Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kapatılmak İsteniyor !!!!!

03.06.2014
 
 
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin kurumsal kimliğinin birleştirme adı altında yok edilmesine karşı başlayan eylemlilik süreci devam etmektedir.
 
03.06.2014 Salı günü, saat 12.00’de geniş katılımlı bir basın açıklaması yapıldı. İzmir Tabip Odası, Türk Toraks Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, İzmir Eczacı Odası, İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Veteriner Hekimler Odası, SES İzmir Şubesi, Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şubesi, Türk Sağlık Sen 2 nolu Şube ve Türk Hemşireler Derneği tarafından ortaklaşa yapılan basın açıklaması geniş katılımla gerçekleşti.
 
Katılımcı kurumlar adına hazırlanan ortak basın açıklaması Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner tarafından okunduktan sonra katılımcı kurum temsilcileri hastanenin birleştirilmesi uygulamasına ilişkin tepkilerini dile getirdiler.
 
Basın açıklamasına, Oda’mız Yönetim Kurulu üyeleri Dr.Suat Kaptaner, Dr.Süleyman Kaynak, Dr.Mert Özbakkaloğlu, Dr.Nezaket Kaya ve Dr.Murat Ermete katıldı.
 
Basın açıklamasının ardından, Hastane Toplantı Salonunda, geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, uygulamanın sakıncaları; hastanenin sunduğu hizmetin niteliği, hastanenin başarısı hakkındaki değerlendirmelerini paylaştılar.
 
Toplantıda, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin kurumsal kimliğinin yok edilmesine karşı ortak mücadele edilmesi, uygulamanın yanlışlığının bütün kamuoyuyla paylaşılması, TBMM, siyasi partiler ve Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmasının önemine vurgu yapıldı.
 
 
İzmir Tabip Odası
 

Resimler için tıklayınız...
 
 
 
03.06.2014
 
 
İZMİR'DE  TARİHSEL BİR KURUM VE KİMLİK DAHA YOK EDİLMEK AŞAMASINDA !!!!
 
 
DR.SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ
EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KAPATILMAK İSTENİYOR !!!!!
 
SAĞLIK BAKANLIĞI'NI BİLİM İNSANLARININ, SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİNİN, SAĞLIK SENDİKALARININ, HASTALARIN VE İZMİRLİLERİN
SESİNE KULAK VERMEYE VE BU  GİRİŞİMDEN VAZGEÇMEYE DAVET EDİYORUZ !!!!!!
 
 
İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH)'nin birleştirme yolu ile genel hastane haline getirilme, dolayısıyla, aslında kurumsal kimliğinin ve özgünlüğünün ortadan kaldırılarak kapatılma girişimleri olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.
 
Sağlık ortamında, bu konuda bilimsel ve mesleki olarak görüş, katkı ve öneri sunabilecek bilim insanlarının, sağlık meslek örgütlerinin, sağlık sendikalarının, uzmanlık derneklerinin ve hastane yönetici ve çalışanlarının görüşüne başvurulmaya, bilgilendirmeye gereksinim duyulmamıştır.
 
Bu girişim, gerekçeleri paylaşılmadan, adeta bir oldu bitti tarzında gündeme getirilmiştir.
 
Bu girişimin, İzmir'in, Ege Bölgesi'nin ve ülkemizin sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceği son derece açık bir gerçektir.
 
Ülkemizde, solunum hastalıklarının sıklığı, hastalık oluşturma ve ölümle sonuçlanma oranları, diğer hastalıklara oranla çok yüksektir.
 
Ölümle sonuçlanma oranları açısından;
 
Ulusal Hastalık Yükü çalışması verileri Türkiye'de yaşanan ölümlerin %10,7'sinin solunum sistemi hastalıkları sonucunda meydana geldiğine işaret etmektedir. Bunun anlamı solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin iskemik kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalıklardan sonra Türkiye için üçüncü sırada yer alması demektir.
Ayrıca 2003 yılı Ulusal Hastalık Yükü çalışmasında Türkiye'de ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 20 hastalık içerisinde yer alan alt solunum yolu enfeksiyonlarının %4,2 oranı ile en çok öldüren beşinci hastalık olduğu saptanmıştır. Bu analiz yaş gruplarına göre yapıldığında alt solunum yolu enfeksiyonlarının 0-14 yaş grubunda her iki cinsiyette de ikinci; 15- 59 yaş grubunda sekizinci ve 60 yaş üzerinde ise yedinci ölüm nedeni olduğu görülebilir.
2007 yılı istatistiklerine göre ülke genelinde yatak işgal oranı %69 iken göğüs hastanelerinde bu oran %83,7'dir.
Ortalama kalış süresi ise ülke geneline göre iki kat fazladır. Bu durum göğüs hastalıkları uzmanlarının diğer alanlara kıyasla kronik hasta grubuyla uğraş verdiklerinin göstergesidir.
 
Yıllar içinde göğüs hastanelerin kapatılarak ve devlet hastaneleriyle birleştirilmesi göğüs hastalıkları yatak sayısını 7.623'ten 5.564'e geriletmiştir. 2009 yılı için 1 göğüs hastalıkları uzmanına düşen yatak sayısı 8,4'ten 5,5 yatağa düşmüştür.
 
Sigara alışkanlığı, solunum yolları enfeksiyonları, tüberküloz, akciğer kanseri ve artan yaşlı nüfusun solunum yoğun bakım gereksinimi nedeniyle, önümüzdeki yıllarda, solunum hastalıklarının oluşturduğu hizmet yükü giderek artacak, uzmanlaşmış göğüs hastalıkları hastaneleri ve ayrı tüberküloz servislerine gereksinim daha da önemli bir hale gelecektir.
 
Genel hastanelerde öncelikli hizmet alma şansı olmayan kronik ve diğer akciğer hastaları, tüberküloz hastaları, bu tür hastaların sorunlarına çözüm bulabilme doğrultusunda özel olarak yapılanmış bu hastaneler ortadan kaldırıldığında büyük sorunlar yaşayacaktır.
 
İzmir Suat Seren Göğüs ve Göğüs Cerrahisi Hastalıkları EAH, gelişmiş hizmet, eğitim ve araştırma olanaklarıyla, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunmaktadır.
 
Bu dalda nitelikli uzmanların yetişmesini sağlayan, Sağlık Bakanlığına bağlı bölgedeki tek ve en önemli eğitim ve araştırma hastanesidir.
 
Bu hastanede yıllar içinde oluşan, alt yapı ve insan gücüne ilişkin deneyim, birikim ve özellikler, özgün bir model oluşturmakta ve dünyadaki örnekleri ile karşılaştırılabilecek düzeye gelmiş durumdadır.
 
Son dönemlerde, hastanenin bütün bu birikimleri sayesinde hastanenin gelirleri yükselmiş, çalışma ortamında memnuniyet artmış,  son derece üst düzey bir hastane haline gelmiştir.
 
Ülkemizde yatarak tedavi gören göğüs hastalıkları hastalarının, İzmir ve Ege bölgesinde üçte birinin yatırıldığı, yapılanma ve işletme anlayışı uluslar arası düzeye yükselmiş bu özellikli hastanenin genel hastane haline getirilmesi, bu birikimleri zaman içinde eriterek, yılların emeklerinin ve yatırımlarının boşa gitmesine yol açacaktır.
 
Hastane bu anlamda üstlendiği misyonu yerine getiremez hale gelecektir. Genel hastane haline dönüştükçe, ekonomik veya diğer çeşitli gerekçeler ileri sürülerek, örneğin tüberkülozlu hastaların bu ortamda yatırılmasından vazgeçilebilecektir.
 
Yaşlanan nüfusun artan solunum yolları sorunlarına çözüm üretmek için özel yapılanmış bu hastane özelliklerini kaybedecektir.
 
Bu durumdan en büyük zararı ise, bölgede bu hastanenin olanaklarından yararlanan ve başka bir kurumda bu olanaklardan yararlanabilme olanakları son derece kısıtlı hale gelecek hastalar görecektir.
 
Bu girişim gündeme getirildiğinden beri, ortaya hiçbir somut gerekçe konulmamıştır. Ancak gündeme gelen tek somut gelişme, birleştirildiklerinde, isimlerinin, kurumsal kimliklerinin ortadan kaldırılacağı söylenen, başta hastanenin bugünkü örnek duruma gelmesinde büyük katkıları olan, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH yöneticileri olmak üzere, Tepecik EAH ile birlikte her iki hastanenin yöneticilerinin yönetici kimliklerinin ortadan kalkmış olacağı ve değiştirilecekleridir.
 
Bütün bu girişimin, yeni kadro atamaları hedeflenerek yapılıyor olduğuna inanmak istemiyoruz...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan,  Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanemiz gibi bir Göğüs Hastalıkları Özel Dal Hastanesinin büyük bir emekle oluşturulmuş birikiminin ortadan kalkmasına yol açacak bu girişimin ivedilikle durdurulmasını talep ediyoruz.
 
Bu hastanelerin varlığının devam etmesinin, ülkemiz göğüs hastalıkları sorunu ve genel hasta hizmeti açısından çok önemli bir adım olduğuna, bunların ülkemiz ve halkımız açısından vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ
TÜRKİYE SOLUNUM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ
TÜRK GÖĞÜS CERRAHİSİ DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ
 
 
 
DESTEKLEYEN KURUMLAR:
İZMİR ECZACI ODASI
İZMİR DİŞ HEKİMLERİ ODASI
İZMİR VETERİNER HEKİMLER ODASI
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES ) İZMİR ŞUBESİ
TÜRK SAĞLIK-SEN 2 NOLU ŞUBE
GENEL SAĞLIK-İŞ SENDİKASI İZMİR ŞUBESİ
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ
 
 
 
Tarih: Yayın Adı: Haber Başlığı:
04.06.2014 9 EYLÜL İZMİR HASTANEMİZE DOKUNMAYIN
04.06.2014 CUMHURİYET İZMİR BASKISI HASTANEDE KAPATMA PROTESTOSU
04.06.2014 EGE TELGRAF HEKİMLER KARŞI ÇIKTI
04.06.2014 HABERTÜRK EGELİ HASTANELERİ BİRŞLETŞRİMEYİN
04.06.2014 HÜRRİYET İZMİR EGE HASTANELER BİRLEŞMESİN
04.06.2014 MİLLİYET İZMİR EGE HASTANE BİRLEŞMESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR
04.06.2014 ÖZGÜR GÜNDEM HASTANEMİZİ KAPATMAYIN
04.06.2014 POSTA İZMİR EGE TEPECİK- GÖĞÜS BİRLEŞİM HEMEN DURDURULSUN TALEBİ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bu haber 2688 kez okunmuştur.