ANAYASA “YÖK” HÜKMÜNDE Mİ?

23.11.2013
Sayı: 13-50                                                                                            23.11.2013
ANAYASA “YÖK” HÜKMÜNDE Mİ?
 
 
İlköğretim bilgisidir ama anımsatmakta sakınca yok! Anayasa, bir ülkenin, bir halkın toplumsal sözleşmesidir. Hiç bir yasa, hiç bir yapı, hiç bir kurum ve dolayısı ile de hiç bir uygulama Anayasa’ya aykırı olamaz! Belki de bu nedenle Anayasa’nın bir de mahkemesi vardır! Olmaz ama, olur da yürütme ya da yasama veya onlar adına iş gören bir kurum bu toplumsal sözleşmeyi çiğnerse bu duruma engel olsun diye!
 
Türkiye’de yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz bir şey var! Ülkemizde yapılan yasalar, gerçekleştirilen uygulamaların Anayasa’ya uymayanlarını değil de uyanlarını sayabilir olduk! Hukuk devletinin temel ilkelerini hiçe sayan uygulama bu kez YÖK kaynaklı!
 
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın bütün üniversite rektörlüklerine  gönderdiği 4.11.2013 tarihli yazı ile Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 02.10.2013 tarih ve 30 sayılı kararını gereği için tebliğ etmiş olduğunu öğreniyoruz.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu;  657 sayılı Yasanın 28. maddesi uyarınca memurların tacir ve esnaf sayılmayı gerektiren işler yapamayacağını, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacağını, bu kapsamda   öğretim elemanlarının mesai saatleri dışında muayenehanede, özel hastanede ya da vakıf üniversitelerinde  mesleğini icra edemeyeceğine hükmetmiş.
İnsanın “Ey Anayasa neredesin?” diye haykırası geliyor. YÖK adı üstünde yüksek öğrenimin çatı kurumu. YÖK’ün Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni YOK hükmünde görmesi anlaşılabilir gibi bir durum değildir.
Bu genelge ile onca öğretim görevlisi arasından tıp fakültelerindekileri cımbızla çekip onları yasakla buluşturması ibretlik bir olgudur.
İşlevi, varlık biçimi ve yetkileri her dönemde tartışılmış olan YÖK’ün her şeye karşın bir anayasal kurum olduğunu düşündüğümüzde yaşananın tüyler ürpertici olduğunu söylemeye gerek var mıdır?
Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesi’nin izin vermediğini oldu bitti yoluyla gerçekleştiren YÖK’ün Anayasa’yı YÖK hükmüne indirgemiş olması tarihe geçen en korkunç ve utanç verici uygulamalardan birisi olmaya adaydır.
 

İZMİR TABİP ODASI 

Bu haber 2075 kez okunmuştur.