10 Ocak 2014 Cuma günü, İZMİR TABİP ODASI ve EGÖDER'in , Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisinde düzenlediği ortak toplantıda,Torba Yasa tartışıldı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kamil Kumanlıoğlu' nun da katıldığı toplantıda, EGÖDER Başkanı Prof. Dr. Can Ceylan, konunun esasının, küresel politikaların yansıması olan sağlıkta dönüşüm programına dayandığını ve sağlık alanının giderek ticarileşmesinin tıp fakültelerine yansıması olduğunu belirtti.
Oda Avukatı Mithat Kara’nın torba yasanın maddelerini açıkladığı sunumundan sonra toplantıya katılan öğretim üyeleri, görüş ve önerilerini açıkladılar.
Öğretim üyelerinin gündeme getirdiği çeşitli görüş ve öneriler sonrası,genel kabul gören görüşler olarak, üniversite öğretim üyeleri ile birlikte bütün hekimlerin serbest hekimlik yapma haklarının ortadan kaldırılmasının kabul edilemez olduğu,diğer fakülte öğretim üyeleri için böyle bir kısıtlama getirilmediği koşullarda bu durumun eşitlik ve hukuka aykırı olduğu,muayenehane de serbest hekimliğin yasaklandığı bir ortamda, mesai sonrasında özel hastanelerde kiralanma şeklinde çalışma olanağı sağlanmasıyla, “Tam Gün Çalışma” için öne sürülen gerekçelerin anlamının kalmadığı gerekirse grevin gündeme getirilebileceği belirtildi.
Oda Başkanımız, Tabip Odasının, Tıp Fakülteleri dahil, kamuda çalışan bütün hekimlerin gerek çalışma gerekse emeklilik ücretlerinin,güvenceli biçimde, emeklerinin karşılığı düzeyine getirilmesinin mücadelesini vermesinin yanı sıra, mesai sonrasında ise, isteyen hekimlerin muayenehaneleri de dahil olmak üzere serbest çalışma hakkının korunması gerektiğini savunduğunu belirtti.Torba yasayı veto etmesi için TTB Merkez Konseyinin Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü,ayrıca İzmir Tabip Odasının Cumhurbaşkanı’na yasayı TBMM’ye iade etmesi için mektup gönderdiğini ve basın toplantısı yaparak kamuoyuna yasanın doğuracağı olumsuzlukları anlattığını açıkladı.
Serbest hekimlik yapan öğretim üyelerinin muayenehanelerini kapatmaması, Anayasa Mahkemesine dava açılması için öncelikle Ana Muhalefet Partisi düzeyinde girişimlerde bulunulması, Anayasa Mahkemesi’nin kararı çıkmadan 3 aylık süre dolduğunda üniversitenin ilişik kesmesi durumunda hukuksal mücadeleye devam edilmesi genel kabul gördü.
Toplantının sonunda, Oda Başkanımız Dr. Suat Kaptaner, Tabip Odasının maddi manevi bütün gücüyle bu mücadeleniniçinde olduğunu, hukuksal süreç için Oda Hukuk Bürosunun her türlü katkıyı yapacağını,bu süreçte diğer hekim kesimlerinin talepleri ile birleştirilerek her türlü yaygın mücadeleyi vermeye hazır olduğunu açıkladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin her koşulda üniversiteden ayrılmayacaklarını, ilişiklerinin zorla kesilmesi halinde hukuksal mücadele başta olmak üzere haklarına sahip çıkmak için mücadeleye devam edeceklerini, kamuoyuna açıklama görevini Tabip Odası olarak her zeminde duyuracaklarını ifade etti.
İzmir Tabip Odası