Muayenehane, Laboratuvar ve Polikliniklerde Risk Analizi-İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

08.11.2013
 
Değerli Meslektaşlarımız,
 
01.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile, iş sağlığı ve güvenliği alanında birçok düzenleme yapılmış ve işverenlere birçok yükümlülük getirilmiştir. 6331 sayılı Kanun’un bazı maddelerinin yürürlük tarihleri alandaki sorunlar nedeniyle ileri tarihe alınmış, bazı maddeleri ise yürürlüğe girmiştir. Halen, bu alandaki sıkıntılar devam etmekte olup kanun maddelerinin yürürlük tarihlerinin değiştirilme ihtimali de paylaşılan bilgiler arasındadır. Ancak hali hazırda yürürlükte olan düzenlemeler uyarınca meslektaşlarımızla bazı bilgilerin paylaşılma gereği duyulmuştur.
 
6331 sayılı Kanun ve bu kanuna bağlı alt düzenlemelerle, işyerilerinde risk analizi yapılması ve bazı işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmesi gerekliliği düzenlenmiştir.
 
Bu çerçevede, sağlık hizmetlerinin sunulduğu yerlerin önemli bir kısmı (muayenehane, laboratuvar, poliklinik, tıp merkezi ) tehlikeli sınıf; bir kısmı da ( özel hastane) çok tehlikeli sınıf statüsünde işyeri olarak düzenlenmiştir.
 
01.01.2013 tarihi itibarıyla, çalışanı olan bütün işverenlerin, kanunda ve ilgili yönetmelikte belirtilen usullere göre risk analizi (değerlendirmesi) yaptırma zorunluluğu başlamıştır.
 
01.01.2014 tarihi itibarıyla, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan bütün işyerlerinin mevzuatta belirlenen usuller uyarınca iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirme zorunluluğu başlayacaktır.
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamı ile  alınabileceği gibi Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) aracılığı ile de yerine getirilebilmektedir.  
 
İşyerlerinde,  işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ile risk analizi yapılması birbiri ile ilintili konulardır.
 
İşveren ( muayenehane hekimi, özel sağlık kurulu sahibi) işyerinde risk analizini kendisi yapabileceği gibi işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı aracılığı veya OSGB aracılığı ile de gerçekleştirebilir.
 
Değerli Meslektaşlarımız;
 
Muayenehane, laboratuvar, poliklinik gibi sağlık kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alanında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerinin bir kısmını hizmet alma yöntemiyle yerine getirmesi söz konusu olmaktadır.
 
Oda’mız, meslektaşlarımızın bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak ve meslektaşlarımıza kolaylık sağlamak için,  İzmir ilinde faaliyet gösteren iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunan merkezlerle bir toplantı yapacaktır. Toplantıda, meslektaşlarımızın bu alandaki ihtiyaçlarının nitelikli ve ekonomik olarak giderilmesi için bu merkezlerle görüşme yapılacaktır.
 
Muayenehane, laboratuvar, poliklinik ve diğer sağlık kuruluşları için verilecek teklifler doğrultusunda, meslektaşlarımız bilgilendirilecektir.  Ayrıca, meslektaşlarımızın bu konuya ilişkin önerilerini Oda’mıza iletmesini rica ederiz.
 
Saygılarımızla.
 

İzmir Tabip Odası 

Bu haber 2225 kez okunmuştur.