Torba Yasa ile Aile Hekimlerine Dayatmayı Kabul etmiyoruz!

16.01.2014

 

Sayı: 14-03                                                                                     16.01.2014                                                                                                                        

 
TORBA YASA İLE AİLE HEKİMLERİNE DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ!
 
Torba yasanın biri gelip diğeri gidiyor gündemden! Toplumun başka pek çok kesimiyle birlikte biz hekimler torba yasalardan yana dertliyiz! Torba yasalar hekimlerin başına geçirilen çuvala dönüşmüştür!
 
TBMM’den 2 Ocak’ta yeni yıl armağanı(!) niyetine geçirilen son Torba Yasa hekimlik ve sağlık ortamıyla ilgili sayısız hüküm içeriyor!
 
Aile Hekimliği ve birinci basamağa geçmeden önce ülkemizde hekimlik yapan tüm meslektaşlarımızı derinden yaralayan bir durumdan söz etmek istiyoruz! Kolluk güçlerine ve askerlere acil sağlık hizmeti sunmanın yolu açılırken; bu işin eğitimini alan hekime yasak getiren anlayışı kınıyoruz! Ruhsatsız Sağlık Hizmeti verme adı altındaki düzenlemeyle 3 yıla kadar hürriyeti bağlayıcı ceza ve 20 bin güne varan adli para cezasının yolu açılmaktadır. İnsanım diyeni utandırmaya yetecek bu düzenlemeyi kabul etmediğimizin bilinmesini istiyoruz!
 
Aile Hekimleri ve dolayısı ile de birinci basamağın payına bir şeyler düşmese olmazdı!
 
Basınımızın değerli temsilcileri!
 
Sonda söyleneceği, başta söyleyerek aracılığınızla kamuoyuna iletmiş olalım!
 
TORBA YASA ARACILIĞIYLA BAŞIMIZA ÇUVALI GEÇİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ!
 
Torba Yasa’yla birlikte işi başından aşkın, birinci basamaktaki yoğunluktan başını kaldıramayan Aile Hekimleri bu kez “hastane nöbeti angaryası” ile başbaşa bırakılmak isteniyor!
 
ANGARYAYA HAYIR DİYORUZ!
AİLE HEKİMLERİNE HASTANELERDE NÖBET TUTTURMA İSTEĞİNİN AKILLA, İNSAFLA VE ELBETTE BİLİMİN GEREKLERİYLE İLİNTİSİ OLMADIĞINI HAYKIRIYORUZ!
 
Torba Yasa’daki bir başka hükümle havuç gösterir gibi yapılarak dayatma yapılacağını şimdiden öngörebiliyoruz! Bu maddeyle uzmanlık unvanının altın tepside sunulacağını ve görev yerimizde kalarak uzmanlık unvanı elde edeceğimizi söyleyenler çıkacaktır! Eğitim içeriğinin belirsizliği ve rotasyonlar yoluyla aile hekimlerinin üzerlerine kayıtlı nüfustan kopma riski ile karşı karşıya kalabilecek olmaları ilk anda aklımıza gelen sakıncalar olarak çarpmaktadır gözümüze! Öte yandan, sınava girerek uzmanlık eğitimi alan ve sonrasında “zorunlu hizmet” yükümlüsü olan meslektaşlarımızı da unutamayız! Aynı uzmanlık eğitimi sonrasında bir grup hekimin “zorunlu hizmet” yükümlüsü olması bir başka grubun ise bu zorunluluktan bağışık tutulması hak, eşitlik ve adalet duygularının zedelenmesini kaçınılmaz kılacaktır.
 
ANGARYA DAYATMASINI DA BU SOPANIN HAVUCU OLMASI ÖNGÖRÜLEN UZAKTAN AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİNİ DE KABUL ETMİYORUZ!
 
Hak, eşitlik ve adalet duygularını zedeleyecek olan bu dayatmaların hiç birisini kabullenmeyeceğimizin kamuoyunca bilinmesi önde gelen arzumuzdur! Bu dayatmaların boşa çıkması için üretimden gelen gücümüzün kullanımını da içeren pek çok eylem biçiminin gündemimizde olduğunun bilinmesini isteriz!
 
Konunun taraflarını yok sayanlara, köklü yasal düzenlemelere girişmeden önce taraflara danışma, görüşlerini alma ve sürece katma alışkanlığını bir türlü edinemeyenlere yanıtımızın öncekilerden çok daha kararlı ve sert olacağını açıkça bildiririz!
 
Torba Yasa Cumhurbaşkanı’nın önündedir. Torba Yasa’yı onaylamaması için Cumhurbaşkanı’na yapmış olduğumuz çağrının karşılık bulması öncelikli beklentimizdir! Veto çağrımızın karşılıksız kalması durumunda bu adaletsiz, aklıdışı ve ben yaptım olducu anlayışla var gücümüzle mücadeleye girişeceğimizi ilgililer, etkililer, yetkililer ve kamuoyu ile paylaşırız!
 
 
Saygılarımızla
 
 
İZMİR TABİP ODASI                                             
İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu
İZAHED (İZMİR AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ)
Bu haber 2108 kez okunmuştur.