Sağlık Bakanlığı, Hekimlerin ve Yurttaşların Başına bir kez daha “torba” geçiriyor !!!!

28.06.2013

 

Bakanlar Kurulu, 20 Haziran 2013 tarihinde bir TORBA YASA önerisini daha TBMM’ye  gönderdi. Dün akşam da, yasa önerisi Meclis Alt Komisyonundan geçti.

Siyasi iktidar, yarattığı karmaşaya çözüm getirebilmek için, bir kez daha, birbiriyle ilgisi olmayan birçok konudaki yasal önerileri bir TORBA”ya atarak TBMM” den geçirmek amacındadır. Bu defa, Anayasa Mahkemesi”nin iptal ettiği 663 sayılı kanun Hükmünde  Kararnamedeki hükümlerin, TORBA YASA adı altında, mahkeme kararının da bir bakıma arkasından dolanarak TBMM’ den geçirilme girişimi ile karşı karşıyayız.
Torba Yasa Tasarısı, gerçek anlamda torbadır. İçinde ne ararsanız vardır.
Tam Gün çalışma düzenine ilişkin yeni düzenlemeler ne hekimlere, ne tıp fakültelerinin çalışma ortamına, ne de hastalara olumlu bir katkı sağlayamayacaktır. Yıllardır yaşanan tartışmalarda yaratılan karmaşadan sonra yine başa dönülmüştür.
Konu ile ilgili tarafların hiçbirisinin görüşlerine kıymet verilmeden, alelacele, her zaman olduğu gibi Anayasa Mahkemesi”nin yeni yasal düzenleme yapılması için verdiği süre 1 Temmuz da dolmadan, Torba Yasa geçirilmeye çalışılmaktadır. Biz yine uyarıyoruz! Bu TORBA da yeni karmaşaya yol açacaktır.
Tan Gün yasa tartışmaları başladığı günden beri Sağlık Bakanlığı”nın, öne sürdüğü bütün iddialarının, boşa çıktığı anlaşılmıştır. Mesai sonrası hekimlerin serbest hekimlik faaliyeti (bir sağlık kurumunda nöbet tutma dahil) yasaklanmış, muayenehanelere türlü baskılar uygulanmış, hekimler, yurttaşlar ve birçok sağlık kurumu mağdur edilmiştir. Ancak sorunlar ve karmaşa ortaya çıktığında, bugün olduğu gibi hekimlerin mesai sonrasında örneğin işyeri hekimliği serbest bırakılmaktadır. Muayenehane düşmanlığı yapılmasının daha önce öne sürülen gerekçelerinin gerçek olmadığı böylece ortaya çıkmıştır. Mesai sonrası serbest hekimliğin engellenmesinde ısrar edilmesinin açıklaması TORBA yasa da yoktur.
Tıp Fakültelerinde öğretim üyelerinin mesai sonrası çalışmaya zorlanmasıyla yurttaşların ceplerine daha fazla el atılacaktır. Yine katkı payı yine katılım payı karmaşası artarak devam edecektir.
2 ay içinde öğretim üyeleri muayenehanelerini kapatacaktır. Mesai sonrasında bile serbest hekimlik yaparak mesleklerini uygulamak ve hizmet vermek olanakları kaldırılırken diğer yandan özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanmaktadır. Anlaşılmaktadır ki, amaç hekimlerin muayenehanelerinde serbest hekimlik yapmalarının engellenmesidir. Ancak özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanması, özel hastanelerin en büyüklerinin adım adım yerli yatırımcıların ellerinden yabancılara devredilmek zorunda kalınıyor olunması, bu yasal girişimlerin en çok kimlerin işine yarayacağını açıklamaktadır. Bakkallarla, yabancıların devralmakta olduğu süpermarketler arasındaki haksız rekabetin sağlık ortamına taşınmasından başka bir şey değildir.
TORBA YASA birinci basamakta aile hekimliğini de paralı hale getirmenin yollarını açmaktadır.Aile hekimlerine sarf ve laboratuar malzemeleri için yapılan ödemeler kaldırılmaktadır.Bunların parası yurttaşlardan alınacaktır.Yurttaşlar daha sonra alabilirlerse bu paralarını sağlık müdürlüklerinden geri almak için uğraşacaklardır.
TORBA YASA, TBMM den geçerse, ardından yine hazırlandığını bildiğimiz yeni bir torba yasa ile Sağlık Bakanlığı bürokratları aracılığı ile hekimlere meslekten men cezaları verilebilmesinin yanında, 663 sayılı kararname ile yasalaştırılmaya çalışılan ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hekimlerin, hastalarının özel hayat ve hastalıklarına ilişkin bilgilerini Sağlık Bakanlığı’na iletmek zorunluluğu yine gündeme getirilmektedir.
Mesleki bağımsızlığımızı ortadan kaldırmaya çalışan ve Hekimlik Yeminimizi çiğnetmeye çalışan bu girişimi onaylamayacağımız, mesleki bağımsızlığımıza ve yeminimize sahip çıkacağımız çok açıktır.
Meslektaşlarımızı mesleki haklarımıza sahip çıkmak için sürdürdüğümüz çabalarımıza destek olmaya çağırıyoruz.
Yurttaşlarımızı da, sağlık haklarını savunarak, dolayısıyla hem mesleki haklarını hem de onların sağlık haklarını savunmakta olan biz hekimlerini desteklemeye ve sahip çıkmaya davet ediyoruz.
TORBA YASA ile ilgili olarak hekim milletvekilleri başta olmak üzere TBMM üyelerini uyarmaya ve bu yasa girişimini önlemeleri için çaba sarf etmeye devam ediyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 3514 kez okunmuştur.