İzmir Halk Sağlığı Müdürü İle Görüşme

27.12.2013

 

 

Aile hekimliği uygulamasının meslektaşlarımızın çalışma alanına getirdiği olumsuzluklara dikkat çekmek ve olumsuzlukları protesto etmek için 4 Aralık 2013 tarihinde ülke çapında eylemler gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla eyleme katılan meslektaşlarımızdan konu hakkında açıklama isteyen bilgi istemiş, bu yazılar meslektaşlarımıza tebliğ edilmeye başlamıştır.
 
Konuyla ilgili olarak, 26 Aralık 2013 tarihinde İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr. Mustafa Tözün’ü ziyaret ettik. Oda Başkanımız Dr.Suat Kaptaner, Genel Sekreterimiz Dr.Mete Güzelant ve Av.Mithat Kara tarafından gerçekleştirilen ziyarette,  hekimlerin haklı taleplerle gerçekleştirdiği meşru eylemleri nedeniyle bilgi istenmesinin doğru olmadığı ifade edilmiştir.
 
Doç.Dr.Mustafa Tözün, bilgi istemli yazının Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan geldiğini; hekimlerden açıklama istendiğini; hekimler hakkında soruşturma açmak veya disiplin cezası vermek gibi bir işlemin olmadığını, eyleme katılan hekimlere herhangi bir yaptırım uygulanmasının söz konusu olmayacağını, hekimlerden alınan açıklamaların THSK’na gönderileceğini, hekimlerin tedirgin olmasını gerektiren bir durum olmadığını ifade etmiştir.
 
Aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutması ve diğer birtakım düzenlemeler hakkındaki çekincelerini kendilerinin de THSK’na ilettiklerini ifade eden Tözün, uygulamada sorunlar yaşanmaması için sağlık çalışanları ile birlikte hareket ettiklerini ifade etmiştir.
 
Toplantıda ayrıca, Oda’mız, İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversiteler işbirliği ile Şubat ayında gerçekleştirilmesi planlanan Acil Hizmetler Çalıştayına ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın, polio aşıları hakkında Türk Tabipleri Birliği’ne ilettiği işbirliği ve destek yazısı hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.
 
Sonuç olarak, eyleme veya basın açıklamasına katıldığı için hekimlerden savunma veya açıklama istenmesinin hukuksal ve idari bir dayanağı bulunmamaktadır.  Bu konuda  bir yaptırım uygulanması mümkün olmamakla birlikte bir yaptırım uygulanması halinde meslektaşlarımızın Oda’mıza başvurmasını dileriz.
 
Eyleme katıldığı için kendisinden açıklama istenen meslektaşlarımızın kısa bir açıklama ile yazıyı isteyen birime dilekçe vermeleri yeterli olacaktır. Bu dilekçede, kısaca; haklı ve meşru taleplerle,  meslek örgütü, sendikalar ve derneklerin yaptığı çağrıya uyarak eylem ve basın açıklamasına katılmanın anayasal bir hak olduğunu; anayasal bir hakkın kullanımının inceleme ve soruşturma konusu yapılmasının hukuka uygun olmadığını ifade etmeleri yeterli olacaktır.
Saygılarımızla.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1948 kez okunmuştur.