Özel Sağlık Kuruluşlarında Yeni Belirsizlikler ve Karmaşa

23.07.2013

 

Özel hastanelerle ilgili düzenlemeler içeren Özel Hastaneler Yönetmeliği; tıp merkezi, dal merkezi ve polikliniklerle ilgili düzenlemeler içeren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik, 11.07.2013 tarihinde yapılan değişiklik ile yine değiştirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından planlama adı altında yapılan iyi niyetli olmayan düzenlemeler; birçok sağlık kuruluşunun kapanmasına ve devredilmesine neden olmuş; meslektaşlarımızın emek ve sermayesi ile oluşturulan küçük ölçekli sağlık kuruluşları büyük sermayeli şirketlerin eline geçmiş;  sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler için güvencesiz bir çalışma ortamı oluşmuştur.
 
15.02.2008 tarihinde yapılan yönetmelik düzenlemelerinden bu yana aynı yönetmelikte sayısı 10’u geçen değişiklik yapılmış, her değişiklik yeni belirsizlik ve karmaşayı beraberinde getirmiştir. Yapılan düzenlemelerin ortaya çıkardığı sorunlar yeni yönetmelik değişiklikleri ile yeni sorunları ve belirsizlikleri beraberinde getirmiştir.
 
11.07.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişiklikleri ile tıp merkezi, dal merkezi, poliklinik ve özel hastanelere ilişkin birçok düzenleme yapılmıştır.
 
Bu düzenlemelerle; tıp merkezleri A-B-C tipi tıp merkezleri olarak, poliklinikler A-B tipi poliklinikler olarak sınıflandırılmakta, tıp merkezlerinin ve polikliniklerin kadro durumu, açılış koşulları ve faaliyet esasları merkezin tipine göre belirlenmektedir.
 
Düzenlemede,
 
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyet gösteren tıp ve dal merkezlerinin C tipi tıp merkezi; polikliniklerin B tipi poliklinik olarak ruhsatlandırılacağı;
 
A ve B tipi tıp merkezi olabilmek için gerekli şartları taşıyan tıp ve dal merkezlerinin A veya B tipi tıp merkezi ruhsatı alarak faaliyetine devam edebileceği;
 
A tipi poliklinik olabilmek için gerekli şartları taşıyan polikliniklerin A tipi ruhsatı alarak faaliyetine devam edebileceği; 
 
Mevcut tıp ve dal merkezlerinin bünyesinde bulunan birimler ile faaliyetlerine devam edeceği;
 
Tıp merkezi, poliklinik, laboratuar ve müesseselerin birbirleriyle ve özel hastanelerle birleşme ve dönüşümü için yapacağı başvuru süresinin 31.12.2013 tarihinde dolacağı gibi düzenlemelerle birlikte sağlık kuruluşlarının teknik, idari ve personel yapılanmasına ilişkin bir çok düzenlemeye yer verilmiştir.
 
Hekimler ve sağlık kuruluşları açısından birçok önemli düzenlemeler içeren yönetmelik değişiklikleri hakkında Oda’mızca bir çalışma yürütülmektedir.  Oda’mızca yürütülmekte olan çalışmaya esas olmak üzere, meslektaşlarımızın ve sağlık kuruluşu temsilcilerinin yönetmelik değişikliklerine ilişkin görüşlerini, öneri ve eleştirilerini Oda’mızla paylaşmasını rica ederiz.
 
Çalışmanın sonucu Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile de paylaşılacak olup hukuka uygun olmadığı düşünülen düzenlemelerin varlığı halinde hukuksal girişimler de planlanmaktadır.
 
 
Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliği için tıklayınız.
 
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Değişikliği için tıklayınız.
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2687 kez okunmuştur.