Torba Yasa Hakkında Anayasa Mahkemesi Kararı

09.04.2014

 

6514 sayılı yasanın Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile açılan davada, Anayasa Mahkemesi, 09.04.2014 tarihinde yaptığı ilk incelemede iki maddenin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, diğer maddelere ilişkin yürürlüğün durdurulması isteminin esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu’na eklenen geçici maddelerin Anayasa’ya aykırılığı konusunda güçlü belirtiler bulunması ve uygulanmalarından doğacak, sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi için esas hakkında karar verilinceye kadar iki maddenin yürürlüklerinin durdurulmasına karar verdi.
 
Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin değerlendirmeler paylaşılacaktır. Anayasa Mahkemesi tarafından yürütmesi durdurulan maddeler şu şekildedir.
 
MADDE 14 – 2547 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 64 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirir; bu süre içinde sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişikleri kesilir.”
 
MADDE 19 – 2955 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 11 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirir; bu süre içinde faaliyetlerini sona erdirmeyen öğretim üyeleri istifa etmiş sayılır.”
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1976 kez okunmuştur.