Sağlık Bakanlığı Yetkilileri İle Görüşme

24.02.2014

 

21 Şubat 2014 Cuma akşamı, İzmir Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştük.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistan hekimlerin haklı talepleri için başlattıkları mücadele ve etkinlikler devam etmekteyken, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin hastaneyi ziyaret edeceklerini ve bu esnada asistan hekimlerle görüşeceklerini öğrendik. Sağlık Bakanlığı’na başvurarak, asistan hekimlerin meslek örgütü olarak, bu görüşmeye katılmayı talep ettik. Sağlık Bakanlığı yetkilileri asistan hekimlerle görüştükten sonra Oda yöneticilerimizle görüşeceklerini aktardılar.
 
21 Ocak 2014 Cuma akşamı, asistan hekimlerle görüştükten sonra, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Tıpta Uzmanlık Kurulu Genel Sekreteri, İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, Hastane İdarecisi, Başhekimi ve diğer yetkililer ile Oda Başkanımız Dr. Suat  Kaptaner ve Yönetim Kurulu üyemiz ve aynı hastanede görev yapan Dr. Hakan Yetimalar bir görüşme yaptılar.
 
Sağlık Bakanlığı yetkililerine, asistan hekimlerin üç temel talebi olan, asistan hekim kadrolarının arttırılması, asistan hekimlerin performans ödemelerinin düzeltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri bir kez daha aktarıldı.
 
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, acilen ek asistan kadrosu ilan edilmesi önerimize karşılık olarak, tıp fakülteleri ile afiliye olan eğitim ve araştırma hastanelerinde asistan kadrolarının belirlenmesi yetkisinin YÖK’e devredilmiş olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın asistan kadro sayısının belirlenmesinde etkin olamadığını, bu durumun birçok eğitim ve araştırma hastanesinde benzer sorunlara yol açtığını, Sağlık Bakanlığı’nın asistan kadro sayısının belirlenmesi yetkisini tekrar devralmayı planladığını ancak yeni asistan kadro belirlemesinin ancak Eylül TUS’a yetişebileceğini  belirttiler.
 
Performans ödemeleri konusunda, asistanların iş yükünün giderek artmasına karşılık performans ödemelerinin giderek azaldığı, hatta bazı aylar sabit ödeme dışında hiç performans ödemesi alamadıkları gerçeğinin hatırlatılması ve bu durumun mutlaka düzeltilmesi talebimize karşılık olarak, Şubat ayı itibarı ile asistan hekimlerin performans ödemelerinin en üst düzeyden yapılacağı teminatı Güney Bölge Sekreterliği tarafından verilmiştir.
Asistan hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin gerekli düzenlemelerin Hastane Yöneticiliği ve Başhekimliği tarafından yapılabileceği ifade edilmiştir.
 
Genel bir değerlendirme yapıldığında şu gerçeklerin açığa çıktığı söylenebilir.
 
1-) Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin afiliasyonu iyi planlanmadan yapılmıştır. Hastanede iki başlı bir yönetim oluşmuştur. Çalışma huzuru bozulmuştur. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin gelecekteki statüsü belirsizdir. Eğitici kadroları başta olmak üzere bütün hekim kadrolarının bugünkü ve gelecekteki statüleri belirsizdir.
 
2-) Sağlık Bakanlığı’nın kendi hastanesine kadro belirleme yetkisi tartışmalı hale gelmiştir. Dolayısıyla hizmet verenlerin motivasyonu her geçen gün daha olumsuz etkilenmektedir. Bu durum da giderek verilen hizmeti daha da olumsuz etkileyecektir.
 
3-) Aile hekimliği projesi de acele ile ve iyi bir planlama yapılmadan başlatılmış, hastanelerden çok sayıda hekim ayrılması ile acil hizmetler başta olmak üzere birçok hizmet aksamış, bu durumun şimdi ASM ve TSM hekimlerinin yeniden hastanelerde görevlendirilmeleri ile aşılmaya calışılacağı anlaşılmaktadır.
 
4-) Acilen sabit performans ödemelerimizin iki katına çıkarılması talebimiz not alınmış ancak Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasının uygun olacağı belirtilmiştir.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1825 kez okunmuştur.