Asistan Hekim Eylemleri Üzerine !

02.01.2014

 

Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de asistan hekimler ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Bunların en önemlileri aşırı çalışma ve iş yükü, niteliksiz eğitim ve düşük ücretlerdir.

Asistan hekim meslektaşlarımız zaman zaman gerçekleştirdikleri eylemlerle sorunları yöneticilerine iletmekte ve bu eylemler sonucunda bazı kazanımlar elde etmektedirler.
 
Bu eylemlerden sonuncusu İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi’nde yapılmıştır. Birçok başlık altında toplanan istemler daha sonra azaltılmış, sorunlar klinik şefleri ve yöneticilerle paylaşılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda asistan hekimler iş bırakma kararı almışlar ve bunu gerçekleştirmişlerdir.
 
Bu eylem sonucunda çözümü görece kolay olan talepler önemli ölçüde karşılanmış ve önlemler alınarak çözüm yoluna gitme konusunda hastane yöneticileri ile anlaşmaya varılmıştır. Döner sermaye ile ilgili talep ise esastan olmasa bile hastanenin döner sermayesinden başka hastanelere para aktarmama sözü üzerine tali bir çözüme ulaştırılmıştır.
 
Odamız Yönetim Kurulu olaydan haberdar olur olmaz öncelikle hastanedeki eğitim sorumluları ve daha sonra da hastane yöneticisi Sayın Uz. Dr. Murat Balanlı ile görüşmüştür. Talepler, bu taleplerin uygunluk ve karşılanabilirliği ile çözüm yolları hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Yine bu görüşmede yapılan eylem dolayısıyla meslektaşlarımızın herhangi bir soruşturmaya uğramaması ve zarar görmemesi konusundaki istemimiz hastane yöneticisi ile paylaşılmıştır. Bu talebimiz hastane yöneticisi tarafından olumlu karşılanmıştır. Eylem, ertesi gün karşılıklı uzlaşmayla sonlandırılmıştır.
 
Bu eylemin meslektaşlarımızın herhangi bir zarara uğramadan ve taleplerinin önemli ölçüde karşılanarak bitirilmesi, şüphesiz memnuniyet vericidir.
 
Ancak dikkat çekmek istediğimiz bazı noktalar vardır. Bunlar bizce bir eylemin başarıya ulaşmasında son derecede önemlidir.
 
“Müzakere ve mücadele” Oda’mızın yıllardır benimsediği temel bir ilkedir. Bu ilke gereğince önce görüşmeler yapmak ve çözüm bulunamazsa eyleme başvurmak çizgisi izlenmektedir. Bu bize hem haklı bir zemin sağlar, hem de enerjimizin yerinde ve doğru zamanda kullanılması ile en az zarar ve en yüksek kazanç sağlamanın koşullarını yaratır. Yine en yakınımızdaki meslektaşlarımız ile birlik olabilmek ve onların da desteğini sağlamak çok önemli bir mücadele ilkesidir.
 Oda’mız kamusal bir meslek örgütüdür ve hepimizin ortak aklıdır.
 
Tabip Odası, hekimler ve onların hak ve talepleri için vardır. Bu konumu Oda’mıza bir şemsiye özelliği sağlar. Bu özelliğin, eylemlerin meşruiyeti, planlanması ve başarısı ile katılanların zarara uğramamasında çok önemli bir rolü olduğu kuşkusuzdur.
 
Hekimler arasında uyum ve işbirliğini sağlamak da önemli bir Oda görevidir. Bu durum, eylemin konu ve özelliği nedeniyle farklı hekim kesimleri arasında oluşabilecek gerilimleri ve çatışmaları önler; yaratılacak uyum eylemin başarısını kolaylaştırır.
Gerçekleştirilen eylem İzmir’de ve İzmir’in büyük bir hastanesinde yapılmıştır. Talepler ve eylem kararı, ne yazık ki, İTO YK ile paylaşılmamıştır. Oysa eylem komitesi sözcüsü Oda’mız Hekim Meclisi üyesidir ve ayrıca Oda’mızın Asistan Hekim Komisyonu vardır. İTO atlanılarak doğrudan TTB’ye çağrı yapılmıştır. Yine, üzülerek belirtmek isteriz ki, kendi meslek büyükleri ve eğitimcileri olan ve iyi niyetlerinden hiçbir kuşku duymadığımız eğitim sorumluları, görevlileri ve uzman meslektaşlarımız ile olmaması gereken bazı gerginlikler yaşanmıştır. Bu meslektaşlarımızın ilk gün verdikleri anlayış ve destek ertesi gün kısmen kesintiye uğramıştır.
 
Odamız YK, haberdar olduğu andan itibaren sürecin içinde yer almış ve eylemin başarılı bir şekilde sonlanması için gayret göstermiştir. Sevindiricidir ki, asistan hekim meslektaşlarımızın eylemi, karşılıklı anlayış ile ve taleplerinin önemli ölçüde kabulü ile sonlanmıştır.
 
Bizler, değerli meslektaşlarımıza, meşru eylemlerinde yasal-yönetsel sıkıntılar yaşamamaları ve eylemlerinin başarısı için, sorunlarını Tabip Odamız ile paylaşmalarının önemini anımsatır, çalışmalarında başarılar dileriz.
 
Dr. Mete GÜZELANT
İzmir Tabip Odası
Genel Sekreter
Bu haber 1603 kez okunmuştur.