Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

25.11.2013

 

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak BM tarafından 1999’da belirlenmiş. Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör Trujillo’ya karşı duran 3 gözüpek kadın, Mirabal kardeşlerin 25 Kasım 1960’da tecavüz edilerek öldürülmeleri bugüne esin kaynağı olmuş. Öyle etkili olmuş ki Mirabal kardeşler o dönemin Dominik Cumhuriyeti’nde Diktatör Trujillo onları ülkenin başındaki iki büyük dertten birisi olarak tanımlamaya vardırmış işi.

Aslına bakılırsa Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için gün belirlenmesi bile başlı başına acı verici bir durumdur!
Dünyanın yarısı demek olan kadınların önde gelen sorunu olmayı sürdüren şiddet azalmak şöyle dursun tırmanmaktadır.
Yaptığı buluşlarla evrenin sırlarını çözme konusunda koşar adım giden insanlık kendisine yönelik şiddeti de her geçen gün artırmaktadır.
 
Türkiye’de her gün 3 (üç) kadın şiddet kurbanı olarak aramızdan ayrılmaktadır.
 
“Kadına el kaldırılmaz!” geleneğimiz de bir yana bırakılarak her ortamda olduğu gibi sağlık ortamında da kadına yönelik şiddet katlanarak artmaktadır. Daha birkaç gün önce hamile bir hekim hasta yakını kılıklı vahşilerin saldırısıyla karşılaşmıştır. İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu’nun takibi altındaki Hekime Yönelik Şiddet olgularındaki kurbanların da hatırı sayılır bölümünün kadınlar olduğunu ekleyelim!
 
Uygar, doğayla çelişmeyen ve barışçıl bir dünyaya giden yolun öncelikle insanın insana daha doğrusu erkeğin kadına şiddetini ortadan kaldırmaktan geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Böyle bir günün olmadığı dünya özlemiyle anamız, kardeşimiz, eşimiz, evladımız tüm kadınlarımızı saygıyla selamlıyoruz.
Onlardan insanlık adına özür diliyoruz!
 
İki elimiz kadına şiddet üreten ilkellerin yakasındadır. İlkellerin yanı sıra onları özendirenleri de göz ardı etmeyelim!
 
İzmir Tabip Odası
Bu haber 1751 kez okunmuştur.