Dr.Abdurrahman AKBAŞ’ın Tam Güne Karşı Hukuk Mücadelesi

28.11.2013
 
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nöroloji uzmanı olarak görev yapan ve aynı zamanda muayenehanesi olan Dr.Abdurrahman AKBAŞ’ın hukuk mücadelesi, 2010 yılında yürürlüğe giren Tam Gün düzenlemeleri ile başladı.
 
Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede çalışmasına rağmen muayenesini kapatmayan Dr.Abdurrahman AKBAŞ, öncelikle muayenehanesinin kapatılması gerektiğine ilişkin işleme karşı dava açmış, Tam Gün düzenlemesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın verdiği iptal kararları uyarınca, muayenehanenin kapatılması gerektiğine işlem iptal edilmiştir. (Samsun 2.İdare Mahkemesi kararı için tıklayınız)
 
26.08.2011 tarihinde yayınlanan 650 sayılı KHK ile Devlet Memurları Kanunu’nun 28.maddesinde yapılan düzenleme ile kamuda çalışan hekimlerin muayenehane açamayacağına dair düzenleme tekrar yürürlüğe girmiş, bu düzenleme uyarınca Dr.Abdurrahman Akbaş’ın muayenehane kaydı silinmiş ve çalışma izni iptal edilmiştir. Bu işlemin iptali için açılan dava da hekimin lehine sonuçlanmıştır. Anayasa Mahkemesi, 650 sayılı KHK’nin tam gün ile ilgili düzenlemelerini anayasaya aykırı bulmuştur. Bu karar üzerine , hekimin muayenehane çalışma izin belgesinin iptaline dair Samsun İl Sağlık Müdürlüğü işlemi de mahkeme tarafından iptal edilmiştir. (Samsun 2.İdare Mahkemesi kararı için tıklayınız)
 
Bu süreçte, Dr.Abdurrahman AKBAŞ hakkında disiplin soruşturmaları yapılmış, disiplin cezaları verilmiş ve nihayetinde devlet memurluğundan çıkarma cezası teklif edilmiştir. Ancak Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, hekime verilen disiplin cezasının mahkeme kararı ile iptal edildiği ve tekerrüre esas disiplin cezası olmadığı gerekçesiyle devlet memurluğunda çıkarma cezası teklifini reddetmek zorunda kalmıştır. (SB Yüksek Disiplin Kurulu kararı için tıklayınız)
 
Dr.Abdurrahman Akbaş, yürüttüğü hukuki mücadele sonucunda, muayenehane uygunluk belgesini de almıştır. Dr. Abdurrahman AKBAŞ; Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki görevinin yanında muayenehane faaliyetine kesintisiz devam etmektedir.
 
Dr.Abdurrahman AKBAŞ’ın serbest meslek hakkının korunması için Sağlık Bakanlığı’na karşı yürüttüğü mücadeleyi önemsiyor ve siz değerli meslektaşlarımızla paylaşıyoruz.
 
Saygılarımızla.
 

İzmir Tabip Odası 

Bu haber 7466 kez okunmuştur.