Aile Hekimliğinde Güncel Sorunlar Toplantısı Yapıldı

28.08.2013

 

İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu’nun çağrısıyla 20 Ağustos 2013 tarihinde,  Aile Hekimliğinde Güncel Sorunlar Toplantısı Yapıldı. Acil Nöbetleri, Defin Nöbetleri ve ASM Gider Yardımı gündemi ile yapılan toplantı, toplantıya katılan meslektaşlarımızın katkıları ile oldukça verimli geçti. İZAHED Yönetim Kurulu üyelerinin de katkı sağladığı toplantıda, aile hekimliği sorunları tartışıldı.

Toplantıya, Oda’mız Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant ve Oda’mız avukatı Mithat Kara da katıldı.
 
Toplantıda ağırlıklı olarak aile hekimlerine getirilen acil nöbetleri uygulaması ile defin nöbetleri uygulamaları tartışıldı. Toplantıya katılan meslektaşlarımız, aile hekimlerinin yoğun iş yükü altında çalıştığını; aile hekimliği hizmetleri ile hastanelerdeki hizmetlerinin niteliğinin birbirinden farklı olduğunu; aile hekimlerine her geçen gün farklı başlıklarda yeni görevler verildiğini; aile hekimlerinin sağlık sisteminde aksayan yönleri tamamlamak için görevlendirildiğini; aile hekimliği hizmetleri ile ilgisi olmayan hizmetlerin aile hekimlerine yaptırılmasının koruyucu sağlık hizmetlerinde aksaklıklara neden olacağı,  vurgulandı.
 
İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr.Alper Zobarlar; aile hekimliği alanında yaşanan sorunları özetledikten sonra komisyon çalışmalarının daha verimli olması için aile hekimlerinin katkısına vurgu yapmış ve ile hekimlerinin birlikte mücadele etmesinin önemini paylaşmıştır. 
 
Av.Mithat Kara, aile hekimliği mevzuatına ilişkin süreç içindeki değişiklikleri ve aile hekimliği uygulamasına yargının bakış açısını özetledikten sonra, aile hekimlerine getirilen acil nöbetleri ve defin nöbetleri konusunda değerlendirmeler yaptı.  Defin nöbetleri uygulamasına karşı İzmir Tabip Odası’nın hukuksal desteği ile bir aile hekimi adına Danıştay’da dava açıldığını, dava sürecinin devam ettiğini; acil nöbetlerine karşı dava açmak isteyen hekimlerin Oda Yönetim Kuruluna başvurmasının uygun olduğunu ifade etti.
 
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant, aile hekimlerinin sorunlarının çözümü için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını; sorunların Oda ile paylaşılmasının önemli olduğunu; nöbetler sorunun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu alanda ciddi sorunlar olduğunu; İl Sağlık Müdürlüğü ile geçici görevlendirmeler ve nöbetler konusunda sürekli görüştüklerini;  aile hekimlerinin nöbetlerde görevlendirmesinin aile hekimliği uygulaması ile bağdaşmadığını ifade etti.
 
Toplantı sonunda, nöbet uygulamalarına karşı hukuksal girişimlerde bulunulmasına; nöbet uygulamalarının sahada yaratacağı sorunlarla ilgili bir çalışma başlatılmasına; ilgili kurumlarla konunun tartışılmasına; komisyon çalışmalarına aile hekimlerinin geniş katılımının sağlanması için çalışma yapılmasına karar verildi.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
Bu haber 2696 kez okunmuştur.