İzmir Milletvekili Aytun Çıray'dan Soru Önergesi!

10.10.2013

 

Değerli Meslektaşlarımız,

İzmir Milletvekili Dr Aytun Çıray Uzaktan Aile Hekimliği Uzmanlığı ile ilgili Sağlık Bakanı'nın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Saygılarımızla

İZMİR TABİP ODASI
 
 
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray Sağlık Bakanına uzaktan tıp eğitimini sordu…

Bakandan hekimlere ahlâksız teklif

(Dr. Aytun Çıray Basın Bürosu 9 Ekim 2013) Ülkemizde 1985 yılında başlayan aile hekimliği uzmanlık eğitimi, günümüzde 60 üniversite anabilim dalında ve 20 eğitim araştırma hastanesi kliniğinde, 200’ü aşkın öğretim üyesi/eğitim sorumlusu ile sürdürülmektedir. 2013 yılı itibari ile yaklaşık 2500 aile hekimliği uzmanı vardır ve bine yakın uzmanlık öğrencisi eğitimine devam etmektedir. Ancak son zamanlarda arka arkaya yapılan bazı girişimler, bu uzmanlık alanının fiilen yok edilmesi anlamına gelmektedir!

Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerine uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi imkanı ve mecburi hizmetten de muafiyet hakkı verileceğini ilan etmiştir. Çıray bu açıklama hakkında “Bu karar hekimlere ahlâksız tekliftir,” dedi.

Uzaktan kumandalı eğitim ile yetişmiş hekimlere canınızı emanet edebilir misiniz?

Çıray Sağlık Bakanı’nın cevaplaması için verdiği soru önergesinde, Uygulamalı bir bilim alanı olan ve usta çırak ilişkisi ile sağlanan tıpta uzmanlığın uzaktan kumandalı eğitim ile sağlanması mümkün müdür? Böyle yetişmiş hekimlere canınızı emanet edebilir misiniz? Diye sordu. 
Aile Hekimliğinin tıpta bir uzmanlık disiplini olduğunu söyleyen Çıray, aynı alanda iki farklı uzman hekim yetiştirilme yolu açılmasının bilimsel olmadığını ifade etti.
Standart uzmanlık eğitiminin dışına çıkılması yalnızca aile hekimliği disiplini açısından değil tüm uzmanlık alanları açısından bir tehdit yaratacağını ifade eden Çıray, “Aile hekimlerine uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi imkanı ve mecburi hizmetten de muafiyet hakkı verildiği” takdirde aynı uzmanlık alanı için ortaya çıkan iki farklı yasal statü Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

Soru önergem;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülkemizde 1985 yılında başlayan aile hekimliği uzmanlık eğitimi, günümüzde 60 üniversite anabilim dalında ve 20 eğitim araştırma hastanesi kliniğinde, 200’ü aşkın öğretim üyesi/eğitim sorumlusu ile sürdürülmektedir. 2013 yılı itibari ile yaklaşık 2500 aile hekimliği uzmanı vardır ve bine yakın uzmanlık öğrencisi eğitimine devam etmektedir. 

Görüldüğü gibi aile hekimliği tıp disiplini uluslararası ve ulusal düzeyde bir olgunluğa erişmiştir. Ancak son zamanlarda arka arkaya yapılan bazı girişimler, bu uzmanlık alanının fiilen yok edilmesi anlamına gelmektedir!

02.10.2013 tarihinde Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerine uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi imkanı ve mecburi hizmetten de muafiyet hakkı verileceğini ilan etmiştir. Bu karar hekimlere bir zulümdür.

Bu çerçevede aşağıdaki sorularımın Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98. içtüzüğün 96. maddesi gereği rica ederim. 08.10.2013

Dr. Aytun Çıray
CHP İzmir Milletvekili

1. Uygulamalı bir bilim alanı olan ve usta çırak ilişkisi ile sağlanan tıpta uzmanlığın uzaktan kumandalı eğitim ile sağlanması mümkün müdür? Böyle yetişmiş hekimlere canınızı emanet edebilir misiniz?
2. Aile Hekimliği tıpta bir uzmanlık disiplini olduğuna göre, aynı alanda iki farklı uzman hekim yetiştirilme yolu açılması bilimsel midir? 
3. Standart uzmanlık eğitiminin dışına çıkılması yalnızca aile hekimliği disiplini açısından değil tüm uzmanlık alanları açısından bir tehdit yaratmaz mı? 
4. TAHUD’un (Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği) akılcı, hakkaniyetli ve standartlara uygun çözüm önerileri Sağlık Bakanlığı tarafından neden dikkate alınmamaktadır?
5. “Aile hekimlerine uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi imkanı ve mecburi hizmetten de muafiyet hakkı verildiği” takdirde aynı uzmanlık alanı için ortaya çıkan iki farklı yasal statü Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?
Bu haber 1857 kez okunmuştur.