"PAMUK ELLER CEBE YASASI"

06.12.2013
Sayı: 13-52 06.12.2013

TBMM'DE TARTIŞILAN “TORBA YASA”, “TAM GÜN YASASI”DEĞİL,

“HASTA OLURSAN PAMUK ELLER CEBE YASASI”DIR.
 
 
Sağlık alanı sürekli değiştirilen düzenlemeler ve getirilen torba yasalarla alt üst edilmeye devam edilmektedir.
 
Her yeni düzenleme bir öncekiyle yarışırcasına hekimlik mesleğinin özüne zarar veriyor, yurttaşların ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti almasını olanaksız hale getiriyor.
 
Şimdi bir torbayı daha evirip çevirip önümüze koyup, yurttaşların cebine el atmaya hazırlanmaktadırlar, hem de hekimleri hedef göstererek.
 
Yıllardır hekimleri, hekim örgütünü, sağlık çalışanlarını dikkate almadan yapılan “tam gün” düzenlemelerinin gerçek amacı açıklıkla ortaya çıkmıştır. Niyet tam gün değildir. Hekimlerin tek bir işte çalışarak insanca yaşayacakları bir düzen kurmak değildir. Muayenehane dışında her şey serbesttir. 
 
“BIÇAK PARASINI ÖNLEYECEĞİZ” “YURTTAŞIN SOYULMASINI ENGELLEYECEĞİZ” diyerek, hekimleri hedef gösteren AKP iktidarı, kamu sağlık kurumlarında bile katkı payı almaya başlamış,”TORBA YASA” ile Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma hastanelerindeki öğretim üyelerini özel hastanelerde çalışmaya zorlayarak, hastaların cebine elini daha fazla atmayı hedeflemektedir.
 
Öğretim üyeleri özel hastanelerde çalışacak, parayı Tıp Fakültesi veya Sağlık Bakanlığı alacak, hastadan kazanılan paranın yarısını da öğretim üyelerine verecek. Sonuç hastalanan yurttaşların cebine yeniden el atılmış olacak.
 
“Hani yurttaşların soyulmasının önüne geçilecekti?”
 
“Hani bıçak parası kalkacaktı?”
 
Parayı, Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı alınca, sağlıktan para kazanmak meşru mu oluyor ?
 
Yurttaşları “muayenehane çilesinden kurtaracağız” diyenler sağlığı büsbütün paralı hale getirmekte, üstelik hem üniversitelerde hem de özel hastanelerde hastaların ödediği paranın yarısına el koyup kar etmeyi istemektedirler.
 
Devlet, bırakın sağlığı yurttaşlara hak olarak ücretsiz sunmayı, yurttaşların cepten ödemek zorunda bırakıldığı sağlık hizmetinden kar eden, öğretim üyelerini özel sağlık sektöre pazarlayan bir tüccara  dönüşmektedir. Artık yurttaşlarımız için öğretim üyelerine muayene olup tedavi olabilmenin yolu, Tıp Fakültelerinde veya özel hastanelerde cepten daha çok para ödemektir. 
 
İnsanlık Yararına Sağlık Hizmeti Suç Olabilir mi?
 
Sağlıktan para kazanmayı bu kadar meşru hale getiren AKP iktidarı,“Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma” adı altında bir suç tanımlayıp mesleğini hiçbir çıkar gözetmeden uygulamaya çalışan hekimleri, 3 yıla kadar hapse atmakla tehdit etmektedir. Öylesine bir kindir ki 20 bin güne kadar da adli para cezası tanımlanmakta, Günlük yüz TL’den hesaplanırsa 2 milyon TL’yi bulan cezalar verilebileceği hesaplanmaktadır.
 
Hekim olmayan kişilerin hekim gibi sağlık hizmeti vermesi zaten suçtur, cezası kanunla düzenlenmiştir.  Bu ceza tehdidi, hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin mesleğini özgürce, Taksim - Gezi eylemlerinde olduğu gibi ihtiyaç duyan yurttaşlarına yardımcı olmak isteyen, hastasının mahrem bilgilerini saklayan hekimleredir.
 
Böylesi bir ceza hekimliğin evrensel ilkelerine de aykırıdır, bu nedenledir ki uluslararası hekim ve insan hakları örgütlerinin tepkisini de çekmektedir. Ancak hiçbir ceza tehdidi, hekimlerin ihtiyacı olduğunda hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin ihtiyacı olan yurttaşına yardımcı olmasını engelleyemez.
 
Hastalarımızla hekimlerin arasına paranın girmesini sağlayacak yasal düzenlemeleri onaylamıyoruz.
 
Hekimler aldıkları eğitim, çalışmaları ve özverilerinin karşılığını, çalışırken ve emekli olduklarında, güvence içinde almak istiyorlar.
Hastaları ile aralarına paranın girmesini istemiyorlar.
 
Maddi çıkar baskısı olmadan hastalarına hekimlik mesleğinin gereğini uygulamak istiyorlar.
Kamuoyunu bir kez daha uyarıyoruz! AKP iktidarının gündeme getirdiği TBMM'de görüşülen “Torba Yasa” hekimlerin de, hastaların da hakkını korumuyor ! Bu yasa hastalarımızın cebine yeniden el atma yasasıdır! Hekimleri hedef göstererek, sağlıktan para kazanmak yasasıdır !
 
Hastalardan kazanılan parayı hekimlerle paylaşarak hekimlerin destekledikleri izlenimini yaratma çabasıyla hazırlanmış bir yasa tasarısıdır.
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
 
Bu haber 1907 kez okunmuştur.