Sağlık Hukuku Sempozyumu Yapıldı

20.03.2014

 

 

İzmir Tabip Odası ve İzmir Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen  “1. Sağlık Hukuku Sempozyumu”, 15 Mart 2014 tarihinde yapıldı.

Tıp Bayramı etkinlikleri çerçevesinde planlanan sempozyum, yaklaşık 300 sağlık çalışanı ve hukukçunun katılımı ile gerçekleşti.
 
Sempozyum, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr.Suat Kaptaner ve İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

 
 
“Sağlık Hukuku Açısından Yaşam Hakkı”, “Hasta Mahremiyeti ve Kişisel Verilerin Korunması”, “Hastane Yöneticilerinin Hukuki ve İdari Sorumluluğu” başlığı altında gerçekleşen oturumlarda, yaşam hakkı, hasta mahremiyeti, kişisel verilen korunması, hastane yöneticilerinin sorumluluğu geniş şekilde tartışıldı.
 
“Sağlık Hukuku Açısından Yaşam Hakkı” konulu oturumun başkanlığı Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner yaptı. İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Merdan Hekimoğlu; Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Ruhan Erdem ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  öğretim üyesi Prof.Dr.Ekin Özgür Aktaş, yaşam ve sağlık hakkı kavramları hakkında bilgi verdileri.  Yaşam ve sağlık hakkının insan hakları ve uluslar arası düzenlemeler çerçevesinde hukuki ve etik boyutunun tartışıldığı oturumda AİHM uygulamaları da paylaşıldı.
 
“Hasta Mahremiyeti ve Kişisel Verilerin Korunması” konulu oturumun başkanlığı, İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Selma Çetiner Şekerci yaptı. DEÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Oğuz Şimşek; DEÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Erdener Özer; Danıştay Savcısı Dr.Aydın Akgül ve Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Elif Kuzeci, hasta mahremiyeti ve kişisel verilerin korunması konusunda güncel sorunları hukuki ve etik boyutları ile aldılar. Dünya uygulamalarından örneklerin de paylaşıldığı oturumda, ülkemizin hasta mahremiyetinin sağlanması ve kişisel verilerin korunmasında gerekli hassasiyeti göstermediği, Anayasa’nın 20.maddesinde yer alan düzenlemeye rağmen kanuni düzenlemenin hala yapılmadığı; kişisel verilerin korunması konusunda kanuni düzenlemeyi yapmayan bir ülke olarak ülkemizin anıldığı, 663 sayılı KHK’nin 47.maddesi ile getirilen düzenlemenin Anayasaya ve uluslar arası düzenlemelere aykırı olduğu görüşü paylaşıldı.
 
Hastane Yöneticilerinin Hukuki ve İdari Sorumluluğu” konulu oturumun başkanlığını İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Merdan Hekimoğlu yaptı. Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Hakan Hakeri, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Petek ve İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Serkan Çınarlı’nın katıldığı son oturumda, son yasal düzenlemeler çerçevesinde, hastane yöneticilerinin hukuki ve idari sorumluluğu tartışıldı. Sağlık hizmeti sunumunda hastane yöneticilerinin sorumluluğuna vurgu yapılan oturumda, uygun hizmet ve çalışma koşullarının sağlanmasında yöneticilerin gerekli önlemleri alması gerektiği, organizasyon

kusurları nedeniyle sağlık çalışanlarının sorumlu tutulamayacağı vurgusu paylaşıldı. Ayrıca Tüketici Kanununda yapılan değişiklikler nedeniyle özel sağlık kuruluşlarında yaşanan tıbbi uygulama hatası iddialarının Tüketici Mahkemelerinin görev alanına gireceği görüşü paylaşıldı.
 
Gerek konuşmacıların sunumları ve gerekse dinleyicilerin soru ve katkıları ile oldukça verimli geçen toplantıda,  sağlık alanına ilişkin birçok sorun hukuki ve etik yönleri ile tartışıldı. Sempozyumda, bu tür etkinliklerin devam etmesi

gerektiği, sağlık alanına özgü sorunların hukukçularla birlikte tartışılmasının önemli olduğu vurgusu yapıldı.
 
Sempozyumda yapılan sunumlar ve tartışmalar, sempozyum kitabı olarak yayınlanacaktır. Ayrıca, sempozyumun görüntüleri meslektaşlarımızla paylaşılacaktır.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
 
 
Bu haber 2472 kez okunmuştur.