Birlikte Kullanım Protokolü ve Döner Sermaye Ödemeleri Sorunu Toplantısı Yapıldı

10.01.2014

 

 
Birlikte kullanım protokolüne karşı açılan davaların geldiği aşama ve döner sermaye ek ödemeleri konusunda yaşanan sorunları paylaşmak üzere, 9 Ocak 2013 tarihinde, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir toplantı yapılmıştır. Toplantı, meslektaşlarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşti.
 
Toplantıya, Oda’mız adına Yönetim Kurulu üyelerimiz Dr.Suat Kaptaner ve Dr. Hakan Yetimalar ile Odamız Hukuk Bürosundan  Av.Mithat KARA katıldı. Toplantıya ayrıca Başhekim Prof.Dr.Oktay Tarhan da katılarak konuyla ilgili bilgileri hastane boyutuyla  paylaşmıştır.
 
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında 2011 yılında imzalanan birlikte protokolü imzalanmıştır. Bu protokol ve dayanağı yönetmelik hükümlerine karşı Oda’mız ve Oda’mızın desteği ile hekimler adına birçok dava açılmıştır.
 
Özellikle son dönemde ise, başta asistan hekimler olmak üzere hekimlerin ve sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemelerinde önemli düşüşler yaşanmış, bazı hekimler döner sermaye ek ödemesi dahi alamamıştır.
Dr.Hakan Yetimalar’ın açılış konuşması sonrasında Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner, hastanede yaşanan sorunlar ve sıkıntılar konusunda görüş alışverişinde bulunmak istediklerini, sorunun çözümü için birlikte neler yapılabileceğini belirlemek istediklerini ifade etmiştir.
 
Av.Mithat Kara, üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında yapılan birlikte kullanım protokollerine dayanak olan yasa ve yönetmelik hükümleri ile protokol hakkında açılan davalarda gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Av.Mithat Kara, 2010 yılında Tam Gün düzenlemelerinin  arasında yapılan kısa bir düzenleme ile 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na ek yapıldığını, bu kanunun 2011 ve 2012 yıllarında olmak üzere 2 kez değiştirildiğini ve son halini aldığını; 18.02.2011 tarihinde yayınlanan yönetmelik hakkında TTB ve İzmir Tabip Odası tarafından açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verildiğini, Danıştay’ın 2010 yılında yapılan yasal düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine gerekçeli bir kararla başvurduğunu; Anayasa Mahkemesi inceleme sürecinde yasanın değişmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin başvurunun esasına girmediğini, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi  ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında yapılan protokol ile yönetmelik hükümlerinin iptali için açılan davada Danıştay 15. Dairesi’nin her iki düzenlemeyi iptal ettiğini, gerekçeli kararın beklendiğini ifade etti.
 
Toplantıya katılan meslektaşlarımızın, hastanede yaşanan sorunlarla ilgili görüşleri şu şekilde özetlenebilir.
 
-Asistan hekimlerin iş yükü çok ağırdır. Son iki TUS döneminde hastaneye uzmanlık öğrencisi atanmamıştır.
 
-Asistan hekimlerin son aylarda aldığı ek ödemeler gittikçe düşmüştür. Bazı branşlarda asistan hekimler hiç döner sermaye alamamıştır.  
 
-Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin eğitim görevlisi birikimine rağmen Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘nin yetersiz öğretim üyesi kadrosu kriter alınarak uzmanlık öğrencisi sayısının belirlenmesi yanlış bir uygulamadır.
 
-Bu uygulamalar hastanenin eğitim hizmetleri ile sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemektedir.
 
-Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin birikimi yok sayılmaktadır.
 
-Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hastanedeki hizmete katkısının tartışılması gerekmektedir. Döner sermaye ek ödeme dağıtımında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları aleyhine bir eşitsizlik vardır.
 
-Hastanede çalışma huzuru ve motivasyonu bozulmuştur.
 
-Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kurumsal kimliği yok edilmek istenmektedir.
 
-Personel arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Görevlendirmelerde liyakat ve bilimsel kriterlere dikkat edilmemektedir.
 
-İki kurum arasında çalışma barışı bozulmuştur. Ortaklaşılacak alanların artırılması gerekmektedir.
 
-Çalışanlar arasındaki gelir dengesi bozuldu.
 
Başhekim Prof.Dr.Oktay Tarhan, eleştiri ve sorulara yanıt vererek  döner sermaye ödemeleri dağıtımı konusunda bilgi verdi. Asistan hekimlerin sorunları konusunda asistan temsilcileri ile görüşmeler yapıldığını, sorunların yazılı olarak bildirilmesinin istendiğini, birlikte kullanımın hastaneye döner sermaye ek ödemesi açısından katkı sağladığını, sorunların çözümü konusunda işbirliğine açık olduklarını ifade etmiştir.
 
Dr.Suat Kaptaner, döner sermaye ek ödemeleri konusundaki sorunların somutlaştırılarak Oda ile paylaşılmasının önemli olduğu; asistan hekim sayıları konusundaki sıkıntının Hastane Yöneticiliği ile paylaşıldığını, konuyla ilgili olarak AKP ve CHP milletvekilleri ile görüşmeler yapıldığını, Sağlık Bakanlığına bir yazı gönderildiğini, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli aleyhine işleyen ek ödeme eşitsizliğinin kabul edilemeyeceğini; mağduriyetin giderilmesi için Genel Sekreterlik ve Rektörlük Makamları ile görüşmeler yapılacağını; görüşmeye hastaneden temsilci hekimlerin katılımının sağlanacağını;  sorunların çözümlenmemesi halinde Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarının hastaneye katkısının somut olarak gösterileceği etkinlikler düzenlenmesinin  gündeme getirileceğini ifade etmiştir.
 
Toplantı sonrası Oda Yönetim Kurulu üyeleri, Hastane Yöneticisi Prof.Dr. Mustafa DEMİRCİ ve  Hastane Başhekimi Prof.Dr.Oktay Tarhan ile tekrar bir görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede, meslektaşlarımızın ifade ettiği konulardaki somut veriler hastane yönetimi tarafından hazırlandıktan sonra konuyu tekrar değerlendirmek üzere bir araya gelinmesi kararı alınmıştır. Bu görüşme, 14 Ocak 2014 Salı günü yapılacaktır.
 
Bilgilerinize sunulur.
 

 

İZMİR TABİP ODASI
 
 
 
 
Bu haber 2597 kez okunmuştur.