Acil Sağlık Hizmetleri Sempozyumu, 10 Nisan 2014 tarihinde, DEÜ Konak Sabancı Kültür Merkezinde yapıldı.
26.02.2014 tarihinde yapılan Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayında ele alınan konuların ve hazırlanan raporların sunulduğu ve tartışıldığı sempozyum oldukça verimli geçti.
Sempozyum, Oda’mız Yönetim Kurulu üyesi Dr.Mustafa Olguner’in açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından çalıştay raporlarının sunumuna geçildi.
Acil Servislerde Yoğunluk – Nedenler, Önlemler konulu sunum, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD öğretim üyesi Dr. Neşe Çolak ORAY tarafından yapıldı.
Hizmet Organizasyonundaki Sorunlar konulu sunum, İzmir İl Sağlık Müdür yardımcısı Dr.Turhan SOFUOĞLU tarafından yapıldı.
Acil Sağlık Hizmeti Çalışanlarının Özlük Hakları Ve Hizmetlere Etkisi konulu sunum, Türk Hemşireler Derneği temsilcisi Meral Dölek tarafından yapıldı.
Eğitim konulu sunum, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD öğretim üyesi Dr. Rıdvan ATİLLA tarafından yapıldı.
Sunumların ardından, çalıştay raporları üzerinde tartışmaya geçildi. Aktif bir katılımın olduğu tartışma oturumunda, öneri ve düşünceler tartışıldı. Tartışmalarda, acillerde yaşanan sorunların sağlık sisteminin önemli sorunlarından birisi olduğu; çözüm için çaba gösterilmesi gerektiği; acil servislerde girdiyi azaltıcı, çıktıyı artırıcı önlemler alınması gerektiği; acil sağlık hizmeti çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler yapılarak bu alanda çalışmanın özendirilmesi gerektiği; acillerin fiziksel ve teknik donanımının artırılması gerektiği; personel gereksiniminin karşılanması gerektiği; İzmir’in acil sağlık hizmetleri sunum koşullarının diğer illere göre daha iyi olduğu; İzmir Tabip Odası aracılığı ile İzmir’de kurumların bir araya gelebildiği; bu toplantıların çözümün önemli unsurlardan biri olduğu; oluşan işbirliği ortamında İzmir’in acil sağlık hizmetlerindeki sorunların çözümü konusunda İzmir’in pilot bir il olabileceği; sorunların çözümünün tüm sağlık sistemini de ilgilendiren karmaşık ve kapsamlı bir süreç olduğu; bu süreçte çözümü zaman alacak başka sorunlar olsa da öncelikli taleplerin;
-Acil sağlık hizmetinde görevli çalışanların özlük haklarının düzeltilmesi,
-Eğitimin maddi olarak teşviki ve eğitim giderlerinin karşılanması,
-Acil sağlık hizmetlerindeki performans ücretlerinin yükseltilmesi
-Acil çalışanlarına karşı şiddetin engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınması
Şeklinde olabileceği dile getirilmiştir.
Çalıştay sonucunda hazırlanan rapor ekte paylaşılmıştır. Çalıştay raporu, acil sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması ve çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.
Sağlık çalışanlarının ve kurumların ortak çabası ile gerçekleştirilen çalıştay ve sempozyuma katkı sunan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.
İZMİR TABİP ODASI