Laboratuvar Hekimlerinin Dikkatine!

11.12.2013
 09.12.2013
 
Geçtiğimiz günlerde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Müdürlüğü tarafından laboratuvarlara gönderilen bir yazı ile, laboratuvarlardan, laboratuvar bünyesinde 2012-2013 yılında  gerçekleşen hizmetler, tetkik isteyen hekimler bazında hizmet verilen hastalara ait kimlik bilgileri, iletişim adresleri ve telefonları ile yapılan hizmetin türü ve tarihini içeren bilgiler istenmiştir.

6 Aralık 2013 tarihinde, konuyla ilgili olarak yazıyı gönderen Denetim Grup Müdürlüğü yetkilileri ile bir görüşme yapılmıştır. Görüşmeye Oda’mız adına Dr. Suat Kaptaner ve Av. Mithat Kara katılmıştır.

Görüşmede, laboratuvarlardan istenen bilgilerin hasta mahremiyeti açısından paylaşılması mümkün olmayan bilgiler olduğu, istenen bilgilerin hastalar açısından anayasal koruma altında olan kişisel veriler niteliğinde olduğu, hastaların onayı olmadan hasta bilgilerinin paylaşılamayacağı; evrensel düzenlemeler gereği hekimlerin sır saklama yükümlülüğü olduğu;  istenen bilgilerin önemli bir kısmının laboratuvarlarda olmadığı; tetkiki isteyen hekimlerin kaydının laboratuarlarda tutulmadığı; laboratuvarların tutması gerekli kayıtlar içinde tetkiki isteyen hekimlerin kaydının olmadığı; laboratuvarların hastalara sunduğu hizmetler karşılığında vergisel yükümlülüklerini yerine getirdiği;   vergi denetimi yapılmasına hiçbir hekimin itiraz etmediği ancak vergisel denetimin hastaların kişisel bilgileri ve hastalıkları üzerinden yürütülmesinin vergi düzenlemeleri uyarınca da uygun olmadığı ifade edilmiştir.  Ayrıca protokol defterinden bir sayfanın fotokopisi verilerek tetkik isteyen hekimin adının kaydedilmesinin bir zorunluluk olmadığı belirtildi. 

Denetim Grup Müdürlüğü yetkilileri; hastaların hastalıkları ile ilgilenmediklerini, vergi incelemesine esas olmak üzere bazı bilgiler toplamaya çalıştıklarını, hekimleri tedirgin etmek gibi bir amaçlarının olmadığını; bütün serbest meslek mensuplarına yönelik incelemeler yapıldığını;  laboratuvardan tetkik isteyen hekimler ve hastaların isimlerinin vergi denetimi için istendiğini; tetkiki isteyen hekimin hastaya verdiği hizmet karşılığında fatura düzenleyip düzenlemediğini tespit etmeye çalıştıklarını;  laboratuvarların tetkik isteyen hekimlerin kaydını tutmadığını bilmediklerini; konuyu yeniden değerlendireceklerini, İl Sağlık Müdürlüğü ile yazışmalar yapılacağını ifade etmişlerdir.  

Görüşme sonucunda, paylaşılan bilgiler çerçevesinde konunun yeniden değerlendirilmesi gerektiği bilgisi paylaşılmış, bu haliyle laboratuvarların bilgileri iletemeyeceği Müdürlük yetkililerine iletilmiştir.

Vergi Denetim Müdürlüğü tarafından kendilerine benzer nitelikte yazı gönderilen meslektaşlarımızın bir süre beklemesi ve bilgileri paylaşmaması uygun olacaktır. Ayrıca dileyen meslektaşlarımızın; aşağıda örneğini paylaştığımız dilekçeyi imzalayarak Vergi Denetim Müdürlüğüne göndermesi uygun olacaktır.

 

İZMİR TABİP ODASI

 

 

 ---------------------------------------------------

 

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

Denetim Grup Müdürlüğüne

 

 

 

 

İlgi : ……tarihli, …..sayılı yazınız

 

 

 

 

İlgi yazınız ile,  laboratuvar bünyesinde 2012 yılı ve 2013 yılı Kasım ayı sonuna kadar gerçekleşen hizmetleri, tetkik isteyen hekimler bazında hizmet verilen hastalara ait kimlik bilgilerini, iletişim adresleri ve telefonları ile yapılan hizmetin türü ve tarihini içeren bilgilerin CD halinde gönderilmesi istenmiştir.

Laboratuvarımızda, hastalardan tetkik isteyen hekimlerin kayıtları tutulmamaktadır. Bu nedenle, hangi hekimin, hangi hastadan, ne zaman, hangi tetkiki istediğine ilişkin bilgilerin gönderilmesi mümkün değildir.

Ayrıca,  hastaların kişisel bilgilerinin ve tetkiklerinin, hastanın onayı olmaksızın paylaşılması anayasa ile güvence alınan kişisel verilerin korunması yükümlülüğüne de aykırı düşmektedir.

Bu nedenle, konunun yeniden değerlendirilmesini talep ederiz.

Saygılarımızla.

 

 
 

 

Bu haber 2001 kez okunmuştur.