İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Asistan Hekimleri Basın Açıklaması

31.01.2014
 
 
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli asistan hekimler, olumsuz çalışma koşullarına karşı seslerini yükseltmek üzere 29 Ocak 2014 çarşamba saat 12:30' da İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM binası önünde basın açıklaması yaptı.
 
Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Amatem binası önünde yapılan basına açıklamasına, Odamız Başkanı Dr. Suat Kaptaner, TTB Merkez Konseyi Üyesi Fatih Sürenkök, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Ali Gül, SES İzmir şube yöneticileri, diğer hastanelerden gelen asistan hekimler katıldı.
 
Asistan Hekimler adına Asistan Hekim temsilcisi Dr. Çiğdem Çolak Kalaycı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, asistan hekimlerin iyi hekimlik değerlerine sahip çıkmaya devam edeceği belirtilerek, hekim emeğinin ucuzlatılmasına, angarya çalışmaya ve asistan hekim atanmamasına karşı dile getirilen taleplerin karşılanmaması durumunda asistan hekimlerin greve gideceği bildirildi.
 
 
Sayı: 14-06
29.01.2014
                                              
2 YILDIR SAĞLIK BAKANLIĞI VE YÖK YETKİLİLERİNE SESLENİYORUZ !!!
ORADA KİMSE YOK MU ????
 
İZMİR ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE HİZMETLER DURMAK ÜZERE !!!
 
İZMİR ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ KABUL EDİLEMEZ !!!!!
 
 
 
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapılan birlikte kullanım protokolü sonrası, gerek eğitim hizmetlerinin sunumu, gerekse de sağlık hizmetinin sunumu açısından birçok sorun yaşanmaya başlanmıştır.
 
İki yapının bir araya gelmesi sonucu yaşanan en önemli sorunlardan birisi de, uzmanlık eğitimi yapılan bu kurumların asistan hekim kontenjanı sayılarının belirlenmesine ilişkindir.
 
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Bölgesinin en büyük eğitim ve araştırma hastanesi olmasının yanı sıra ülkemizin en büyük eğitim ve araştırma hastanelerinden birisidir. Hastane, eğitim görevlisi sayısı, bilimsel düzeyi, personel ve hizmet alt yapısı ve hizmet sunduğu hasta sayısı açısından bakıldığında ülkemizde ve ilimizde önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
 
Ancak özellikle son yıllarda, asistan hekim kontenjanlarının belirlenmesinde önemli hatalar yapılmaktadır. Hastanenin asistan hekim sayısı sistematik şekilde azalmaktadır.
 
Kontenjanların belirlenmesinde, sadece İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi kadro sayısının dikkate alındığı ifade edilmektedir.
 
Kontenjanların belirlenmesinde, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin geçmişe dayanan bilimsel birikiminin, eğitici kadrolarının, personel ve hizmet alt yapısının dikkate alınmaması, hukuka aykırı olduğu gibi hizmetin niteliğini de olumsuz etkilemektedir. Hizmetler durma noktasına gelmiştir.
 
Kısa ve uzun vadede, eğitim kliniklerinde uzmanlık eğitiminin devamlılığını sağlayacak asistan hekim neredeyse kalmayacaktır.
 
Eğitim işlevinin yanında sağlık hizmeti verilen bu kurumda, birçok eğitim kliniği, eğitim ve hizmet sunumu açısından büyük sıkıntı yaşamaktadır.
 
Asistanlar ve diğer hekimler ağır iş yükü altında hizmet sunmak zorunda kalmaktadır.
 
Her iki kurumun eğitici kadrolarında bir azalma olmamasına rağmen asistan  hekim  sayısının son yıllarda ciddi şekilde azaldığı, ancak  hastanenin hizmet sunumunda da bir artış olduğu görülmektedir.  Bu artış, iş yükü olarak bütün hastane çalışanlarına yansımaktadır.
 
Asistan hekim toplam sayılarının yıllara göre dağılımı incelendiğinde,  önemli bir azalma olduğu görülmektedir.
 
Dönem
2011
2012
2013
2014 Ocak
2014 Haziran (Tahmini sayı)
Asistan Sayısı
376
351
336
260
220
 
Benzeri eğitim kurumlarında yılda 96-140 civarında asistan hekim  kontenjanı belirlenirken İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne uzmanlık eğitimi öğrencisi alınmamıştır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi için ise, 2013 Nisan döneminde sadece 13, 2013 Eylül Döneminde sadece 10 asistan hekim kontenjanı belirlenmiştir.
 
Bu hastanenin poliklinik sayısı ortalama şu şekildedir.
Yıl
2011
2012
2013
Poliklinik Sayısı
1.900.000
1.980.000
2.050.000
 
 
Yatan hasta sayısı ise ortalama şu şekildedir.
Yıl
2011
2012
2013
Yatan Hasta Sayısı
54.500
55.700
56.200
 
Bu sayısal verilerle birlikte değerlendirildiğinde, sadece İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi için belirlenen kontenjan sayısının gerçek ihtiyaçla örtüşmediği rahatlıkla ifade edilebilmektedir.
 
Bu uygulama, meslektaşlarımızda büyük rahatsızlık yaratmaktadır.
 
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosunda bulunan eğitim görevlisi meslektaşlarımızın yok sayılması, asistan hekim sayılarının belirlenmesinde bu kadroların dikkate alınmaması büyük bir yanlışlık olduğu gibi hukuki anlamda da tartışmaları beraberinde getirmektedir.
 
 Ayrıca, kontenjanların azalması uzmanlık eğitiminin devamında aksaklığa neden olduğu gibi halen uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin eğitim hizmetleri dışında ağır yükü altında çalıştırılmasına neden olmaktadır.
 
Asistan hekimler başta olmak üzere, bütün hekimler ağır iş yükü altında ezilmektedirler.
 
Asistan hekimler ise adeta modern kölelik düzeniyle çalışmaktadırlar.
 
Bu şartlar devam ettiği takdirde bu hastanede hizmetler durma noktasına gelecektir.
 
Hastalara nitelikli sağlık hizmeti verilemeyen bu köle çalışma düzenine artık tahammül kalmamıştır.
 
Bu nedenlerle, hekimler ve hastalar açısından daha büyük mağduriyetlere neden olunmaması için, 2014 Nisan dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı kontenjanlarının belirlenmesinde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu özel durumunun dikkate alınmasını talep ediyoruz.
 
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
 
 
 
 
 

 

Bu haber 3932 kez okunmuştur.