Muayenehane Hekimleri Toplantısı Yapıldı

13.12.2012

 

 

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından muayenehanelere tebliğ edilmeye başlanan Sağlık Net Veri Gönderi Sistemi ile ilgili olarak meslektaşlarımızdan sıklıkla gelen sorulara yanıt vermek ve önümüzdeki dönemdeki yapılacak işlemleri paylaşmak amacıyla 10.12.2012 tarihinde Oda’mızda bir toplantı yapıldı.

Toplantıya, Oda’mız Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ceyhun Balcı, Oda’mız avukatları Mithat Kara ve Abdullah Hızal katıldı. Meslektaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, sağlık verilerin Sağlık Bakanlığı nezdinde toplanmasının hukuki boyutu ve sakıncaları tartışıldı. 
 
Oda’mız avukatı Mithat Kara, hastaların sağlık verilerinin Sağlık Bakanlığı nezdinde toplanması ve işlenmesi ile ilgili uluslar arası ve ulusal mevzuat hakkında bilgi verdi. Türk Tabipleri Birliği tarafından konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerin konuya açıklık getirdiğini, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması planlanan işlemlerin sakıncalar içerdiğini ifade etmiştir. Uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa’mızın 20. Maddesinde kişisel verilerin korunması ve işlenmesi konusunda devlete birtakım yükümlülükler verilmesine rağmen kişisel verilerin nasıl toplanacağı, işleneceği ve güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda iç hukukumuzda yasal düzenlemenin yapılmadığı, uluslar arası düzenlemelerde kişisel veriler içinde sağlık verilerine ayrı bir önem verildiği ve özel bir koruma sağlandığı belirtilmiştir. Hastaların, mahremiyetinin sağlanmasını isteme hakkı olduğu gibi hekimlerin de hastalarının mahremiyetini sağlamakla yükümlü olduğu, hastanın özerkliği gereği hastaya ait bilgilerin hastanın onayı olmadan kamu otoritesi ile paylaşılmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir. Ayrıca konunun TTB tarafından yargıya taşındığı, dava açmak isteyen hekim olduğu takdirde Oda’mız tarafından hukuki destek verileceği ifade edilmiştir.
 
Soru-yanıt şeklinde devam eden toplantıda, toplantıya katılan meslektaşlarımızın değerlendirmeleri alınmıştır. Meslektaşlarımız, hasta mahremiyetinin sağlanmasının önemli olduğunu; Sağlık Bakanlığı tarafından istenen bilgilerin hastaya ait her türlü kişisel bilgileri içerdiğini; hastalara ait bilgilerin hastaların onayı olmadan paylaşılmasının mümkün olmadığı; bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek için girişimler yapılması ve hastaların da bu sürece dahil edilmesi gerektiğini, sorunun sadece muayenehanede çalışan hekimlerin sorunu olmadığını; kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin de benzer bir şekilde hastalarının bilgilerini vermekle yükümlü tutulduğunu; özel sağlık kuruluşlarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.
 
Toplantıda sonuç olarak; Sağlık Net 2 sisteminin yeni bir sistem olduğu, muayenehaneler için hazırlanmış bir program olmadığı; birçok hukuksal sakıncaları beraberinde taşıdığı, hekimlerin muayenehanelerinde bu sistemi kurmaya zorlanmasının hukuki olmadığı, hastaların onayı olmadan hastaların bilgilerinin paylaşılmasının mümkün olmadığı, meslektaşlarımızın acele etmemesi gerektiği, bu konuyla ilgili yapılan girişimlerin sonuçlarının beklenmesinin faydalı olacağı, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından muayenehanesine tebligat yapılan meslektaşlarımızın bu konuda Oda’mız tarafından hazırlanan dilekçeyi İl Sağlık Müdürlüğüne vermesinin uygun olacağı, meslektaşlarımızın TTB ve Oda’mız tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri gerektiği ifade edilmiştir.
 
İl Sağlık Müdürlüğüne verilecek dilekçe örneği için tıklayınız …
 
TTB tarafından Sağlık Bakanlığına iletilen yazı örneği için tıklayınız …
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
Bu haber 1613 kez okunmuştur.