeksiyon Komitesi, Hasta Hakları, Çalışan Hakları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite, Hukuk, Evrak Kayıt, Görüntüleme, Laboratuvar, Endoskopi, Bronkoskopi, Acil Servis, vb. birimleri ne şekilde ortak hale getirilecektir? Bu işlemler için bir komisyon kurulması düşünülüyor mu?
4. Hangi hastalara hangi binalar hizmet verecektir? Hastalar her iki hastane arasında nasıl ulaşım sağlayacaktır? Transportu gereken hastalar her iki hastanede birimlere nasıl ulaştırılacaktır? Hangi hasta hangi laboratuvardan ve görüntüleme biriminden hizmet alacaktır?  Yatan hastalar her iki hastane içinde nasıl hizmet alacaktır?
5. Sağlık çalışanları her iki hastane arasında birimlere nasıl ulaşacaklardır? Hastane dışına çıkması “hukuki açıdan imkânsız” olan taşeron firma çalışanları her iki hastane arasındaki iletişimi (numune taşıma, hasta taşıma, ilaç-sarf taşıma, evrak getirip-götürme vb. çalışmaları) hangi şekilde yapacaklardır?
6. Her iki hastanenin birleşmesinden sonra taşeron aracılığıyla istihdam edilen personelin durumu ne olacaktır?
7. Hastane bilgi işlem kayıtlarının aktarımı ve ortaklaştırılması için hazırlık yapılmış mıdır?
8. Bu iki hastanenin birleştirilmesi nedeniyle sağlık çalışanlarının mağdur olmaması için ne tür önlemler alınmıştır?
9. Ülkemizde, solunum hastalıklarının sıklığı, hastalık oluşturma ve ölümle sonuçlanma oranları diğer hastalıklara oranla yüksek midir? Yüksek ise, göğüs hastalıkları hastanesini kapatmak, insan sağlığını tehlikeye sokmaz mı?
10.Kendisine başvuran bir hastanın tetkik ve tanı işlemlerini 3 gün gibi rekor bir sürede tamamlayan bir uzmanlık hastanesi olan İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi  ile  birleştirilerek genel hastane haline getirilmesine, bu birleşmenin halkın sağlığı bakımından olumlu hiçbir değişime sebep olmayacağı, aksine birçok olumsuzluğa sebep olacağı açık olduğu halde birleştirmede ısrar edilmesi, hastanenin rant değeri yüksek 80 dönüm açık ve 45.000 metre kare kapalı alan şeklinde geniş bir araziye sahip olması mı  etkili olmaktadır? 
 
 
 
A. Levent Tüzel
HDP İstanbul Milletvekili
 
Tel   : 0312 420 59 28-29
Faks: 0312 420 69 65
 
Bu haber 2483 kez okunmuştur.