AKP İKTİDARI VE SAĞLIK BAKANLIĞI HEKİM DÜŞMANLIĞINA DEVAM EDİYOR

22.01.2014

 

 

 Sayı: 14-04                                                                                        22.01.2014

 
HEKİMLERİN VE TIP FAKÜLTELERİNİN BAŞINA BU “TORBA”YI GEÇİREMEYECEKSİNİZ…
 
ÖĞRETİM ÜYELERİ “KİRALIK İŞÇİ “ DEĞİLDİRLER…..
 
AKP İKTİDARI VE SAĞLIK BAKANLIĞI HEKİM DÜŞMANLIĞINA DEVAM EDİYOR HALA….
 
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA MOBBING DAVASI AÇACAĞIZ!
 
 
 
“TORBA YASA” onaylandı. ”TAM GÜN YASASI” denilerek kamuoyunun aldatıldığı bu yasayı şiddetle protesto ediyoruz.
“Tam Gün Yasasını çıkaracağız, halkın bıçak parası vermesini önleyeceğiz” diyerek kamuoyunun aldatıldığı bu yasa, yurttaşların sağlık hakkına da bir saldırıdır.
Bu yasa, her şeyden önce hastalar hakkında, doktor ile hasta arasında kalması gereken bilgilerin, kişilerin onayı alınmaksızın resmi makamlara verilmesini sağlamak peşindedir ve her türlü etik anlayışa aykırıdır. Halkımız bir nevi fişlenme durumu ile karşı karşıyadır. Bu yasa ile hastaların özel ve mahrem bilgilerinin sağlık bakanlığına hekimler tarafından verilmesinin dayatılması söz konusu olacaktır. Hekimler hastalarının mahrem bilgilerinin açıklanmasına kesinlikle karşıdır. 
Bu yasa, yıllardır mevcut olan, hekimlerin kurumlarındaki mesai sonrasında serbest meslek yapma hakkını ortadan kaldırmaktadır.
Tıp Fakültesi öğretim üyelerini muayenehanelerini 3 ay içinde kapatmaya zorlamaktadır. Kapatmayanların üniversite ile ilişkileri kesilecektir.
Kamuoyu önünde söylenenlerin tam tersine, muayenehanelerini kapatmak zorunda bırakılan öğretim üyelerine kiralık işçi olmak dayatılmaktadır. Halk düşünülüyor olsaydı, hekimlerin tam gün statüyle sadece hastanelerinde çalışması gerekir deyip, mesai sonrasında özel ve vakıf hastanelerine peşkeş çekilmesiyle savunulan tam gün ruhu en can alıcı noktasından hançerlenmezdi.
 
Üniversite kurum olarak özel hastaneler ile anlaşırsa, öğretim üyeleri bu özel hastanelerde çalıştırılabilecektir demektedir yasa. Özel hastaneden, yurttaşlardan alınan katkı payları ile beraber elde edilen gelir, üniversiteye gelir olarak kaydedilecek, bu gelirin yarısı öğretim üyesine verilecektir.
Sağlık tüccarı zihniyetinin hedefi, öğretim üyesi çalıştırarak onların sırtından para kazanmak ancak yurttaşlardan alınacak katkı paylarına duyulacak tepkinin sanki bütün para hekimlere veriliyormuş gibi, hekimlere yönelmesini sağlamaktır.
Yıllardır yurttaşları  bıçak parasından kurtarıyoruz diyenlerin vardığı yer, bıçak parasını resmileştirerek yurttaştan almak olmuştur, tepkiyi hekimlere yönelterek tabii….
 Bu kısıtlamalar sadece tıp fakültelerine uygulanacaktır. Yani hekim düşmanlığına devam edilmektedir.Herkesin bir gün hekime gereksinimi olacağı ve hizmeti verebilecek hekimi bulamadığında başına neler gelebileceğini düşünmeden….
“Kiralık işçi” olarak çalıştırılacak öğretim üyeleri anabilim dalındakilerin yarısı kadar olacaktır. Nasıl seçeceksiniz?  Çalışma ortamının huzurunu bozmak ve ayrımcılık yaratarak öğretim üyelerini birbirine düşürmek için daha iyi bir yöntem bulamadınız mı?
“Tam Gün” deyip Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki uzman hekimler arasında da ayrımcılık yaratılmaktadır. Bütün hekimlerin muayenehaneleri kapatıldıktan sonra şimdi sadece prof. ve doç. ünvanı olan hekimleri  özel hastanelerde çalıştırmak gündeme getirilmiştir. Her bir kliniktekilerin  yine yarısına. Kim seçecek? Bakanlar Kurulu…Çalışma ortamında yeni bir huzursuzluk, yeni bir ayrımcılık daha …..
 Yurttaşlarımızı da uyarıyoruz… Yolda yürürken kalp krizi geçirseniz yanı başınızdaki hekim, hastalansanız komşunuz hekim, size müdahale ederse, 2milyon para cezası, 1-3 yıl hapisle cezalandırılabilecek…
Bu yasaya olumlu oy kullananlar bir gün sedyeye yattığında, ambulansa konulduğunda size bakabilecek hekimin üniversiteden ilişiği kesildi ne yazık ki denildiğinde neler hissedeceğini tahmin edebiliyoruz….
Bu yasa birinci basamakta aile hekimliğini de, acil servisleri de, karmaşaya sürükleyecektir. Plansız politika uygulanması sonucu acil servisler yoğun iş yükü altında kalıp ezilince, yine günübirlik politika ile bu defa yıllardır birinci basamakta çalışmış hekimlere, acil servislerde çalışma zorunluluğu getirmektedir. Acil servislerin karmaşası artacaktır.
Bu torba yasa, anayasaya ulusal ve uluslar arası etik sözleşmelere, hakkaniyete, eşitliğe, bilime aykırıdır.
Sağlık ortamını yeni karmaşalara sürükleyecektir.
Hekimlerin ve yurttaşların cebine el atmayı hedefleyen bir yasadır.
Hekimleri ”kiralık işçi” konumuna sürüklemek isteyen bir yasadır.
Ege ve Dokuz Eylül Tıp Fakültelerinde yapılan toplantılarda öğretim üyeleri, hekimlerin başına geçirilmek istenen bu “torba” yasaya  boyun eğilmeyeceğini ve  üniversitelerin terk edilmeyeceği kararını vermişlerdir.
Bu yasanın hekimlere yönelik yeni bir MOBBİNG YASASI olduğunu, ulusal ve uluslar arası hukuk ortamlarında mobbing dahil her türlü davanın açılacağını, bireysel ve Tabip Odası çatısı altında kurumsal olarak hukuksal ve demokratik mücadeleye devam etme kararlılığında olduklarını açıklamışlardır.
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
Bu haber 4760 kez okunmuştur.