1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda çalışma hakkında.

26.04.2013
Sayı : 13- 1216 -04                                                                                                          Tarih : 25.04.2013
 
 
Sayın
Başhekim / Mesul Müdür Meslektaşımız;
 
Konu   : Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda çalışma hakkında.
 
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerimizce tarafımıza yapılan başvurularda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde hekimlerin çalışmaya zorlandığı, bugünlerde hasta randevusu verildiği yönünde birçok bildirim yapılmaktadır. Bu konuda yapmış olduğumuz bilgilendirme ve uyarı yazılarına rağmen benzer zorlamaların devam ettiği ve bütün çalışanların temel yasal hakkı olan dinlenme hakkının ihlal edildiği gözlemlenmektedir.
 
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2. maddesi gereği, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü genel tatil günüdür. Yasanın 2-A/2. bendi gereği 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve 2-C maddesi gereği 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü tatil günü olarak belirlenmiştir. Yasanın 2-D fıkrasında, ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü ve 1 Mayıs günü resmi daire ve kuruluşların tatil edileceği düzenlenmiş, 2. maddenin son fıkrasında ise 29 Ekim günü özel işyerlerinin de kapanması zorunlu kılınmıştır. 
 
Özel sağlık kuruluşlarında (özel hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezi, poliklinik, laboratuar vb.) görev yapmakta olan hekimlerimizin çalışma statüsü genel olarak İş Kanunu’na tabidir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesinde, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma düzenlenmiştir. Bu hükme göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılıp çalışılmayacağının toplu iş sözleşmesi veya sözleşme ile belirlenebileceği, sözleşmelerde herhangi bir hüküm bulunmaması halinde, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmanın işçinin rızasına bağlı olacağı belirlenmiştir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmaması nedeniyle ücretten kesinti yapılması söz konusu değildir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılması halinde ise çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenmek zorundadır.  
 
Ulusal bayram ve tatil günlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) provizyon sisteminin açık olması, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının bütün birimleri ile çalışmak zorunda olduğu şeklinde yorumlanamaz. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma, sözleşmede aksine bir hüküm olmadığı sürece hekimin onayına bağlıdır. SGK provizyon sistemi sürekli açık tutulmaktadır. SGK provizyon sistemi açık olduğu için ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmaması nedeniyle SGK’nın yaptırım uygulaması gibi bir durum da söz konusu değildir. 
 
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de acil sağlık hizmetlerinin devamlılığı esas olup bu konuda önlemlerin alınması bir gerekliliktir. Acil sağlık hizmetleri dışındaki hizmetlerin devam etmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
 
Benzer yakınmalara yer verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, hasta randevusu verilmemesini; konunun meslektaşlarımızın mesleki ve özlük haklarını zedelemeyecek şekilde ele alınmasını diler, sürecin Oda’mız tarafından takip edileceği bilgisini paylaşırız.
 
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüzü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nızı kutlarız. 
 
Saygılarımızla.    
 
 
 
Dr. Mete GÜZELANT
Genel Sekreter

Yönetim Kurulu Adına 

Bu haber 4189 kez okunmuştur.