İngiliz Avam Kamarası’nda Türk Sağlik Sistemi Büyü mü, gerçek mi ?

04.12.2013

 

Değerli meslektaşlarımız, 

Odamız üyesi meslektaşımız Prof Dr Süleyman KAYNAK 9 Eylül 2013’te İngiliz Avam Kamarası’nda Türk Sağlık Sistemi’yle ilgili olarak gerçekleştirdiği “Büyü mü, Gerçek mi?” sunumunu bu kez bizler için İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirdi.

 
Son 10 yıla damgasını vuran Sağlıkta Dönüşüm programı niceliklere dayanan yönüyle pek çok kişiyi büyülemiş durumda. Bu programın uluslararası ortamda da saygın tıp dergilerinde yer alan makaleler aracılığıyla da güzellendiğini de gözlemliyoruz.
 
Dr Süleymen KAYNAK’ın İngiliz Avam Kamarası’ndaki sunumu bu tek yanlı propagandaya karşı dişe dokunur az sayıdaki etkinlikten birisi olması bakımından da son derece değerliydi.
 
“Hekime erişim kolaylığı” metaforu üzerinden sürdürülen, sayılarla süslenen ama niteliğinin tartışılmasına fırsat bile verilmeyen Sağlıkta Dönüşüm Programı bu yolla biraz olsun sorgulanabilir olmuştur.
 
2011 yılı verileriyle her Türk yurttaşının yılda 8’i aşan kez sağlık sistemiyle temas kurması bile başlı başına bir olaydır. Yine, 90 milyon yurttaşın acillere başvurmuş olması da bir başka dehşet verici durumdur.
 
Bunca olumsuzluğa karşın Türk toplumunun % 76’sı durumdan hoşnuttur. Bu hoşnutluğun hekimler arasındaki oranı ise yalnızca % 6’dır. Bu durum gerçekten de mucizeye eşdeğer bir tabloya denk düşmektedir. Böyle bir tablodan olumluluk çıkartmak büyücülük olsa gerektir. Son artışlarla Türkiye’nin sağlık için kişi başına harcadığı para 1000 USD’ye dayanmış durumdadır. Oysa, bu kadar para harcayan ülkelerin kendi toplumlarında yaratabildikleri hoşnutluk oranı % 30’ları ancak yakalayabilmektedir. Türkiye’deki hoşnutluk oranı olan % 76’yı yakalayabilmiş ülkelerin 4000 USD’yi aşan harcamalar yapması gerektiği göz önüne alındığında ortada gerçekten büyülü bir durum olduğu göz ardı edilemez.
 
Büyünün etkisinden kurtulup biraz da gerçeklere dönmek gerekirse; Türkiye’de hekim kalitesinin yüksekliğini görmezden gelmemek gerekir. Kaliteli hekimlik hizmeti kalitesiz araç-gereç kullanımıyla birleşerek toplamda bir olumsuzluk olarak yansımaktadır ortama.
 
Performans uygulaması ile de güdülenen nicelik patlaması ortamında bir yandan nitelik yerlerde sürünürken; diğer yandan da, tedavi görmesi gerekip de hekime ulaşabilen ama tedaviye erişemeyen insan sayısı da her geçen gün artmaktadır.
 
Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran “siyasi istikrar” yöneticilerin karar almasını kolaylaştırıp, hızlandırıken; tarafların görüşlerine başvurma alışkanlığının yok düzeyinde olması hatalı karar ve uygulama sayısını da patlatmış olmaktadır.
 
Bu niteliksiz ortamdan tıp eğitiminin de payına pek çok şey düşmüş ve standardizasyon denen gereklilik ortadan kaybolmuştur.
 
Büyülü görüntünün gerisinde acı verici gerçeklerin olduğunu ve bu gerçeklerin kapımızı bundan böyle daha sık çalmaya başlayacağını söylemek falcılıktan sahip olduğumuz bilgiler ışığında sıradan öngörüdür.
 
Büyülü görüntünün içinde seçilmesi güçleşen gerçekleri anlaşılabilir dille ortaya koyan Prof Dr Süleyman KAYNAK hocamıza hem dış ortamı hem de bizleri bilgilendirdiği ve bilinçlendirdiği için teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.
 
İzmir Tabip Odası
 
 

 

Bu haber 4394 kez okunmuştur.