Poliklinikte Çalışan Hekimlerin Çalışma Kısıtlamasına Yargı Engeli

16.04.2013

 

Geçtiğimiz aylarda, polikliniklerde çalışan ve takip ettiği hastalarının ameliyatlarını özel hastanelerde yapan meslektaşlarımızın özel hastanelerde ameliyat yapması İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından engellenmişti. Gerekçe olarak da, polikliniklerde çalışan hekimlerin başka bir sağlık kuruluşunda çalışamayacağına dair yönetmelik maddesi gösterilmiştir.

 
Oda’mızın hukuksal desteği ile iki meslektaşımız adına açılan iki ayrı davada,  idare mahkemeleri, poliklinikte çalışan hekimlerin hastalarının ameliyatlarını özel hastanede yapmasını kısıtlayan Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü işlemlerini iptal etmiştir.
 
Mahkeme kararında, 1219 sayılı Kanun’un 12.maddesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yapılarak poliklinikte çalışan hekimin özel bir hastanede hastalarının ameliyatlarını yapmasını engelleyen açık bir kanuni düzenlemenin bulunmadığı; kanunda öngörülmeyen bir kısıtlamanın yönetmelikte düzenlenmesinin normlar hiyerarşisi gereğince mümkün olmadığı, hekimin özel poliklinikte takip ettiği hastalarının ameliyatlarını özel hastanede yapmasının yasaklanmasının hukuka aykırı olduğu gerekçelerine yer verilmiştir.  
 
Saygılarımızla.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2074 kez okunmuştur.