Özelleştirme Uygulamaları ve Sağlık Hizmetlerinin Özelleştirilmesi

25.03.2014

 

Dünyada, yaklaşık çeyrek yüzyıl önce yaşanan köklü sosyo-geo-politik değişiklikler “ÖZELLEŞTİRME”  uygulamalarından birinci derecede sorumludur. Karşıtsız kalan Batı Bloku, özelleştirmeyi, geçmişte uyguladığı sosyal politikalardan kopma fırsatı olarak da algılamıştır.

 
Çevresel alanlardan başlayan değişimin sağlık ve eğitim gibi temel kamu hizmetlerine yansımasına şaşırılmamalıdır.
 
Türkiye’de 2003 yılında yürürlüğe konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı bu alandaki özelleştirme uygulamalarının da koçbaşı olmuştur.
 
Bu süreci, başlangıcından bugüne uzanan farklı evrelere ayırmak gerekir.
 
Sağlık hizmetine ve sağlık hizmetinin gereği olan başka unsurlara açlık çeken toplumun bu yoksunluğunu giderici görüntüsel düzenlemeler başlangıçta sürecin önemli köşetaşları oldu.
 
Bugün kendisini Kamu Özel Ortaklığı, Şehir Hastaneleri ve başka şekillerde gösteren Sağlıkta Özelleştirme üzerinde önemle durulmaya değer bir konudur!
 
Bu konudaki boşluğu doldurmaya aday bir kitabı tanıtmakta yarar görüyoruz.
 
“Özelleştirme Uygulamaları ve Sağlık Hizmetlerinin Özelleştirilmesi” (Leges Yayınları, Şubat, 2014) kitabının iki yazarından birisi olan Dr. Sevinç ARSLAN HIZAL yabancımız değil.
 
Hekimlikten emekli olduktan sonra hukuk alanında akademisyenliğe yelken açan meslektaşımız, üyesi olduğu meslek odasına 2010-2012 dönemi İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi Divan Başkanı olarak hizmet vermişti. Hekimlikten emekli de olsa akademik ortamdaki çalışmalarını sağlık paydasında sürdüren meslektaşımızın bu değerli yapıtını siz değerli üyelerimizin (b)ilgisine sunuyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1588 kez okunmuştur.