İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Asistan Hekimlerinin Özlük Hakları Mücadelesinin Öncesi, Sonrası Ve Bazı Gerçekler

13.01.2013

 

İzmir Bozyaka EAH asistan hekimleri, uzun süredir yaşamakta oldukları sorunlar katlanılmaz hale gelince, özlük, eğitim ve ücret sorunlarının düzeltilmesi için çözüm arayışlarına girdiler.

1)   Ekim ayının ilk  yarısında, asistan hekimlerin  talebi üzerine, hastanede Tabip Odası Başkanı Dr.Suat Kaptaner ve Tabip Odası Delegesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu  Doç.Dr.Taşkın Altay'ın katılımıyla, hastane konferans salonunda düzenlenen toplantıda, asistan hekimler sorunlarını Tabip Odası yöneticileri ile paylaştılar.
 
Toplantı bitiminde,
·     Asistan hekimlerin oluşturacakları bir çalışma grubunun, asistan hekimlerin son bir kaç aylık maaş ve performans ödemelerine ilişkin bordrolarını temin etmeleri,
·     Diğer özlük ve eğitim sorunlarına ilişkin sorunların, her klinik adı da belirlenerek Oda yönetimine aktarılması,
·     Oda yönetiminin sorunların gündeme getirilip çözüm yönünde adım atılması için hastane başhekimliği ile görüşmesi kararlaştırıldı.
 
2)   2 Kasım 2012 tarihine gelindiğinde, henüz Oda’ya bir bilgi ve belge iletilemeden, Kamu Hastane Birlikleri Kararnamesi gereğince, bütün hastane yöneticilerinin değiştirildiği, genel sekreter, hastane yöneticisi, başhekim atamalarının yapıldığı yeni bir dönem başladı.
 
3)   15 Kasım 2012'de, hastanede, asistan hekimlerin temsilcilerinin seçildiği, sorunlarının ve neler yapılabileceğinin tekrar tartışıldığı; her nedense Tabip Odası yönetiminin davet edilmediği, ancak, TTB Merkez Konseyi’nin İzmirli üyesinin katılımcı olduğu, onun da Oda Yönetim Kurulu’na bilgi vermeye gerek duymadan hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirildiği öğrenildi. Oda yönetiminin davet edilmeme gerekçesi sorulduğunda, toplantının aceleyle yapılmış olması, deneyimsizlik v.b. gerekçeler dile getirildi.
 
4)   17 Kasım Cumartesi günü, asistan hekim temsilcisi tarafından, Oda Başkanı aranarak, seçilen asistan hekim temsilcilerinin, 19 Kasım Pazartesi günü Oda yönetimi ile görüşme talepleri iletildi.
 
5)   19 Kasım Pazartesi günü, Tabip Odası’nda, Oda Başkanı, bir Yönetim Kurulu üyesi ve Oda avukatı ile asistan hekim temsilcileri, 3 saat süren bir toplantı yaptılar. Toplantıda, asistan hekim meslektaşlarımızın Odamıza ilettikleri her kliniğin özel sorunlarını içeren bilgiler, acil talepler, çözüm önerileri ve izlenecek süreç tartışıldı. İstemlerin hastanenin yeni yöneticilerine anlatılması önerimiz olumlu bulundu. Asistan hekimlerin, 21 Kasım Çarşamba günü, hastane yöneticileri ile görüşme ve taleplerini iletmek için Oda’nın randevu alması talebi söz konusu olunca,  Oda Delegesi Dr. Taşkın Altay'ın Oda adına devreye girmesi ile aynı gece randevu alındı ve konuyla ilgili olarak meslektaşlarımıza bilgi verildi.
 
Ayrıca, taleplerin tümünün Oda avukatı tarafından, uygun hukuksal dille ifade edilerek yeniden düzenlenmesi, gerekirse noter aracılığıyla başvuru amacıyla dilekçeye de dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Talepler ertesi sabah, saat 10’da, hazırlanmış biçimde asistan hekim meslektaşlarımıza Oda avukatı tarafından iletildi.
 
Aynı toplantıda, Oda yöneticilerinin, hastanenin yeni yöneticisi ile yapılacak ilk toplantıya sadece hastanede çalışan asistan hekimlerin temsilcilerinin katılması; bu tutumun asistan hekimlerin birliğini, gücünü ve kararlılığını göstermede daha yararlı olacağı; Tabip Odası yönetiminin, olaya sahip çıktığını, bu toplantıda gelişecek sürece göre, Tabip Odası yönetiminin hastane yöneticileri ile daha sonra da gerektikçe bir araya geleceği önerisi tartışıldı ve kabul edildi.
 
6)   21 Kasım Çarşamba günü asistan hekim temsilcisi tarafından Oda başkanı tekrar aranarak, asistan hekimlerin Oda Başkanı’nın toplantıya katılmasını istediklerini aktardı. Kendisine Oda Başkanı’nın katılamayacağı, bir gün evvel bu konunun  konuşulduğunu, ama mutlaka Tabip Odası’nı temsilen bir kişinin de katılmasını istiyorlarsa, aynı hastanede Eğitim Sorumlusu da olan, Oda Delegesi Doç. Dr. Taşkın Altay veya yine aynı hastanede çalışan Oda Denetleme Kurulu üyesi Uz.Dr. Sabri Dereli’nin toplantıya  katılımının sağlanabileceği belirtildi. Ancak, asistan hekim meslektaşlarımız tarafından toplantıya yine TTB Merkez Konseyi’nin İzmir’deki üyesinin davet edildiği ve onun da Oda Yönetimine bilgi vermeye gerek duymadan toplantıda hazır bulunduğu anlaşıldı.
 
7)   22 Kasım Perşembe akşamı, hastane yöneticisi, asistan hekimlerle tekrar toplantı yapmıştır. Tabip Odası yöneticileri bu toplantıdan haberdar edilmedikleri için katılamamışlardır. Söz konusu toplantıda, hastane yöneticisi, asistan hekimlerin taleplerinin büyük çoğunluğunu haklı bulduğunu, gerçekleştirmek için çalışmalara başlayacağını belirtmiştir. Oda yöneticileri ile yaptığı görüşmede de ilk planda, asistan hekimlerin sorunlarının tartışılacağı EPK toplantılarına 2 asistan temsilcisinin katılmasının kararlaştırıldığı bilgisini iletmiştir.
 
8)   23 Kasım Cuma günü, Oda yöneticilerinin de önerisiyle, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde asistan grevini gerçekleştiren Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu’ndan asistan hekim meslektaşlarımız dayanışma göstermek ve bilgilenmek amacıyla hastaneye giderek asistan hekimlerin temsilcileri ile görüşmek istemişlerdir. Bu görüşme, hastanedeki asistan temsilcilerinin bir kesiminin isteksiz yaklaşımları nedeniyle, anlaşılmaz şekilde, ancak kısmen gerçekleşebilmiştir. Bu konu daha sonra kendileriyle paylaşıldığında, gelenlerin uzman oldukları konusunda bilgileri olduğunu belirtmişlerdir.
 
9)   26 Kasım Pazartesi günü, Tabip Odası Başkanı, hastane asistan hekim temsilcisi meslektaşımız tarafından tekrar aranmış, bu defa, 27 Kasım Salı günü hastane bahçesinde basın açıklaması yapmak istediklerini, sonrasında konferans salonunda toplantı yapılacağı, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılmış olan asistan grevi konusunda, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Taşdöğen’in sunum yapacağı, SES avukatının hukuksal durum açısından bilgi vereceği toplantı ve sunumlar için hastane konferans salonunun kendilerine tahsis edilmesi için Tabip Odası yönetiminin, hastane yönetimiyle görüşmesini talep etmiştir.
 
Oda Başkanı tarafından,
 
  • “Tabip Odası’nın, asistan hekim meslektaşlarımızın haklı taleplerine sahip çıkıp her türlü desteği vermesine,
  • Oda avukatının bütün talepleri birleştirerek hukuksal metin hazırlayıp kendilerini bilgilendirmesine,
  • 9 Eylül asistan grevini gerçekleştiren asistan hekim komisyonu üyelerinin dayanışma için hastaneye gelmeleri, ancak kendileri ile görüşülmemesine rağmen, toplantıya sunum yapması için grevi gerçekleştiren asistan hekimlerin değil bir öğretim üyesinin davet edilmesi,
  • Hukuksal sunum için, kendilerine hukuksal olarak bilgi verip talepler listesini hazırlayan Oda avukatının değil de başka bir avukatın davet edilmesinin nedeninin anlaşılamadığı,
  • Başka kurum ve kişilere sunumlar için davet yapılmış olmasına rağmen, sadece izin konusunun Tabip Odası’ndan talep edilmesinin nedeninin anlaşılamadığı” belirtilmiştir.
Sürecin başından beri, her türlü desteği veren Tabip Odası’na, nedeni anlaşılamaz şekilde önyargılı yaklaşımın, asistan hekimlerin hak mücadelesini zayıflatacağı ifade edilmiş olmakla birlikte, yine de asistan meslektaşların talepleri için girişimde bulunulacağı belirtilmiştir.
 
Odamız delegesi Dr. Taşkın Altay’ın, Oda adına girişimi ile hastane yöneticisinden konferans salonunun tahsisi sağlanmış ve bu konuda asistan hekim temsilcisine bilgi verilmiştir.
 
10)           27 Kasım Salı sabahı, Hastane Yöneticisi, Oda Başkanı’nı arayarak, aynı gün hastane bahçesinde basın açıklaması yapılacağını öğrendiğini, kendisine bilgi verilmediğini, buna izin veremeyeceklerini, durumu Genel Sekreter’e bildireceğini paylaşmıştır. Oda Başkanı,  Genel Sekreter ve Hastane Yöneticisi ile defalarca görüşerek, basın açıklamasının yapılması konusunda hastanede hiçbir sorun yaşanmayacağına dair Oda olarak konuya sahip çıkıldığı, asistan hekimler adına sorumluluğun üstlenildiği konusunda güvence verilmiştir.  Her iki yöneticinin de duyarlılık göstermesi sonucunda basın açıklaması başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Basın açıklaması sonrasında, konferans salonunda, asistan hekimlerin sorun ve talepleri tartışılmıştır. SES avukatı sunum yapmıştır. Tabip Odası ve katılan diğer kurum ve kuruluşlardan konuşmacılar deneyimlerini aktarmışlardır.
 
11)           11 Aralık günü, Bozyaka Hastanesi asistan hekimlerinin randevu talebi üzerine, aynı akşam 3 asistan temsilcisi ile Oda Başkanı, Genel Sekreteri ve 1 yönetim kurulu üyesinin katıldığı bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda, asistan hekim temsilcileri, 17 Aralık günü, hastanede sadece asistan hekimlerin katılacağı bir “iş bırakma” etkinliği gerçekleştirme kararı aldıklarını bildirmişlerdir ve Tabip Odası’nın eylem çağrısı yapmasını talep etmişlerdir. Oda yöneticileri, iş bırakma eyleminin temel talebini öğrenmek istediklerinde, temel talebin “maddi koşullarının düzeltilmesi olduğunu ve performans ödemelerinin kaldırılmasını, yerine sabit ödeme yapılması” olduğunu belirtmişlerdir.
 
Oda yöneticileri, hastane yöneticisine, yerine getireceğini bildirdiği taleplerin gerçekleşmesi için makul süre tanımak gerektiğini, “iş bırakma” etkinliğinin erken ve hazırlıksız bir eylem olduğunu, diğer hekim kesimlerinin desteğinin sağlanmasının gerekli olduğunu ve farklı hekim kesimleri için kullanılan üslûbun da uygun olmadığını düşündüklerini açıkça ifade ettiler. Performansın kaldırılması talebinin haklı bir talep olduğunu ancak bunun hastane yöneticisinin yetkisi içinde yerine getirilebilecek bir talep olmadığını belirttiler. Sabit ödeme talebini Türkiye çapında yapılacak etkinliklerle gündeme getirmenin daha akılcı olacağını bildirdiler.
Asistan Hekimler, Oda yöneticilerinin önerilerinin haklı olabileceğini, ancak kendilerinin hastanede iş bırakma eylemi yapma kararı aldıklarını, Oda’nın eylem çağrısı yapmama kararını paylaştıklarını ancak Oda’nın destek açıklaması yapmasını talep ettiler.
Asistan hekimlerin talepleri haklı olduğu için, Tabip Odası’nın bu sorunlara ve asistan hekim meslektaşlarımıza hukuksal zemin de dahil olmak üzere destek açıklaması yapacağı belirtildi. Odanın bu kararı, asistan hekimler tarafından da olumlu bulundu ve istekleri üzerine bu kararımız Bozyaka Hastanesi hekimlerinin tümüne duyuruldu.
 
12)           12 Aralık günü ise, asistan hekimlerin basında çıkan haberleri düzeltme yazısı ile, kendilerinin 1 gün önce Oda adına onay almadan basına açıklama yaptıkları ve 1 gün önceki toplantıda Oda yöneticilerine söylemeyi unuttukları ortaya çıktı.
 
13)           17 Aralık gününe gelindiğinde, Tabip Odası yöneticileri görüşlerini açıkça paylaşmasına, talepleri haklı bulup desteklediğini açıklamasına, her türlü taleplerini yerine getirmek için çaba harcamalarına rağmen özellikle, destekleyen kuruluşlar arasında İzmir Tabip Odası’nın adı bile anılmadan, sürecin dışında tutulmaya çalışılmıştır.
 
Etkinlik günü, Oda yöneticileri,  TTB MK 2.Başkanı’nın İzmir’e bu etkinliğe katılmak için geldiğini, Oda yöneticilerine haber verme gereği bile duymadığını üzülerek izlemişlerdir. Diğer 1-2 hastaneden ağırlıklı olarak SES üyesi sağlık çalışanlarının katılımının olması, etkinliğin anonslarının ve yönetiminin  “Demokratik Katılımcı Hekimler” grubundan hekimlerce yapılıyor olması, taşınan pankartlardaki imzalar, TTB web sitesinde yer alan açıklamadaki imzalar, İzmir Tabip Odası Yönetimi’ne karşı olumsuz bir tutum geliştirme çabalarının esas sahiplerini göstermesi açısından uyarıcı olmuştur.
 
Hekimlerin haklı talepleri için harcanmakta olan çabaların başarıya ulaşmasının yolunun hekim birliğini en geniş şekilde sağlamaktan geçtiğini bilenler açısından üzücü olan bu tabloda Bozyaka Hastanesi’ndeki bu etkinlikte, asistan hekimler dışındaki hekimlerin katılımının hemen hemen hiç olmaması da  uyarıcı ve eğitici olması bakımından dikkat çekici olmuştur.
 
 
İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU  
Bu haber 3316 kez okunmuştur.