ULUSUMUZUN BAŞI SAĞOLSUN...

14.05.2014

 


Değerli meslektaşlarımız,

Soma’dan gelen haber hepimizin yüreğini dağladı! Yitirilen can sayısı şimdilik 200’ü geçmiş durumda!
 
Bu bile dünyada eşi, benzeri görülmemiş bir büyüklüğü yansıtmaktadır. İş kazaları görünümlü cinayetlerde ülkemizin sicili hiç de iyi görünmemektedir.
 
Tersane kazalarındaki öndeliğimizi kömür madeni cinayetlerinde de pekiştirme yolunda dev bir adım olmuştur son Soma faciası!
 
Çıkartılan kömürle oranlandığında elde edilen veriler ürperticidir! Örneğin, 1 milyon ton kömür üretmek için Türkiye’de 7.22 can yitirilirken; aynı miktarda kömür çıkartmak için Çin’de gerçekleşen ölüm 1.27 dolaylarındadır. Bu sayılar ABD ve Avrupa’da sıfıra yaklaşmaktadır.
 
Bu veriler de açıkça doğrulamaktadır ki; iş kazası kılıflı can kayıplarının önüne geçilebilir.
 
Odamız temsilcileri bugün Soma' ya maden kazası bölgesine gitmişlerdir. Soma' da bulunan Dr. Suat KAPTANER, olay yerinden edindikleri bilgilere göre, soğuk hava depolarında bulunan 160 işçinin kimlik tespitinin yapılmasının beklendiği, 220 civarında işçinin halen madende olduğu ve bu işçilerden umut kesildiği, ölümlerin kömür yangını ve çok kısa sürede gerçekleşen karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı olduğu, işletmenin özel bir maden şirketine ait olduğu ve bölüm bölüm taşeron işçilerle çalıştırıldığı bilgisini aktarmıştır.
 
Genelde iş güvenliğiyle ama bu örnekte olduğu gibi madencilik alanındaki can kayıplarıyla ilgili söylenecek çok söz vardır.
Bu konuyla ilgili olarak İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu’nun hazırlamış olduğu rapor yarın (15.05.2014) bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanacaktır.
 
Manisa Tabip Odası yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde, Soma' da şuan için hekim ihtiyacı olmadığı bilgisi paylaşılmıştır. Hekim gereksinimi ortaya çıktığı takdirde meslektaşlarımızla bilgi paylaşımı yapılacaktır.
 
 
Soma’da yaşanan faciada yaşamını yitiren vatandaşlarımız için başta yakınları olmak üzere ulusumuza başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.
 
İzmir Tabip Odası

 

Bu haber 3989 kez okunmuştur.