Güle Güle Hugo Chavez,

06.03.2013

 

 Arka Bahçenin Haşarı Çocuğu

Bugün arka bahçenin haşarı çocuğu Hugo Chavez’e güle güle demenin yasını tutuyor olabiliriz! Ama, onu her zaman sevgiyle ve coşkuyla anımsayacağız! Henüz yarbayken arka bahçenin bekçilerine kafa tutan bir deli yürek olarak da belleklerimizdeki yerini koruyacak!
Herkesin kendisine göre demokrasi tanımı olduğu için özellikle batılıların onu bir diktatör olarak tanımlamasına şaşırmayacağız! Onlar gibi demokrat olacağına varsın diktatör olsun!
Onu kısa ve öz olarak tanımlamak gerekirse ; Bolivar’ın izinden giden, Latin Amerika’nın kesik damarlarını onarmaya çalışan bir devrimciydi demek doğru olacaktır. Göreve ilk geldiğinde Latin Amerika’da Küba bir yana bırakıldığında efsane Bolivar bir hayaletti. Resimlerinden zor tanıdığımız, hayalleri kendisiyle birlikte belki de hiç dirilmemecesine toprağa düşen bir hayalet! Onun açtığı yoldan Evo Morales, Rafael Correa, Lula da Silva, Tabare Vasquez ve Jose Mujika’nın ilerlemesine olanak veren adamdı desek abartmış olmayız!
Amansız hastalık bir kez daha seçildiği başkanlık görevine başlamasına izin vermedi. Yerine, direksiyona başkan yardımcısı eski otobüs sürücüsü Maduro geçecek. Bundan sonra Chavez değil ama ülkesi Venezüella sınanacak. . Yoksulluk oranını % 25’ten % 9’a; petrol gelirlerini 15 milyar dolardan 60 milyar dolara çıkardığı bu (eski) arka bahçedeki gidiş onun bıraktığı yapıtın sağlamlığını da ortaya koymuş olacak. Chavez görkemli başarıların altına imza atmış olsa da bu eski arka bahçede önceki sahiplerin güdümünde bir medya ve insan yığınlarının varlığını sürdürmekte olduğu unutulmamalı!
Cahvez, açtığı yoldan akan insan seliyle Bolivar’ı kendi anakarasında dirilten adam oldu! Dünyada pek çok önder küreselleşme, barış ve demokrasi gibi kendisi yüce ama içi boş sözler söylerken rastlaştığında Obama’ya ayna armağan edecek denli bilinçli ve kararlıydı. Obama’ya verdiği “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” (*) ile suçlusunuz, kendinize gelin diye haykırmış oluyordu.
Chavez’in yapacak daha çok işi varken aramızdan ayrılması büyük kayıptır. Ama, onun gibi birinin bu dünyadan gelip, geçmiş olması da bir o kadar büyük kazançtır!
Eserini ve düşüncelerini yaşatmak halkına ve tüm dünya insanlarına düşen önemli bir görev!…
Güle, güle Chavez. Saçtığın aydınlık ve ortaya koyduğun yapıtlar ölümsüzlük anıtın olacak!
Ceyhun BALCI, 06.03.2013
Bu haber 1548 kez okunmuştur.