ANDIMIZ VE DR. REŞİT GALİP

12.10.2013
 
Değerli meslektaşlarımız,
 
“Tıbbiyeli” ruhunun üzerinde yaşadığımız ülkenin kurulmasındaki etkisi tartışılmazdır. İlk önce savaş alanlarında, daha sonra Cumhuriyet’in kuruluşunda ve onları izleyerek de Devrimler sürecinin hemen her evresinde bir Tıbbiyeli’nin ön almış olması neredeyse değişmez bir gerçek olmuştur.
 
Ortaçağ karanlığının yırtılması yolunda 1933 Üniversite Reformu’nun gerçekleştirilmesinde meslektaşımız Dr.Reşit GALİP’in (1893-1934) etki ve önderliği de çok önemli bir köşe taşı olmuştur.
 
İşte o Reşit GALİP’in bir başka eseri de Andımız’dır. Hepimizin öğrencilik yıllarından tanışık olduğu bu kısa ama bir o kadar da özlü ANT toplumsal ortak paydanın önde gelen öğesi olarak işlev görmüştür.
 
Andımız’ın kaldırılmasıyla Dr.Reşit GALİP  80 yıl sonra bir kez daha öldürülmüştür.
 
Hem bir meslektaşımızın eseri olması hem de birlik ve bütünlüğümüzün simgesi olmuş Andımız’a ve Dr.Reşit GALİP’e sahip çıkmanın biz hekimler için önemli görev olduğunun bilincindeyiz.
 
Yaşadığı dönemin çaresizleri listesindeki akciğer enfeksiyonu nedeniyle sonsuzluğa göçen Dr.Reşit GALİP geride kalanlara bir karyola, yatak, yorgan ve bir dolu kitap dışında hiç bir şey bırakmamıştır. Öldüğünde cebinden çıkan para yalnızca 5 TL’dir!
 
Kısa yaşamı boyunca varını, yoğunu bu topluma adamış olan Cumhuriyet’in ilk kuşağından Dr.Reşit GALİP’i bir kez daha saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz!
 
Andımız' a sahip çıkarak, Anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz !...
 
İzmir Tabip Odası
Bu haber 1321 kez okunmuştur.