Prof.Dr.Renan Pekünlü Yalnız Değildir...

12.04.2013
 
 
Sayı:13-13                                                                                                                12.04.2013
 
ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
 
Prof.Dr.Renan Pekünlü Yalnız Değildir
 
Yine hepimizce çok iyi bilindiği gibi gerek Anayasa Mahkemesi’nin gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre türbanla üniversiteye girmek suçtur. Yani, hem türbanın ilişkili olduğu bir giysi yönetmeliğine göre hem de şeklen yürürlükte görünen hukukun içinde, türbanla üniversiteye girmek suça konu bir fiildir. Bu fiilin önlenmesi işi de aynı hukuka göre akademisyenlik gözetimi altındadır. Mahkeme kayıtlarına da geçtiği şekilde herhangi bir fiziksel zorlama olmadan, öğrencileri bu konuda uyaran Prof. Dr. Pekünlü de bu gözetimin gereğini yerine getirmiş ve öğrencileri hukuka göre davranmaları konusunda uyarmıştır. 
 
Anayasa’nın ve o Anayasa’nın koruyucusu ve gözeticisi olan Anayasa Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda davrandığı ve böylelikle aklın ve bilimin önde gelen savunucusu olması gereken üniversitelerimizin ve o üniversitelerimizin öğretim üyelerinin yapması gerekeni yaptığı için suçlanan Prof. Dr. Rennan Pekünlü belki de doğruyu yaptığı için cezalandırılarak tarihe geçecektir.
 
Bu davalarla Rennan Pekünlü’nün şahsında bilim, aydınlanma, üniversite gibi insanlığın tarih boyu ürettiği ilerici birikimi mahkûm edilmek istenmektedir. Rennan Pekünlü’ye verilen hapis cezası sadece ona verilmiş bir ceza değildir. Bu, tüm ilerici akademisyenlere, tüm boyun eğmeyenlere bir gözdağıdır. Türkiye’de üniversitelerde gericiliğin ulaştığı en üst nokta budur.
Unutulmamalıdır ki, ne ceza ne de yıldırma aydınlanmanın ve insanlığın gelişmesinin önüne geçemez. Bruno ve Galile bu sözlerimizin tarihin derinliklerindeki iki doğrulayıcısıdır. Ortaçağ’da onların başına gelen neyse içinde bulunduğumuz çağda Rennan Pekünlü’nün başına gelen odur.
Türkiye için laiklik ilkesinin vazgeçilmez olduğuna inanan bizler de bu süreçte tüm varlığımızla ve gücümüzle Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün yanında olmayı kaçınılmaz bir görev olarak algılıyor ve bu görevi her koşulda yerine getireceğimizi sizler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
ÜNİVERSİTE KONSEYLERİ DERNEĞİ
EGE ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ  
GENEL SAĞLIK İŞ SENDİKASI İZMİR ŞB
BALBAY'A ÖZGÜRLÜK GİRİŞİMİ
TALATPAŞA KOMİTESİ
İZMİR EMEKLİ SUBAY EŞLERİ DERNEĞİ
MİLLİ ANAYASA FORUMU
ULUSAL DEMOKRATİK İŞÇİ HAREKETİ
TGB
İZMİR ÇAĞDAŞ ECZACILAR DERNEĞİ
TESUD (TÜRKİYE EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ
TOBAVLATİFE HANIM GRUBU
VARDİYA BİZDE PLATFORMU
CUMHURİYETÇİ AVUKATLAR GRUBU
CKD İZMİR ŞUBESİ
İZMİR VETERİNER HEKİMLER ODASI
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ
İZMİR ŞUBESİEĞİTİM İŞ İZMİR ŞUBE
ADD İZMİR ŞUBELERİ
 
 
Bu haber 1833 kez okunmuştur.