1 Mayıs üzerine…

06.05.2013

 

Değerli meslektaşlarımız,

1 Mayıs kutlamaları için Gündoğdu’da bulunmama nedenimizi ayrntısıyla paylaşmıştık! Ne yazık ki, kaygı ve çekincelerimizin, 1 Mayıs günü İzmir’de doğrulandığını üzülerek gözlemledik!

Konuyu değerlendirmenize bir kez daha sunuyoruz!

Saygılarımızla

 

İZMİR TABİP ODASI

 

 

03.05.2013 Cumhuriyet Ege  Serdar KIZIK' ın Yazısı

 

1 Mayıs’ın Ardından!..

.....
.......................
.........................
.............................................
, , ,
İzmir’de 1 Mayıs yığınsal olarak Gündoğdu ve Bornova’da kutlandı.
 
İP, Tabip Odası, ADD benzeri kuruluşlar İstiklal Marşı okunmamasını, Kürtçe bildiri sunumunu kabul etmedikleri için Bornova’da buluştu.
 
Gündoğdu Meydanı’na sendikalar, CHP, TKP, ÖDP, çeşitli sol örgütler ve dernekler, alternatif yaşam savunucuları, PKK ve Apo posterleri asanlar, bisikletliler, sokak sanatçıları geldi.
 
.....
..........
..............
 
Solun parçalanmışlığı ve bölünmüşlüğü bir kez daha yansıdı. Adını bile duymadığım örgüt ve dernekler çeşitli pankartlarla yürüdü.
 
..............
, , ,
Polis devrede yoktu.
 
Öyle ki Basmane’den Cumhuriyet Alanı’na APO posterleri ve PKK sloganlarıyla yürüyen grubun saldırılarına ve onlara verilen karşılığa, az sayıdaki polis seyirci kaldı.
 
Pasaport’ta karakol önünde yaklaşık on dakika boyunca EMEP’li olduğu öne sürülen gençlerle Halkın Kurtuluşu yanlılarının birbirlerine sopalarla girmelerine, çıkan kavgaya kimse müdahale etmedi.
 
Yaralananların olduğu bu kavganın ardından kalp krizi geçiren İbrahim Kutluay, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi...
 
 
 
 
Türk-İş' e gönderdiğimiz yazı....

 

 

Sayı : 13- 1228 -05                                                                                      İzmir, 29.04.2013

 
 
 
Sayın
Hüseyin KARAKOÇ
Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi
1 Mayıs Mitingi Tertip Komitesi Başkanı,
 
 
Ülkemiz  ve ulusumuz Cumhuriyet tarihimizin en kritik günlerinin yaşandığı bir dönemden geçiyor. ABD ve AB emperyalistlerinin ülkemiz üzerindeki emellerini, bunların en belirgin ifadesi olan Büyük Ortadoğu Projesi ve bunun haritasını hepimiz biliyoruz.
 
Buna göre  vatanımız dahil olmak üzere 22 ülkenin sınırları değişiyor ve bölgemizdeki 4 ülkenin bölünmesi sonucu "Özgür Kürdistan" kuruluyor. Böylece 3 İsrail projesi de gerçekleşmiş oluyor. Türkler ve  Kürtler birbirlerine ve bölge ülkelerine ABD adına düşmanlık yapan bir konuma getiriyorlar. Amaç ve proje budur. Bunun pratiği Suriye ve ülkemizde uygulanmaktadır.
 
İşte bu proje bugün bütün ağırlığı ile ülkemizin gündemindedir. AKP ve PKK taraflarınca ABD denetiminde yapılan,  bir hedefi de İslamcı (!), federatif   bir ülke ve baskıcı bir başkanlık sistemi olan " açılım " süreci ve buna uyan yeni  Anayasa çalışmaları, bu gündemin günümüzdeki anlamıdır.
 
Çalışanların haklarının budanması, emekçi sınıflara yönelik baskılar da aynı projenin parçalarıdır.
 
Cumhuriyetimiz yıkılmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet değerleri ağır bir saldırı altındadır. Bunun son ifadesi bazı çevrelere  bir mesaj olarak verilmek istenen  T.C. ibaresinin kaldırılma girişimleridir.
 
"Akil İnsanlar" süreci AKP iktidarınca uygulamaya konulmuştur. Ne yazık ki Türk-İş Başkanı Sayın Mustafa Kumlu ile KESK Başkanı Sayın  Lami Özgen de bu grubun içinde yer almışlardır. Bu faaliyetin ülkemizi demokrasiye götürmeyeceği, "akan kanı durdurmayacağı", "anaların ağlamasını" önleyemeyeceği, tam tersine bir gelişmeyi tetikleyeceği bizce açıktır.
 
İşte bu 1 Mayıs’ta, eğer bu yakıcı  konular gündeme alınırsa, işçi sınıfı ve diğer emekçi sınıflar adına doğru bir tutum alınmış olur.
 
İzmir'de yapılacak olan ve İzmir Tabip Odası'nın da çağrıcı olduğu etkinlik yukarıda ifade ettiğimiz temel meseleler konusunda bir gündem oluşturamamıştır.
 
 
Doğal olarak en yurtsever sınıf olan işçi sınıfının sahip çıkması gereken en önemli ulusal değerlerimizden olan ve geleneksel olarak her yıl coşkuyla okunan İstiklal Marşı'mız tören programında yoktur.
 
Program Oda'mızla paylaşılmamıştır.
 
Yürüyüş kollarının düzenlenmesi de büyük tehlikeler içermektedir. Her zaman uygulanan ve bir kolun Konak, diğer kolun Liman tarafından gelmesi yaklaşımı, bu sene kabul edilmemiştir. Bu yaklaşım, ulusalcı bir çizgi benimseyen gruplara karşı bazı "sol" ya da ayrılıkçı çevrelerden gelen kışkırtıcı yaklaşımları önlemesi için yıllardır benimsenmiş ve şimdiye kadar başarılı olmuştur. Düzenleyicilerin en azından bir kısmının  bu durumu bilmeleri  gerekirdi. Bu durum yıllardır çatışmalardan kaçınarak 1 Mayıs'a gölge düşürmek istemeyen  ulusalcı çevrelerin katılmamaları sonucunu doğuracaktır.
 
Son günlerde ODTÜ'nde bir bilim adamı adına yapılan bir etkinlik, PKK ve onun denetimindeki gruplarca saatlerce saldırıya uğramış, birçok bilim insanı ve Atatürkçü-yurtsever genç yaralanmışlardır. Bu tehlikenin boyutunu ifade etmesi yönünden uyarıcıdır.
 
PKK ve sempatizanı olan grupların 1 Mayıs Mitingi'ne katılım gösterecekleri ve mitingi "açılım" faaliyeti için değerlendirecekleri görülmektedir.
 
Odamız üyelerinin bu çevrelerle "ortak" bir eylem içinde bulunması mümkün görünmemektedir ve bu durum büyük tepkilere yol açacak bir sonuç ortaya çıkaracaktır. 
 
Yönetim Kurulumuz, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Sayın Hüseyin Karakoç'un bütün olumlu birleştirici çabasına karşın yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı 1 Mayıs'ta Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak olan miting çağrıcılığından ve tertip komitesinden çekilme kararı almıştır.
 
Mitinginizin başarılı ve ülkemiz ve halkımız için yararlı olmasını dileriz. 
 
Saygılarımızla.
 
 
Uzm. Dr. Mete GÜZELANT
Genel Sekreter
 

 

1 Mayıs Düzenleme Komitesinden neden çekildiğimiz ile ilgili yazımız...

 

Değerli meslektaşlarımız,

İzmir Tabip Odası önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türk İş, DİSK, KESK ve TMMOB’la birlikte 1 Mayıs Düzenleme Komitesi’ndeki yerini almıştı.
 
Ancak, son bir yıl içinde kendisini gösteren ve son günlerde tırmanışa geçen toplumsal olaylar kararımızı gözden geçirmemizi gerektirmiştir.
 
2013 yılı 1 Mayıs’ı ABD’nin kontrol ve denetimindeki “barış” ve “açılım” adı altında yürütülen ve ülkemizin ve ulusumuzun dağıtılmasına gidecek süreci tetikleyen bir ortamda gerçekleşecektir. Ne yazık ki Türk-İş ve KESK Genel Başkanlarının da katıldığı  “Akil insanlar” faaliyeti ile TBMM’de yürütülen Anayasa görüşmeleri de bu sürecin çok önemli birer parçasıdır.
 
Ayrılıkçı, “açılımcı” çevrelerin bu 1 Mayıs’ı bu amaçla kullanmak istediklerini ve buna hazırlandıklarını saptıyoruz.
 
Dolayısıyla tartışma konusu şudur: 1 Mayıs emeğe yönelik saldırıların ve ulusumuzun dağılmasına yönelik tertiplerin ortaya çıkarıldığı bir etkinlik mi olacak yoksa hep birlikte olma adına  bunların ele alınmadığı bir süreç mi yaşanacaktır ?
 
Yönetim Kurulumuz Gündoğdu Mitinginin yukarıda dile getirmeye  çalıştığımız görüşlerimizi ifade etmeyeceği ve gerçek amacına ulaşmayacağı düşüncesindedir. Yine yürüyüş kolunda ve Gündoğdu Alanı’nda yer alacak bazı gruplarla birlikte aynı ortamda olmamak için ve bu grupların yaratabileceği olumsuzlukları göz önünde bulundurarak bu etkinlikte yer almanın doğru olmayacağı kanısına varmıştır.
 
Sizleri, emeği, bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi, vatanımızın bütünlüğünü ve  ulusumuzun birliğini kararlılıkla savunacak olan Cumhuriyet İçin Güçbirliği’nin Bornova Meydanı’nda düzenlediği 1 Mayıs kutlamalarına çağırıyoruz.
 
BAYRAĞINI AL , BORNOVA’YA GEL !
 
Saygılarımızla
 
İzmir Tabip Odası
Toplanma yeri : Bornova Stadı önü, saat: 12 30
 
 
 
 

 

Bu haber 5485 kez okunmuştur.