Sayın Sağlık Bakanı İzmir’e Hoş geldiniz, 14 Mart’a 14 Talebimize Acil Yanıt Bekliyoruz!

07.03.2013
 
Bilindiği gibi, eski Sağlık Bakanı Sn. Prof.Dr.Recep AKDAĞ, bakanlık yaptığı süre içinde sağlıkta dönüşüm projesini esas olarak tamamlamış ve bunun için gerçekten olağanüstü bir performans göstermiştir.
 
Bu proje, sağlık çalışanlarının ezilmesi ve  itibarsızlaştırılması, hastalarla sağlıkçıların karşı karşıya getirilmesi üzerine kurulmuştur. Sadece  niceliğe bakılan ancak nitelikten yoksun bir sağlık hizmeti, bununla oluşan döner sermaye ve performansa dayalı ücret sistemi, tıp etiği ve sağlık hizmeti anlayışında büyük bir erozyona yol açmıştır.
 
Hastanelerimiz her gün daha da çok olmak üzere birer ticari işletmeye dönüşürken  son dönemde uygulamaya konulan  Kamu Hastane Birlikleri ve Kamu-Özel ortaklığı projeleri ile de bunun yasal alt yapısı oluşturulmuştur.
 
Son günlerde gündeme getirilen 657 sayılı yasanın değiştirilmesi ile sözleşmeli ve güvencesiz çalışma projesi tamamlanmış olacaktır.
 
Bugün sağlık çalışanları mutsuz, yorgun, moralsiz ve geleceklerinden umutsuzdur.  Sn. Eski Bakan Prof. Dr. Recep Akdağ'ı bu "başarısından !" dolayı kutluyoruz. Sağlık çalışanları eski bakana karşı neredeyse nefret düzeyine varacak düzeyde olumsuz duygular içindedir. Nitekim yapılan ankette hekimlerin % 90'ı bunu ifade etmiştir.   Bir bakanın bu kadar  tepki toplaması için özel bir çaba göstermesi gerekir ki Sayın Bakan da bunu başarmıştır.
 
Her süreç ve deneyim, eğer samimi olarak istenilirse, sonradan gelenler için paha biçilmez dersler içerir. Yeni Sağlık Bakanı’mızın önünde büyük bir fırsat vardır. Yaşanan deneyimi iyi değerlendirir ve sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarının örgütlerinin sesine kulak verirse, hepimizin isteği olan  halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasının ortamı da oluşur.
 
Bu nedenle TTB ve tabip odalarımız ,"14 Martta 14 Talep" başlığı altında gerçekleşmesi son derecede mümkün olan aşağıdaki talepleri Sn. Sağlık Bakanı Uz.Dr.Mehmet Müezzinoğlu’na iletmiştir. Bu konuda samimi çaba gösterilmesi dileği ile bu talepleri bilgilerinize sunuyoruz.
 
Taleplerimize olumsuz olarak yaklaşılması ve olumlu adımlar atılmaması ise büyük bir öfke birikimi içinde olan sağlık çalışanlarında bu birikime denk düşen tepkilerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Bu kesinlikle unutulmamalıdır.
 
Saygılarımızla.
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI                     
İZMİR ECZACI ODASI                   
İZMİR DİŞ HEKİMLERİ ODASI
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES) İZMİR ŞUBESİ
TÜRK SAĞLIK-SEN 1 NOLU ŞUBE - 2 NOLU ŞUBE – İZMİR ÜNİVERSİTE ŞUBESİ
GENEL SAĞLIK-İŞ SENDİKASI İZMİR ŞUBESİ
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ


14 MART’ A 14 ACİL TALEP
 
1.  Emekli sağlık çalışanı ücretleri acilen iki katına çıkarılmalıdır. 
 
2.  Sağlık çalışanları arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, işimizi değersizleştiren ve hastaları “puan”a dönüştüren mevcut “performansa göre ücretlendirme” sisteminden ivedi olarak vazgeçilmelidir. Kamuda çalışanların ücretleri,  iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmelidir.
 
3.  Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan öneri doğrultusunda Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişiklik yapılmalıdır.
 
4.  Hekimleri ve sağlık çalışanlarını kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşürücü tutum ve söylemlere son verilmeli; Alo 184 Sabim Hattı’nın faaliyetleri öncelikle durdurulmalı, gerçek anlamda hasta haklarını önceleyerek çalışan bir hattın kurulması sağlık çalışanlarının örgütleriyle ortak çalışma yürütülerek sağlanmalıdır.
 
5.  Hastalara yeterli süreyi ayırabilmek başta olmak üzere işimizi nitelikli ve hizmetin gereklerine uygun yapabilmemize ilişkin mesleki tanımlama düzenlemeleri yapılmalı, kamuda ve özel sektörde hastalara yirmi dakikadan daha kısa süre içerisinde hekim randevusu verilmemelidir.
 
6.  Birinci basamakta çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmeli; ASM, TSM, kurum hekimlikleri, SHÇEK`te çalışanların tamamı iş güvencesine kavuşturulmalıdır.
 
7.  Özel sağlık kuruluşlarında çalışanların sözleşmelerinde sendika/meslek örgütleri taraf olarak kabul edilmeli; işten çıkarmalar Sağlık Bakanlığı ve ilgili sendika/meslek örgütünün iznine bağlı olmalıdır.
 
8.  Sağlık alanında çalışmayı ve işyeri hekimliğini taşeronlaştıran; sağlıkçıların her düzeydeki eğitimini (işyeri hekimi, hemşire v.d.) yetkin olmayan özel sektör girişimlerine açan, sendika ve meslek örgütlerinin yetkilerini yok eden, ilgili dernekleri muhatap almayan uygulamalar ivedi olarak durdurulmalıdır.
 
9.  Mesleki, kişisel ve ailevi yaşamı olumsuz etkileyen mecburi hizmet ve geçici görevlendirmeler başta olmak üzere çalışma yaşamındaki anti demokratik uygulamalar kaldırılmalıdır.
 
10. Bütün sağlık çalışanlarının nöbet ertesi izin hakkı istisnasız olarak uygulanmalı; 40 saatlik haftalık çalışma süresi, nöbetler de dahil olmak üzere 56 saati geçmemelidir. Radyasyon çalışanlarının çalışma süresi haftalık 25 saate yeniden indirilmelidir. Normal poliklinik hizmetleri için vardiyalı çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır.
 
11. Kamu sağlık kurumlarında sözleşmeli, döner sermayeden sözleşmeli, vekil, taşeron işçisi adı altında her tür güvencesiz çalıştırmaya, esnek-kuralsız, fazla çalıştırma ve angaryaya son verilmeli; taşeron şirket çalışanları da içinde olmak üzere sağlık çalışanlarının tamamı devlet memuru statüsüne kavuşturulmalıdır.
 
12. Ülkemizde sağlık insan gücünün planlanması ilgili tarafların katılımıyla bilimsel olarak yapılmalıdır.
 
13. Eğitim aldığımız kurumlar ehil ellerde olmalı, mesleklerimiz dışından insanların mesleğimizin niteliği ve niceliği hakkında kararlar almasına imkan veren düzenlemelere son verilmeli, nitelikli eğitim için gerekli süre ve koşullar meslek örgütlerinin de görüşleri alınarak belirlenmelidir. Mevcut okulların öğretim elemanı, donanım v.b. eksiklikleri giderilmeli; kapasitelerinin üzerinde öğrenci alımına son verilmelidir. Tıp fakülteleri hastanelerinin ekonomik, yönetsel ve akademik özerkliği korunmalıdır.

14. Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran,  eşit-ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetinin önündeki öncelikli engel olan sağlıktaki bütün katkı-katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır.           

Bu haber 4373 kez okunmuştur.