Samsun Hekim Çalıştayı' na Katıldık...

31.12.2013

 

Samsun Tabip Odasının çağrısıyla, 21 Tabip Odasının katıldığı Hekim Çalıştayı 7 Aralık 2013 Cumartesi günü Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde yapıldı.

 
Çalıştaya, Odamızı temsilen Başkanımız Dr. Suat Kaptaner katıldı.
 
Çalıştayda, kamu hastane birlikleri ve üniversite hastanelerinin durumu, performans sisteminde yaşanan sorunlar, aile hekimliği alanındaki son gelişmeler, çalışan ve emekli hekimlerin ücretleri, sağlık ve hekimlik ortamına ilişkin güncel sorunlar gibi konular tartışıldı.
 
Tartışmalar sonunda öne çıkan sorunlar ve öneriler büyük ölçüde ortaklaşılarak kabul edildi.
 
1-) Öğretim üyelerinin hasta bakmasının yasaklanması örneğin sadece İstanbul Tıp Fakültesinde öğretim üyelerinin %23'ünün ayrılmasına yol açtı. Gelir kaybına ve hizmetlerin aksamasına neden oldu.
 
2-) Üniversite hastaneleri ortalama % 30 zarar ederken, 7 yıldır SUT fiyatlarında güncelleme yapılmadığı için zarar %33.9 lara varmıştır. Fatura edilemeyen uygulamaların oranı %25 lere varmıştır. Üniversite hastanelerinin borç/gelir oranları  %68.7 lere varmıştır. Üniversite  hastaneleri, hizmet sunan ancak sürekli borçlanan, basit ve kısa süreli hizmetlere ağırlık vermeye başlayan, işletme olarak da yönetilemez kurumlar haline  gelmişlerdir.
 
3-) Çalışan ve emekli öğretim üyeleri de dahil olmak üzere, hekimlerin  ücretleri ve emeklilikleri arttırılmıyor. Hekimlerin ücretlerinin güvenceli bölümü arttırılmalıdır. Performans ödemeleri ücretin en fazla %25-30 u oranında olmalıdır. Emekli maaşları en az yüksek düzeyli görevliler ölçüsünde arttırılmalıdır.
 
4-) Hekimlere yönelik şiddet konusunda, kamu hizmetini aksatma gözönüne alınarak suç duyurunda bulunma konusu da değerlendirilmelidir. Şiddete uğranılan kurum aleyhine iş güvenliği önlemleri alınmadığı gerekçesiyle dava açılması konusu incelenmelidir.
 
5-) Kamu hastane birlikleri uygulaması, bürokrasiyi arttırmıştır.Sağlık kurumlarında makyaj anlamında iyileştirmeler dışında olumlu katkı sağlamamıştır. Yönetimlerde iki başlılık yaratmıştır.
 
6-) Hastanelerde performansın ön plana alınması, malpraktis korkusu, şikayetlerin değerlendirilme tarzı sonucu, gerçekten sağlık hizmetine gereksinim duyan ağır ciddi vakalara el sürülemez hale gelinmiştir.
 
7-) Aile hekimlerin statüsü her geçen gün daha da belirsiz hale getirilmektedir. Uygulamalar her ilde farklı olmaktadır. Kiraların olağanüstü arttırılması, acil nöbeti  sorunu aile hekimlerini huzursuz etmiştir. Aile hekimlerinin yükü her gün arttırılmaktadır. Adli tıp, Acil tıp, halk sağlığı görevleri yüklenmektedir. Aile hekimlerinde gelecek belirsizliği hakimdir. Ücret artışı olmadığı gibi kesinti tehditleri, cezalar, ciddi mobbing uygulamalarına dönüşmüştür. Sevk zincirinden bahis yoktur. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak gibi kavramlar ortadan kalkmıştır.
 
8-) Sağlık harcamaları olağanüstü artmıştır. Bu harcamaların hangi alanlara gittiği kamuoyunun gündemine getirilmelidir.
 
İzmir Tabip Odası olarak gündeme getirilen sorunlara ve sonuçlara katıldığımızı öncelikle ifade ettik. Öneri olarak ise, ifade edilen gerçeklerin, Sağlıkta Dönüşüm Programının uygulanmasının sonuçları olduğunu, dolayısıyla bu programın bütünüyle değerlendirilerek tutum alınmasının anlamlı olacağını belirttik.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
Bu haber 1657 kez okunmuştur.