Sayın Bakan' dan yanıt bekliyoruz.

27.01.2014

  

Sayı :14- 306 -04                                                                               İzmir, 27.01.2014
 
Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU
T.C. Sağlık Bakanı
Sayın Bakan,
Basından ve sosyal medyadan “gereksiz anjiografi, sezaryen ve antibiyotik kullanımını” cezalandıracağız doğrultusunda açıklama yapmış olduğunuzu öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu satırların amacı gereksiz işlemleri ve tedavileri savunmak değildir. Ancak, en üst düzeydeki sağlık otoritesi olan sizden daha özenli, öngörülü ve toplum sağlığını gözeten bir söylem ve tutum beklemek sanırız bizlerin yanı sıra insanlarımızın da doğal beklentisidir. 
Gerek sağlık harcamalarının akılcı ve tutumlu bir şekilde yönetilmesi gerekse gereksiz işlem, tedavi ve ilaçlar yoluyla toplum sağlığının gözetilmesi bakımından “gereksiz” olarak nitelenen hemen her tür işlemle mücadele etmek hepimizin öncelikli görevidir.
Ancak, bu yapılırken başka geri dönüşü olanaksız zararlara yol açılmaması da bir o kadar önemlidir.
Bu bağlamda şu soruları tarafınıza yöneltmeyi kaçınılmaz görev olarak görüyoruz:
1) Sezaryen gibi yaşamsal bir girişimin, gereksizliğini nasıl saptayacaksınız? Hangi kişi ya da kurum hangi ölçütleri kullanarak bu yargıya varacaktır? Bu konuda bugüne yaptığınız bilimsel çalışmalarda ulaştığınız sonuç nedir? Çerçevesi ve ölçütleri belirlenmemiş bu çıkışınızın toplumu ve hekimi korkutması sonucu ortaya çıkabilecek kaçınmalar sonucunda yaşanması olası olumsuzlukları öngördünüz mü?
2)  Keza anjiografi gibi bir başka yaşamsal tanı/tedavi yönteminin gereksizliğine nasıl karar vereceksiniz? Klinik bulgular ve belirtiler bağlamında gerçekleştirilecek bir anjiografi sonrasında ulaşılacak “temiz” sonucu sizin harekete geçmenize yetecek midir? Tıpkı sezaryen’e yönelik çıkışınız gibi anjiografi de hem hasta hem hekim için ürkü verici bir işleme dönüşebilir. Bunun doğal sonucu hasta ve hekim açısından kaçınma olabilir. Bu durumda ölüm ya da kalıcı zarar yaşanırsa bundan rahatsızlık duymayacak mısınız?
3)  İnsanımızın ve elbette hekimlerimizin, Sağlık Bakanı olarak sizlerin bu çıkışından şu ya da bu şekilde etkilenmesi söz konusu olacağına göre bu önü-sonu belirsiz çıkışınızın yaratması olası olumsuzluklar konusunda her hangi bir rahatsızlık duymayacak mısınız?
Sayın Bakan,
“Hekimliğin kişi ve toplum yararına yapılması” temel ilkesi gereğince dile getirdiğimiz soruların ivedilikle yanıtlanması, hekimlerimizin görevlerini iç rahatlığı ile yapmaları ve yurttaşlarımızın da aynı rahatlıkla sağlık hizmeti alması bakımından yaşamsal öneme sahiptir.
İvedi yanıtınızın, geri dönüşü olanaksız zararların oluşmaması bakımından önem taşıdığının altını bir kez daha çizmek isteriz.
Saygılarımızla.
 
Dr.Suat KAPTANER
Başkan
İzmir Tabip Odası
 
Bu haber 1902 kez okunmuştur.