29 Haziran 2013’te Ankara’da Toplanan TTB 63.Büyük Kongresi Kararlarına İlişkin Değerlendirme

23.07.2013

 

Büyük Kongre öncesinde, Yönetim Kurulu’ muz tarafından, meslektaşlarımıza, delegelerimize Kongre’nin duyurusu yapılarak, Kongre’de ele alınması istenilen konu ve karar önerilerini odamıza iletebilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca Hekim Meclisi’nin bu konuyu gündeme alması sağlanmıştır.

 
Yönetim Kurulu, iki konuda Kongre kararı alınmasının, delegelerimiz aracılığıyla, Büyük Kongreye iletilmesini kararlaştırmıştır.
 
İlk öneri, bir önceki Büyük Kongre’de alınmış olan, aidatların arttırılması kararı yerine, üye olma zorunluluğu olmayan meslektaşlarımızın oda aidatlarının 2014 yılı için arttırılmaması için yeni bir karar alınmasıydı.(Ek 1-Karar önerisi 1)
 
Bu öneriye, odamıza öneri ileten bütün meslektaşlarımız destek olmuşlardır. Bazı meslektaşlarımız ise, Yönetim Kurulumuzun, bu öneriyi, sadece, TTB Merkez Konseyi’ne muhalif olması nedeniyle ortaya attığı gibi spekülatif yorumlarla karşı çıkmışlardır. Ancak öneriyi uygun bulan delegelerimiz Büyük Kongre’ye bu önerimizi sunmuşlardır. Büyük Kongre’de İstanbul Tabip Odası’nın getirdiği karar önerisiyle bir uzlaşma sağlanarak, odaya üye olma zorunluluğu olmayan meslektaşlarımızın oda aidatı 125 TL ‘den 150 TL’ye, üye olma zorunluluğu olan meslektaşlarımız için, 215 TL’den 235 TL’ye çıkarılması onaylanmıştır.
 
İkinci önerimiz ise, kürtaj ve sezaryen konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimlerin onurunu rencide edici konuşmasının kınanması ve odalarla birlikte suç duyurusunda bulunulması için kongre kararı alınmasıydı. Bu önerinin “kınamaya” ilişkin bölümü karar haline getirilmiş” suç duyuru”nda bulunma ise onaylanmamıştır.(Ek 2-Karar önerisi 2) (Başbakanın Konuşmasını izlemek için tıklayınız...)
 
Büyük Kongre’de alınan 4 no’ lu karar ise (Ek-3 4 no’ lu karar) Yönetim Kurulu tarafından ayrıca değerlendirilmiştir.”Anadilde sağlık ve eğitim hakkı “ kavramı ”anadil eğitimi” ve “anadilin konuşulması” kavramlarından farklıdır. Büyük Kongre kararı alındığına göre ve TTB Merkez Konseyi’nin bunu desteklediği uzun zamandan beri bilindiğine göre bu kavramlardan ne anlaşıldığı hekimlere açıklanmalıdır.”Anadilde eğitim” üniter devlette uygulanamayacak bir konu olup, ancak federasyon, ayrı devlet v.b. taleplerle paraleldir. Ülkemizde de, bölgedeki bütün ülkelerin sınırlarını değiştireceği açıkça ifade edilen Büyük Ortadoğu projesi kapsamında gündeme getirilen bir taleptir. Bu nedenle Yönetim Kurulumuz bu kararı kesinlikle onaylamamakta, kabul edilemez bulmaktadır.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 4080 kez okunmuştur.