Emekli Hekimlerin Acil Talebi !

12.03.2014

                                                             

                                                                       
Sayı: 14-019                                                                                      12.03.2014
 
EMEKLİ HEKİMLERİN ACİL TALEBİ !
EMEKLİ MAAŞLARI, ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİNİN SEVİYESİNE ÇIKARILMALIDIR  !
 
 
Hekimlik, insan bedenine müdahale etme bilgisi ve yetkisi olan tek meslek grubudur. Bu nedenle son derece büyük bir sorumluluğu gerektirir. Çalışma koşulları genellikle ağırdır.
Çalışma saatleri, gündüz mesailerinin dışında nöbet, icap gibi nedenlerle oldukça uzundur.   Bir hekim, 6-7 yıl süren yoğun bir eğitimin ardından diplomasını alır ve mecburi hizmete gider. Zorlu sınav süreçlerinin ardından en az 4 yıl süren uzmanlık eğitimi, ardından tekrar mecburi hizmet, yan dal uzmanlığı yapanlar için tekrarlanan aynı süreçler sonucunda yaş en az 35 olur.
Bundan sonraki hayatı da tayinler ve geçici görevlendirmeler sonucu deyim yerindeyse göçebe bir hayattır.                                      
Uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçen, çalışma koşulları ve sorumlulukları ağır olan hekimler gerek çalışırken, gerekse emekli olduklarında adaletsiz bir ücretlendirme sonucu belirgin, çarpıcı bir mağduriyet yaşamaktadırlar.
Özellikle emekli hekimler, bu eşitsizlik nedeniyle çok düşük olan maaşlarıyla geçinememekte, yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi vermektedirler.          
Bir hekimin emeklilik kararı alması zor bir tercihtir.
Başka pek çok meslek grubu ile karşılaştırıldığında hekimlerin eline geçen emekli aylığı oldukça gülünç bir miktara denk düşmektedir. Bu haliyle, hekimlerin eline geçen aylıkların insanca bir yaşam ve kaygıdan uzak bir emekliliğe yetmediği açıktır.
Zahmetli ve yıpratıcı çalışma sürecinin sonrasında hakça bir emekli aylığının hekimlerin de hakkı olduğu gerçeği ortadadır.
25 yıllık hizmet sonrası bazı kamu görevlilerinin emekli ücretleri ve emeklilik tazminatları şu şekildedir
 
Birinci sınıf hakim ve savcılar
4.901
101.961
Milletvekili
6.304
94.950
Kıdemli Albay ¼ / Birinci Sınıf Mülki İdari Amir
3.400
72.393
Albay
3.112
70.473
DOKTOR ve Kd.Bçvş ¼
1.935
64.522
Kaynak: http://www.sgkrehberi.com/haber/21559/
 
 
 
 
Bu tablo göz önüne alındığında hekimlerin ne kadar büyük bir haksızlık içinde oldukları çok açıktır. Uzun yıllar TBMM nezdinde ücret düzenlemesi yönünde çalışmalar yapılmış ancak bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. En son çalışan ve emekli hekimlerin maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi yönünde bir kanun teklifi 11.04.2013 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunulmuştur.    
Tüm bu gerekçeler sonucunda emekli hekimler olarak acil talebimiz şudur: Bir an önce emekli hekimlerin aylık ve tazminatları üst düzey kamu görevlilerinin seviyesine çıkarılmalıdır.
 
İZMİR TABİP ODASI
İZMİR TABİP ODASI EMEKLİ HEKİMLER KOMİSYONU
Bu haber 1851 kez okunmuştur.