Harama Aracılık Ettiniz mi ?

16.07.2013

Değerli meslektaşlarımız,

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir basın açıklaması üzerine İzmir Milletvekili Dr Aytun ÇIRAY konuyla ilgili olarak TC Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU'na bazı sorular yöneltmiştir.
 
Bilginize sunarız.
 
Dr Mete GÜZELANT 
İzmir Tabip Odası
Genel Sekreteri

 

 

(Dr. Aytun Çıray Basın Bürosu) Bugün basında yer alan haberlere göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat, hastaya verilecek ilaçlarda 'helal- haram' konusunda bilgi verilmesi ve ilaçların prospektüsünde üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söylemesi üzerine CHP İzmir Mv. ve Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray Sağlık Bakanı’na sordu:

 
Harama aracılık ettiniz mi?”
 
Doç. Dr. Alat, doktorların hastalarına tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlar hakkında 'net bilgiler' verilmediğini iddia etmiş.
 
Şifanın haramla bulunamayacağını, helal kaynaklardan aranması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Alat şöyle konuşmuş:
 
"Herhangi bir hastalığımız nedeniyle kalkıp da hemen harama sarılmamalıyız. Ne olursan ol, harama sarılma deniliyor. Helal kaynaklara ulaşacak tedbirleri almamız gerekir. Bu tedbirler herkes için geçerli. Şifa verici Allah'tır. Kişilere helâl-haram bilincinin kazandırılması gerekir. Müslüman kimse için 'Helal ve Tayyip' olandan yiyip- içmenin zarureti ve ehemmiyeti vardır. Bu konunun önemi, ilgili ayet ve hadislerle birlikte evliya zâtın sözleriyle de desteklenmiştir." diye konuşmuş.
 
Domuz ürünleri içeren ilaçları hastalarına yazmadığını savunan Doç. Dr. Alat, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Kapsüllü ilaçların içerisindeki toz, ilacın kendisi, o da haram kaynaktan olabilir. Araştırmak lazım ama bir de şu var ki kapsülünün kendisi jelatinden üretiliyor. Jelatinin de kaynağı domuz. Sığırdan ürettiğini iddia edenler var ama, onlar da o sığırın nasıl kesildiğini bilmiyor. Bu kapsülü çıkarıp da içsen o zaman da ilacın etkinliği azalır ya da mideye zarar verir. Ben hastalarıma kapsüllü ilaç yazmıyorum. Aynı şekilde film tabletler var. Film kısmında da domuz katkısı var."
 
Bu çerçevede Anayasa’nın 98 ve İç Tüzüğün 96 maddesi gereğince aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplanmasını rica ederim. 10.07 2013
 
 
Dr. Aytun Çıray
 
1. Bakanlığınız elemanı Doç. Dr. İlker Alat’ın görüşlerine katılıyor musunuz?
 
2. Alat’ın iddialarına katılıyorsanız eğer, 2002’den bu yana Türkiye’yi AKP hükümetleri yönettiğine göre, domuz jelâtini ile kaplanarak üretilen ilâçların kullanımında sorumluluğunuz nedir?
 
3. Harama aracılık ettiniz mi? Kendinizi günahkâr hissediyor musunuz?
 
4. İthal edilen ve Türkiye’de üretilen hangi ilâçlar domuz jeli içermektedir?
 
5. İlâçların kapsül veya filmtablet formatında üretilmelerinin bilimsel gerekçesi nedir?
 
6. İlâçların tümü filmtablet formatında üretilebilir mi?
 
7. Tüm kapsül ilâçların filmtablet karşılığı var mıdır?
 
8. Ülkemizde kapak hastalığı bulunan bir çok hastaya domuz kalbi kapağı takılmıştır, bu hastalar hakkında bakanlığınızın görüşü nedir?
 
9. Dr. Alat bazı filmtabletlerde de domuz şüphesi var diyor, bu durumda her iki formatı da yazmadığı hastalara “kurşun döktürüyor” olabilir mi?
 
10.   Bu açıklamalar sonucunda ilâçlarını kullanmayarak ağırlaşacak ve hatta hayatını kaybedecek olan yuttaşlarımız için ne yapmayı öneririsiniz? Doktorun bu açıklamaları bilimsel midir?
Bu haber 2197 kez okunmuştur.